Viktig for begge parter

Skriv alltid en kontrakt. Kontrakten bør inneholde opplysningene selger har gitt om bilen og andre ting selger og kjøper blir enige om. Legg gjerne ved dokumentasjon som servicehefte og kvitteringer for reparasjoner, tilstandsrapport og EU-kontroll. Selger og kjøper må ha hver sin kopi av kontrakten, og begge må signere begge eksemplarer. Forbrukerrådet har tilgjengelig en kontrakt på forbrukerrådet.no.

Fyll ut en tilstandsrapport i fellesskap. Det er viktig at dere er enige om hvilken tilstand bilen er i. Forbrukerrådet har også laget en tilstandsrapport du kan laste ned.

Sørg for en ryddig betaling. Det er viktig at begge parter føler seg komfortabel med hvordan transaksjonen foregår. Det er særlig viktig for selger å passe på, og forsikre seg om, at betalingen faktisk er gjennomført før bilnøklene overrekkes.

Det er flere måter dette kan gjøres på. En vanlig måte er å bruke en bankremisse. Dette er et verdipapir som kjøper skaffer i banken og tar med når bilen skal overtas. En ulempe for kjøper med bankremisse er at beløpet er satt, og dermed mister man muligheten til å prute på prisen. Man kan selvfølgelig betale kontant, men særlig ved store summer kan dette virke useriøst. Dersom pengene skal overføres via nettbank, og kjøper har valgt innstillingen «Straksbetaling», er man sikret at betalingen gjennomføres. Har dere samme bank vil beløpet overføres umiddelbart. Ellers finnes det flere andre metoder for å sikre seg. Vipps og FINN Trygg Betaling er to løsninger. Begge disse tar en prosentsats av salgsbeløpet, men gir til gjengjeld trygghet.

Verdt å huske ved kjøp av bruktbil

Velg deg ut maks tre-fire forskjellige bilmodeller og lær deg om deres styrker og svakheter som bruktbil. På Internett finner du masse opplysninger om modellene, noe som gjør deg i stand til å vurdere pris.

Følg med på prisnivået på disse modellene på finn.no en stund, så får du en følelse av hva som er gode og dårlige kjøp.

Når du vet hvilken prisklasse du vil kjøpe i, bør du sørge for å få godkjent et billån – så du er klar til å slå til hvis det dukker opp et godt kjøp. Du kan også ta opp et forbrukslån hvis du trenger finansiering til bilen. Dette passer fint hvis du for eksempel skal ha en bil til under 50 000 kroner.

Hvis du har flere billån vil det ofte lønne seg med refinansiering av billånene. Refinansierer du billånene, vil du sitte igjen med et lån, og lavere månedsavdrag. Klikk her for å lese mer om refinansiering.

Gå gjennom bruktbiler hos forhandlere. Prøvekjør bilene og be om tilbud. Hvis det er utstilt mange eksemplarer av samme modell, kan det bety at det er lettere å få en god pris. Hvis du kjøper en bruktbil gjennom forhandler koster det normalt 10-15% mer enn et privat kjøp, men du får i gjengjeld bedre beskyttelse som forbruker. Forhandlere er ofte ikke så villige til å prute, men det kan la seg gjøre å få med ekstra utstyr, som en gratis service, en takboks eller ekstra dekk – eller at forhandleren dekker omregistreringsavgiften.

Hvis prisen du blir tilbudt er høyere enn det du forventer skal du ikke være redd for å påpeke det, men bruk en hyggelig tone. Hvis kjøper oppfatter deg som frekk eller ufin vil du neppe få en god pris. Siden alle følger med på prisnivået på finn.no, er det mindre prutningsmonn enn det var tidligere. Hvis du skal prute, bør du bruke faktiske argumenter. Påpek mangler som flekker, bulker, riper eller slitt inventar. Dette er særlig gode argumenter dersom manglene ikke var nevnt i annonsen.

