Unngå å bli svindlet på ferie

Ferien er høysesong for lommetyver, både her i Norge og i utlandet – og turister er ekstra utsatt. Å bli frastjålet personlige eiendeler kan få konsekvenser utover mer enn tapte penger. Du kan for eksempel også bli offer for ID-tyveri.

1. Bruk kredittkort på ferie, og vær forsiktig

Bruk kredittkort når du er ute og reiser. Skulle du miste kortet, så blir ikke pengene trukket direkte fra din konto. Og i tillegg har mange kredittkort inkludert reiseforsikring, hvis du betaler reisen med kortet. Det kan også være lurt å ha noen kontanter tilgjengelig, da ikke alle tar kort. Bruker du kort på reise er det flere ting du bør være obs på:

– Skjul PIN-koden din når du tar ut penger eller bruker kortet. Det er flere tilfeller der svindlere teiper opp kameraer for å kunne kopiere betalingskortet ditt. Det er derfor viktig at du skjuler PIN-kode og andre opplysninger når du bruker kortet.
– Ha regionsperre på kortet ditt. Det lønner seg alltid å ha regionsperre på kortene dine, også når du er ute og reiser. Ha på regionsperre for alle andre områder, unntatt der du er. Husk også å reaktivere regionsperren når du kommer hjem. Dette er en ekstra trygghet.
– Sperr kortet ditt så snart du oppdager at det er borte. Blir kortet ditt stjålet bør du umiddelbart sperre kortet ditt, slik at det ikke kan brukes. Dette kan du gjøre i nettbank-appen din eller ved å kontakte den aktuelle banken. Jo fortere du sperrer kortet, desto mindre sannsynlig er det at de rekker å misbruke det.
– Betal regningen når du kommer hjem. Er du redd for å ende opp med mye kredittgjeld etter ferien bør du spare opp i forkant, slik at du kan betale hele regningen når du kommer hjem. Sett også opp et eget feriebudsjett, slik at du faktisk har igjen penger når hverdagen kommer. Har du mye kredittkortgjeld fra tidligere, så kan det lønne seg å samle alt i et refinansieringslån.

2. Ha reiseforsikringen i orden før du reiser

Reiseforsikring er et must på ferie. Reiseforsikringen dekker alt fra forsinket bagasje til sykehusopphold. Har du betalt ferien med kredittkort, kan det hende at du er forsikret via kortet, men det bør du sjekke opp før du reiser. Merk deg at reiseforsikring på kort nødvendigvis ikke er like gode som en helårs reiseforsikring, og at de ikke dekker like mye. Les deg opp på forsikringsvilkårene, det er nemlig ikke alle reiser eller aktiviteter som dekkes.

3. Ha verdisaker nær kroppen, og ikke slipp det av synet

Lommetyver har mange triks i ermet, og du skal ikke være uoppmerksom i mange sekunder før du har blitt frastjålet verdisakene dine. Ha derfor alltid verdisakene nær kroppen, og aller helst i innerlommer og lignende. Bruk alltid vesker med glidelås, og hold godt på den mens du er ute og går. Legg heller aldri fra deg gjenstander åpenlyst, eller bla opp store mengder kontanter. Tyvene er gode på å trekke oppmerksomheten din bort fra eiendelen dine, så vær alltid observant på dette.

4. Vær kritisk til gode tilbud

Tilbud som er for godt til å være sant, er som regel det. Du bør alltid være kritisk når du leier et feriehus på nettet, spesielt om du skal betale i forkant. Enkelte opplever å betale, før de i etterkant finner ut at huset og utleier ikke finnes. Gjør derfor et kjapt søk på nettet, eller se etter anmeldelser fra andre gjester før du bestiller. Du bør også være obs på hvordan betalingen av leieboligen foregår. Se på kononummer og vær forsiktig med å betale alt på forskudd.

5. Anmeld forholdet

Skulle uhellet være ute bør du anmelde det til det lokale politiet i landet du er i. Mange forsikringsselskap krever at du må anmelde for å få erstatning for det du har blitt frastjålet.