1. Lag en reiseplan

Før du reiser bør du lage en reiseplan. Skal du være borte en eller to uker, skal du være på samme sted eller reise rundt? En planlagt reiserute forhindrer mange spontane overnattinger, som ofte kan koste mye. I tillegg kan det være lurt å tenke over spisesteder, fornøyelsesparker eller andre type ting dere vil besøke på turen. Det kan lønne seg å bestille billetter i forkant, eller å booke bord på spisesteder man vet er populære.

Du bør også beregne nok tid per destinasjon, hvis du skal reise rundt. Det å måtte stresse fra sted til sted, er sjeldent en vinner når man er på ferie. Ta deg god tid, og finn ut hva du ønsker å oppleve i forkant. Da er det lettere å sette ned en tidsplan.

2. Alltid ha et budsjett

Kanskje enda viktigere enn reiseplan, er budsjett. Man vil helst unngå å leve på grøt og vann når man kommer hjem – og regningene fortsetter å komme selv om du er på ferie. Sett opp hvor mye du totalt skal bruke på reising. Behovene kan endres underveis i reisen, så sett opp en omtrentlig sum per post. Det viktigste er at du overholder totalbudsjettet.

3. Telttur

Pakk sekken, og ta overnattingen ute i naturen. Norge har nydelig natur, og er et ypperlig teltland. Å våkne til fuglekvitter og vindstille tjern er balsam for sjela. Hvis du kan låne utstyr du ikke har selv, vil det heller ikke koste så mye å dra på tur. Bor du i en storby, er det fine turmuligheter også her. Husk å se på regelverket for området du reiser til, slik at du ikke får noen overraskelser.

4. Husk at det kommer en hverdag etter ferien

Forbered økonomien før du reiser på ferie. Sett av penger til regninger og andre faste kostnader før du reiser. Da er du sikret at du har penger til å betale når ferien er over. Gå gjerne over abonnementene dine på ulike tjenester samtidig? Er det ting du ikke kommer til å bruke over sommeren, kan det være lurt å fryse medlemskap og andre abonnementer.

5. Ta ferien hjemme

Hvor ofte har du tatt deg tid til å være turist hjemme? Å være turist i eget distrikt, enten det er by eller land gir deg en unik mulighet til å oppleve nærområdet på en annen måte. Legg fra deg alle daglige oppgaver og gjøremål, og gjør akkurat det du har lyst til. Har du noen spennende aktiviteter eller severdigheter i området, eller er det å legge seg på sofaen med en god bok det du drømmer om? I så fall er det bare å gjøre det – alle fortjener litt ferie, uansett om det er hjemme eller ei.

Skal du på ferie i utlandet, kan disse tipsene være verdt å ta med seg.