At bilen er godkjent i EU-kontroll betyr ikke at den er feilfri, bare at enkelte ting som er kritisk for sikkerheten er kontrollert. Det er en del ting du bør sjekke selv. Be om avslag i prisen dersom du finner feil som ikke er nevnt i beskrivelsen.

  • Sjekk hele karosseriet for bulker.
  • Se etter rust. Særlig langs kanaler, rundt hjul og under dører og luker.
  • Mål dybden i mønsteret på dekkene. Minimumsdybden på vinterdekk er 3 mm og på sommerdekk 1,6 mm.
  • Sjekk at alt i motorrommet ser pent ut, men husk at hvis motoren er vasket kan det være vanskelig å se spor etter lekkasjer av olje eller kjølevann. Batteripolene skal være rene og registerreimen uskadet.
  • Sjekk at alle dører lukkes greit og at alle vinduer går helt opp og ned. Bakluken har dempere som bør fungere og en mekanisme som holder luken oppe.
  • Sjekk setene for rifter og hull. Interiøret kan si mye om hvordan bilen har vært brukt.
  • Skru, trykk og vri på alle mulige knotter og brytere for å se at de virker. Sjekk samtidig klimaanlegget og alle instrumenter.
  • Gå i gjennom serviceheftet. Punktlige servicer er et tegn på at bilen har vært behandlet bra.
  • Sjekk at glass i alle vinduer og lykter er uskadd.

Prøvekjør bilen. Starter den lett? Tar kløtsjen langt ute eller ujevnt, kan det bety at den er slitt. Gir fra høyt til lavt gir og tilbake igjen. Hvis den er tung eller vanskelig å få i gir kan det fort bli en kostbar reparasjon. Gjør en kraftig innbremsing. Og drar bilen til en av sidene kan dette også bety en dyr reparasjon senere.

Sjekk hvem som er den faktiske eieren av bilen, og om det er tatt pant i den, før du gir fra deg penger. Husk at heftelser følger bilen og ikke eieren. I Brønnøysundregistrene kan du med SMS sjekke om det er tatt pant i bilen. Skriv REGNR – mellomrom – bilens registreringsnummer, og send meldingen til 2121.

Noen kostnader du må huske å ta med i tillegg til prisen:

  • Årsavgift
  • Omregistreringsavgift
  • Forsikring
  • Kostnader for pengeoverføring

Skal du kjøpe bil? Husk å sjekke hvor langt bilen har gått. Foto: iStock.

Verdt å huske på ved salg av bruktbil

Følg med på prisnivået på modellen du skal selge på finn.no, slik at du får en god følelse av hva som er riktig pris. Selv om du ønsker å få en god pris, må du samtidig passe på å ikke prise deg selv helt ut.

Vær ærlig og nøyaktig når du skriver annonsen, men fremhev det positive ved bilen. Dette kan være ting som bilens stand eller nye dekk og ekstrautstyr. Ta gode bilder av en ren bil i godt lys. Husk at omgivelsene bilen står i på bildene kan påvirke folk sitt inntrykk av den.

Når man selger bruktbil er det vanlig å si at bilen selges «som den er» eller «som forevist». Det betyr at kjøperen aksepterer bilen i den tilstanden den er ved overtagelse, med de feil og mangler bilen måtte ha. Selger har likevel en opplysningsplikt og vil kunne bli holdt ansvarlig dersom mangelfulle eller uriktige opplysninger er blitt gitt. Dersom man bruker ord som «strøken» eller «rustfri» må man være helt sikker på at det er riktig. En NAF-test på bilen før salg øker troverdigheten i annonsen.

Vask bilen både utvendig og innvendig. Hvis noen har røyket jevnlig i bilen er det viktig å prøve å bli kvitt så mye av lukten som mulig. Dersom lakken er matt kan du vurdere å polere den. Motorrommet bør være pent og velholdt, men ikke vask motoren da det er lettere å se at det ikke er noen lekkasjer på en litt møkkete motor.

Hvis kjøper ønsker å prøvekjøre bilen må du sjekke at vedkommende har førerkort. