1. Skaff deg oversikt

Det er slitsomt å føle at man har dårlig råd, og det er enda slitsommere hvis du ikke har oversikt over hvor mye eller lite penger du har. Ved å skaffe deg oversikt over økonomien din får du kontroll på hva du faktisk har av penger hver måned. Kanskje viser det seg til og med at økonomien din er bedre enn du trodde?

Først og fremst må du skaffe deg oversikt over hvem du skylder penger og hvor mye. Gå i gjennom papirer, uåpnede brev, fakturaer og e-poster. Sett opp en liste over hvem kreditorene dine er, hvor mye du skylder hver enkelt og når den enkelte kreditor skal betales. Ta gjerne kontakt med de du skylder penger for å få kontroll. De er jo interesserte i å få tilbake pengene sine og vil ofte være hjelpsomme med å skaffe deg oversikt over gjelden din. Når du har fått et godt overblikk over det du skylder, må du skaffe deg en tilsvarende god oversikt over alle andre utgifter. Til slutt må du få oversikt over inntektene dine. Bruk gjerne lønnsslipper og skattemeldinger for å se hva du får utbetalt og hvor mye som går til skatt hvis du ikke er sikker. Noen utgifter kan være vanskelig å beregne, men å se på de store utgiftene som bolig, bil og mat er et godt sted å begynne. Husk også å få med renter, avdrag og gebyrer på det du skylder. Utskrifter fra banken din vil også gi en god pekepinn på hva du bruker penger på. Skaff deg oversikt over økonomien med disse appene.

2. Refinansier gjelden hvis det lønner seg

Hvis det er flere kreditorer vil det nesten alltid lønne seg å søke refinansieringslån for å samle gjelden til ett enkelt lån. Refinansiering betyr at du tar opp et nytt lån for å betale ned ett eller flere lån eller kreditter som du skylder penger på. Det kan virke selvmotsigende å ta opp et lån for å betale tilbake andre lån, men det gir deg bedre oversikt over økonomien og bedre betingelser på nedbetalingen. Renten på kredittkort kan være så høy som 30 prosent eller mer. De fleste som tilbyr refinansiering med forbrukslån, tilbyr dem uten å kreve sikkerhet. Det vil si at du som låntaker ikke må pantsette dine egne eiendeler, som for eksempel bil eller bolig, for å få lånet.

3. Skaff en nedbetalingsplan

I motsetning til kredittkort og mange andre typer kreditt, kommer refinansiering vanligvis i form av et nedbetalingslån. Det vil si at du mottar en plan for nedbetalingen, som banken synes virker fornuftig til din økonomi. Ved å følge denne planen får du god kontroll på de månedlige lånekostnadene, og lånets størrelse reduseres med en fast sum hver måned.

4. Lag et budsjett

Med hjelp av opplysningene fra de tre punktene over kan du sette opp et budsjett. Et godt budsjett er viktig, både for å sørge for at du klarer å betale avdragene, men også for å være sikker på at du har nok penger til å leve mens nedbetalingen foregår. Her må du finne en grei balanse: betal så mye du klarer, men uten å gjøre livet ditt uutholdelig.

5. Hold deg til planen

Når budsjettet er på plass må du holde det. Ikke fall for fristelsen til å skeie ut utover det budsjettet tillater, særlig ikke hvis det betyr å ta opp mer lån. Hvis du planlegger innkjøpene dine fremover, og kjøper det du trenger på tilbud, kan du frigjøre penger til andre ting.

6. Betal inn ekstra om du kan

Som nevnt over lønner det seg å betale ned gjelden så fort som mulig. Hvis du plutselig sitter på mer penger enn forventet er det lurt å bruke disse pengene på ekstra betalinger av lånet. Husk at så snart lånet er ferdig nedbetalt blir budsjettet ditt mye romsligere, og du kan bruke mer penger på det du vil.

Konklusjon

Ved å samle gjelden din i ett enkelt lån, kan du kvitte deg med gjelden på en mer effektiv måte. Med refinansiering kan du betale faste månedlige avdrag, og dette bidrar til at gjelden reduseres raskere – noe som du på sikt sparer penger på. Når du betaler gjeld er det lurt å sette opp et budsjett og en nedbetalingsplan. Dermed har du en konkret strategi for hvordan du skal kvitte deg med gjelden, og du får oversikt over hvor lang tid det skal ta. Du bør vurdere å betale lånet med autotrekk, slik at du slipper å huske på å betale avdraget på lånet selv hver måned. Med autotrekk slipper du unødvendige utgifter knyttet til forsinket betaling. Du kan selv sette opp dette i nettbanken ved å lage en AvtaleGiro. Hold deg til planen, med mindre du kan betale mer enn planlagt!

Alt i alt ser vi at refinansiering har mange fordeler når gjeld skal samles og betales; lavere kostnader, bedre oversikt, god kontroll på månedlige kostnader og inntekter – og ikke minst – en kontinuerlig reduksjon av gjelden som du har lyst til å bli kvitt.

Lykke til!