Hva skal pengene brukes til?

Enkelte kostnader bør betales ned med engang, slik at summen ikke øker. Andre kostnader kan man godt vente til tider med bedre råd. Før du bestemmer deg for å søke lån, er det lurt å gjøre en vurdering på hvor viktig det er å få lån på minuttet. Skal du ha pengene til noe som må fikses umiddelbart eller kan du vente med å kjøpe til du har råd?

Hvor mye har du råd til å låne?

Du bør aldri søke om lån du ikke er trygg på at du kan betjene. Bankene ønsker ikke å sette noen i gjeldsfella, og de har kriterier til minimumsinntekt og en kredittvurdering som avgjør om de innvilger en lånesøknad. Den endelige avgjørelsen på om du ønsker å ta opp lånet vi tilbyr, er det du selv som må ta. Før du søker lån, er det lurt å ta en ekstra runde på om dette er noe du har råd til. Spør deg selv: Hvor mye har jeg råd til å betale i renter og avdrag i måneden? Hvor kan jeg eventuelt spare inn?

Skal du velge refinansiering eller forbrukslån?

Har du mye forbruksgjeld fra tidligere kan det lønne seg å velge refinansiering. Det betyr at du samler lånene dine i et lån, slik at du får alt på en regning. Ofte vil et refinansieringslån gi deg lavere renter, og dermed også mindre å betale tilbake. Det er mulig å få utbetalt en sum i tillegg å refinansiere eksisterende lån, slik at du får utbetalt pengene du trenger og får alt samlet i et lån. Les mer om forbrukslån.

Vil du vite mer om refinansiering?

Lag en plan

Du må lage en realistisk plan for hvordan du skal organisere økonomien din. Lag et budsjett. Om budsjettet vil kreve store innstramminger, bør du forsøke å følge det en stund før du tar opp lånet, slik at du ser om det er realistisk. Du må også vurdere hvor lang tid du skal bruke på tilbakebetalingen. Betaler du ned lånet over lang tid vil du måtte betale mer i renter, og lånet blir dyrere enn om du betaler ned over kort tid.

Husk at for å beregne de månedlige utgiftene ved et lån må du ta med de totale kostnadene, ikke bare nominell rente. Den effektive renten tar med alle gebyrer og avgifter, og det er denne du skal ta utgangspunkt i. Vil du vite mer om nominell rente, terminbeløp og andre økonomiske uttrykk? Gå inn på vår økonomiske ordliste!

Les hva du skriver under på

Du bør ta deg tid til å lese lånebetingelser og vilkår før du signerer på lånetilbudet. Det er greit å vite hva man skriver under på, og hva man forplikter seg til ved å ta opp et lån. Les avtalen nøye. Forstår du ikke alt som står i lånekontrakten? Gå inn på vår økonomiske ordliste!

Låne sammen?

Det er også mulig å søke lån sammen med ektefelle eller registrert samboer. Dette kan være smart fordi man da blir to om ansvaret, og to om tilbakebetalingen. Dere bør vurdere fordeler og ulemper før dere skal søke lån sammen. Tenk for eksempel gjennom dette: Kan de økonomiske forpliktelsene føre til belastninger for parforholdet?

Rydd opp i gjelden din før du søker

Ta en titt i gjeldsregisteret før du søker om nytt lån. Har du mange kredittkort som ikke er i bruk, kan disse hindre deg i å få innvilget et nytt lån. Kredittrammen på ubrukte kredittkort regnes nemlig som en del av din totale gjeld, og den kan ikke overstige fem ganger inntekt for at du skal få innvilget et lån. Du bør derfor slette alle ubrukte kreditter og kredittkort før du søker om lån. På samme måte kan det lønne seg å samle lånene og kredittkortgjelden du har fra før i ett lån.