Sparetips på ferie

Juli er den store feriemåneden, og nordmenn pakker kofferten og reiser både til inn- og utland. Uansett hvor du velger å reise, så vet man at det ofte går ekstra penger i ferien. Man spiser ute, prøver seg på nye aktiviteter og kjøper seg en is eller to. Det er ingenting galt i det, man skal kose seg. Det er likevel muligheter for å spare inn litt penger om man planlegger budsjettet før avreise.

Vær ute i god tid for å sammenligne de billigste tilbudene

De finnes mange ulike meninger på når man skal bestille ferien for å få best pris. Det vil likevel lønne seg å følge med på markedet en stund før du bestiller. Ene uken kan det gå opp, mens prisene kan være lavere uken etter. Dette gjelder både fly og hotell. Vurder også om det lønner seg å bestille pakkereise eller om det er billigere å bestille hver for seg. Du bør også sjekke Airbnb i stedet for hotell. Det finnes mange fine overnattingsteder på Airbnb, og det kan ofte være billigere og større enn hotell. Men husk, ser du noe som er for godt til å være sant, så er det nok det. Det finnes mange luringer på Airbnb, så det lønner seg å lese anmeldelser og sjekke utleier nøye før du betaler.

Lag budsjett

Budsjett er alltid en god ide, også på ferie. Sett opp en oversikt over hvor mye penger du har råd til å bruke på ferien, og hva du skal bruke det på. Ikke lag budsjettet for strengt – da er du dømt til å bryte det. Når du setter opp budsjettet må du huske at det skal være rom for å kose seg. Planlegg hvor mye du skal bruke på mat og aktiviteter så er du på god vei, og sklir budsjettet litt ut – ikke få panikk, bare prøv å justere det litt for de neste dagene.

Forsøk å få hotell eller leilighet med kjøkkenkrok

Uansett om du bor på hotell eller Airbnb kan det være mye penger å spare på at bostedet har en kjøkkenkrok. Det er hyggelig å spise ute, men noen ganger er det koselig å lage middagen selv – og det er i tillegg mye billigere. Sjekk kjøkkenfasilitetene før du booker, og lokaliser nærmeste matbutikk. Hva med å finne et par oppskrifter fra stedet du skal til? Tapas i Spania, pasta i Italia, Moussaka i Hellas eller fisk i Nord-Norge. Mulighetene er mange, og pengene spart.

Drikk vann

Skal du feriere i Norge er det ingenting i veien for å nyte et glass kaldt vann fra springen, og det samme gjelder for mange andre europeiske land. Det smaker kanskje ikke like godt, men man kan drikke vannet fra springen i mange land i Europa. Springvann koster ingenting, og det slukker tørsten. Sjekk reiserådene før du reiser, slik at du er sikker på at du ikke blir syk av vannet – og drikk i vei. Det er penger å spare på å slippe den ekstra turen innom butikken hver dag for å kjøpe vann.

Reis utenfor sesong

Et velkjent tips, men likevel verdt å nevne. Har du mulighet til å reise utenfor høysesong bør du gjøre det. Det er færre mennesker, billigere billetter og ikke minst deilig å kunne reise på ferie mens alle andre sitter på jobb. Skal du til Syden er september en god reisemåned. De aller verste temperaturene har gitt seg, de største turistmassene er forsvunnet og det er et fint avbrekk før en lang og mørk høst.

Betal i lokal valuta

Skal du feriere i utlandet bør du huske at det alltid lønner seg å betale med lokal valuta. Betaler du med norske kroner, er den forhåndsbestemte valutaen ofte høyere, og kjøpet blir derfor dyrere. Du kan spare mye penger bare ved å si ja til å betale med lokal valuta.

Se etter restplasser

Har du ikke bestilt ferien enda? Mange av reisebyråene har restplasser til en billigere penge. De rimeligste alternativene har ofte uspesifisert hotell, men så lenge du ikke har altfor høye standarder er det absolutt mulig å gjøre et kupp her. Sjekk nettsider som restplass.no, apollo.no, ving.no og tui.no for en oversikt over alle restplasser de har.

Ha reiseforsikring – alltid

Man håper jo at man skal slippe å bruke den, men den er likevel god å ha. En reiseforsikring dekker skader, tyverier og andre uhell som kan skje i løpet av turen. Har du ikke reiseforsikring, har mange kredittkort reiseforsikring inkludert om du betaler reisen med kredittkort. Dette bør du sjekke opp med kredittkortselskapet ditt.

Unngå turistfellene

De dyreste stedene å spise, er der alle andre turister spiser. Forsøk å gå unna de store turistfellene. Gå inn i en bakgate, eller spør lokalbefolkningen hvor de pleier å spise. Disse restaurantene er ofte billigere, har bedre mat og lokale retter. Mange av turistrestaurantene selger favoritter som kylling og fries, men det er jo de lokale rettene det er spennende å oppleve på ferie.