Sånn kan du raskt bli kvitt gjeld

Har du mistet oversikten over lånene dine og din egen økonomi, kan du ende i en svært stressende økonomisk situasjon. Vi hjelper deg med å skape oversikt, så du ikke ender i en stressende situasjon.

1. Få oversikt over økonomien din

Det første du bør gjøre er å få oversikt. Det kan være tyngende hvis du føler at du ikke har oversikt over hvor mye penger du har i gjeld og hvor mye penger du har til rådighet hver måned. Ved å få oversikt over økonomien din, får du kontroll over hva du faktisk har av penger til rådighet. Kanskje viser det seg at økonomien din er bedre enn du trodde.

Hvor mye gjeld og hvor mange kreditorer har du?

Start med å få oversikt over gjelden din. Hvem du skylder penger og hvor mye. Gå gjennom papirer, uåpnede brev, fakturaer og e-poster. Lag en liste over hvem kreditorene dine er, hvor mye lån du har hos hver enkelt og når hvert lån eller kreditt er tilbakebetalt. Du er også velkommen til å kontakte kreditoren selv, hvis du trenger hjelp til å få bedre oversikt over hvor mye du skylder.

Andre faste utgifter

Når du har dannet deg en god oversikt over hvor mye og til hvem du skylder, må du få en tilsvarende oversikt over alle faste utgifter. Noen utgifter kan være vanskelige å beregne. Et godt sted å starte er å se på de store postene, som:

  • Bolig
  • Bil
  • Forsikringer
  • Mat
  • Strøm
  • Vann
  • Varme

Gå gjennom nettbanken din for månedlige betalinger og noter dem ned.

Du kan lese hvordan du blant annet setter opp et matbudsjett på lenkene. Se også våre enkle tips til hvordan du kan spare penger, uten å leve på et stramt budsjett.

Det er en god øvelse som i mange tilfeller kan resultere i at man kan spare mye og dermed får ekstra penger til rådighet til å raskere kunne kvitte seg med gjeld. Svært mange av oss har nemlig utgifter til ting vi ikke lenger bruker eller som vi godt kan unnvære, for eksempel strømmetjenester eller medlemskap på treningssenter eller i betalte kundeklubber.

Mange finner også ut hva de egentlig bruker penger på, for eksempel takeaway eller nettshopping. Penger til fornøyelse, som i stedet kunne vært brukt på å betale ned på gjelden.

Legg en plan for når du er gjeldfri

Sett opp et budsjett

Når du har fått oversikt over utgiftene dine, er det neste skrittet å sette opp et budsjett for fremtiden. Vi har hjulpet deg godt på vei med vår budsjettmal i Excel, der du bare trenger å taste inn faste inntekter og utgifter. Det gir deg god oversikt over hvor stort beløp du har til rådighet og hvor mye du dermed kan betale i avdrag på lånene dine hver måned. Denne innsikten skal du bruke til å legge en plan for hvordan du raskest mulig kan bli kvitt gjelden din. Har du råd til å betale noe ekstra, bør du begynne på den dyreste gjelden først. Alternativt er for Google Sheets et godt program å legge budsjett i, og det er helt gratis, bare du har en Google-konto.

Budsjettet er rammen for hva du kan og skal bruke på forskjellige poster. Det er også her du kan heve ambisjonene for hvor stor andel av inntekten din du skal bruke på avbetaling. Eller se hva som er realistisk å betale ned gjelden med hver måned, når man tar alle inntektene og utgiftene i betraktning.

2. Refinansiering av gjelden din

Hvis du har flere lån uten sikkerhet, vil det nesten alltid lønne seg å søke om med refinansiering. Med refinansiering får du samlet all gjeld i ett samlet lån, og vil bare betale renter og gebyrer på ett lån. Du kan refinansiere lån hos én långiver — selv om du opprinnelig har tatt opp lånene hos én eller flere långivere. På den måten vil du se at du, i langt de fleste tilfeller, bl.a. vil spare mest mulig penger på renter og gebyrer og få et større beløp til rådighet. Kanskje vil du ende opp med å betale ned gjelden raskere.

Mange finansieringsselskaper og banker tilbyr i refinansiering av lån og kreditter — så det er verdt å undersøke hvem som kan gi deg det beste tilbudet på refinansiering. Du bør derimot være oppmerksom på at du blir bedt om å stille med sikkerhet.

3. Legg en plan for når du er gjeldfri

Når du har samlet alle lånene dine på ett sted er det enklere å se for seg når man er gjeldfri —og for mange er det motiverende å følge en plan og se hvordan gjelden hele tiden blir mindre og mindre. Det kan du når du først har fått en oversikt over økonomien din, valgt et Refinansieringslån og har lagt en plan for hvordan du raskest mulig kan kvitte deg med gjeld. Med en god plan er det lys i enden av tunnelen og det er satt noen ambisiøse, men realistiske rammer for når og hvordan du kommer dit.

Par på ferie

4. Bli raskt kvitt gjeld, den harde jobben starter nå

Når du har fulgt den ovenstående guiden, er du klar til å begynne det harde arbeidet. Det er nå selvdisiplinen din skal få stå sin prøve og du skal bevise for deg selv at du kan motstå hverdagens fristelser. Måned for måned skal du konsentrere deg 100 % om å bli kvitt gjelden snarest mulig. Det vil gi deg mange flere og bedre muligheter på lang sikt.