Du kan spare mye penger med et realistisk matbudsjett

Vet du hvor mye penger du bruker på mat hver måned? Hvis ikke, er du som de fleste andre. Mange kjøper inn det de trenger, og kanskje litt ekstra, uten å gjennomgå kontoutskriftene for å se hvor mye de faktisk bruker i mat – og husholdningsbudsjett. Men, det er store fordeler ved å faktisk ta en titt på forbruket.

Et matbudsjett bidrar ikke bare til struktur i hverdagen, det gir også rom for å spare mye penger, som du i stedet kan bruke på ferie, klær eller spare til noe større. I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du setter opp et realistisk matbudsjett, og hvordan du holder deg til budsjettet.

Hvor mye bruker du på mat i dag?

Det tar tid å lage et godt matbudsjett, men du kommer godt på vei bare ved å ta en titt på utgiftene dine fra de siste månedene og se hvor mye penger som er brukt på mat. Det gir deg også anledning til å se om matbudsjettet kun skal dekke dagligvareinnkjøp, eller om det også skal inkludere andre utgifter som restaurantbesøk, byturer, personlig pleie og kaffe to-go. Det finnes ingen fasit på hva som skal inkluderes og ikke – det er helt opp til deg hva matbudsjettet skal inneholde.

Den enkle versjonen

Opprett en matkonto hvor du setter av det beløpet du forventer å bruke på mat per måned, og se hvor langt budsjettet rekker. På denne måten får du innblikk i hvor mye penger som går til mat, uten å måtte gjennomgå masse regninger. Etter denne prøveperioden kan du justere beløpet som overføres til husholdningsbudsjettet, slik at det passer ditt forbruk. Ha gjerne en liten buffer på kontoen, det er realistisk at det kan komme en ekstra utgift du ikke har tenkt på i budsjettet.

Hvor mye penger har du lyst til å bruke på mat, og hvor mye har du råd til å bruke?

Pengene du har til rådighet hver måned, avgjør selvsagt hvor mye penger du har å sette av til matbudsjettet, men det har også noe å si hvor mye penger du faktisk ønsker å bruke på mat. Når du lager et husholdningsbudsjett handler det ikke bare om å vurdere hvor mye penger du kan bruke, men også hva du ønsker å bruke pengene dine på.

Matplan og handleliste

Gratis måltidsplanlegger

Det er mye penger å spare på å planlegge innkjøpene sine – ved hjelp av vår gratis mal blir det nå enda lettere. Print ut matplanen, fyll den ut og heng den opp på kjøleskapet. Når du skal handle, tar du meg deg handlelisten. Lettere blir det ikke!

Typisk matbudsjett for 1, 2 eller 4 personer

Matbudsjett for 1 – et godt budsjett for 1 person.

Det fine med å være alene om utgiftene til mat, er at du selv kan bestemme hvilke matvarer som skal kjøpes inn. Du bestemmer også hvor ofte og hvor du skal handle, hvor mye du skal kjøpe og om du skal være økonomisk eller ei. Når du er alene har du også gode muligheter for å lage dine favorittretter så ofte du vil.

Selv om man ofte sier at det er billigere å være flere om et matbudsjett, så finnes det som nevnt over mange fordeler ved å være en person. Lag menyer som gjør at du får brukt alt du kjøper. Den senere tiden har det kommet flere alternativer til pakninger til en person, men har du fryser kan det være smart å kjøpe større pakninger og heller fryse ned det du ikke bruker og eventuelle rester.

Matbudjett for 2 voksne – spar penger når dere er to

Det er ofte penger å spare når man er to om matbudsjettet. Det spiller ingen rolle om man er samboere, romkamerater eller søsken, så lenge man planlegger innkjøpene sammen.
Når dere er to som bidrar til og bruker av husholdningsbudsjettet, er det en fordel å ha noen retningslinjer for hva matkontoen skal dekke. Da slipper man unna misforståelser og får et mer realistisk matbudsjett. Det kan jo være koselig å planlegge uken sammen på søndagskvelden.

Matbudsjett for en familie på 4

I en familie på 4 er det en del utgifter som må regnes med i matbudsjettet. Det skal handles inn til matpakker, snacks og det må planlegges kveldsmat som kan mette hele familien. Det må derfor settes av en del mer penger til dagligvarer. Hvis dere ikke har erfaring med matbudsjett fra tidligere kan det også være vanskelig å treffe helt på første forsøk. Vårt beste tips er å ta et par prøvemåneder, forså å fastsette beløpet etter hva man lærer fra disse månedene.

Hjemmebakt brød

Slik overholder du matbudsjettet – sparetips og hvordan ta kontroll over forbruket

Det er ganske enkelt å lage et husholdningsbudsjett – det vanskelige er å overholde det. Det krever både disiplin og kontroll, spesielt om du har satt opp et stramt budsjett. Her gir vi deg noen enkle tips som kan hjelpe deg å spare penger, samt å holde styr på hvor mye penger du bruker på mat. Vi har også listet opp 14 sparetips, her, som kan hjelpe deg på vei.

Lag en egen matkonto

Det å lage en egen matkonto vil være en god start for de fleste. Sett av en fast sum hver måned, og bestill et eget kort til denne kontoen som du kan bruke når du handler. Det skiller de øvrige utgiftene fra matutgiftene, og det er lettere å få oversikt over hva du har brukt.

Lag en matplan

En god plan for måltidene er den beste måten å holde utgiftene nede på. Planlegger du uken, får du brukt samtlige varer du kjøper inn, samtidig som du vet hva du skal spise hver dag. Det reduserer matsvinn og du sparer tid og penger, vinn-vinn (vinn) med andre ord.

Det kan også være lettere å holde budsjettet om du reduserer antall handleturer. Om det er vanskelig med en handletur i uken, kan du for eksempel dele opp i hverdag og helg. Da blir det ikke like mye å dra med seg hver gang, samtidig som man slipper unødvendige turer på butikken.

Ha kjøttfrie dager, ta med bærenett og bak selv!

Når du har et matbudsjett du skal følge, finner du fort ut av hvilke varer som tærer på budsjettet, og hvilke kjøp som er unødvendig og hvilke valg som sparer deg mest penger. Det kan for eksempel være billigere å bake brød selv, så du har til frokost og kveldsmat. Nybakt brød smaker også mye bedre. Kjøtt koster også mye penger, så om du har et par kjøttfrie dager i uka, kan du også spare mye penger. Tar du også med egne poser når du handler, slipper du å betale for nye hver gang du er i butikken. Det er ikke mye penger der og da, men det blir litt penger på sikt. Det fine med disse tipsene, er at det også er bra for miljøet.

Fiskehandler

Hvor mye penger bruker man på mat i måneden?

Det er vanskelig for oss å slå fast hvor mye penger dere skal bruke på mat i måneden. Det viktigste er å finne et budsjett som passer ditt forbruk. Det er flere faktorer som spiller inn, men du finner ulike estimater ved å søke på nettet. Blant annet har SIFO et referansebudsjett på hvor mye penger det er vanlig å bruke. Husk at det viktigste er at du setter opp et realistisk budsjett, som også gir rom for utskeielser. Blir budsjettet for stramt, er det fort gjort å gi opp. Husk at selv om budsjettet ryker en uke, er det bare å starte på blanke ark uken etter. Lykke til!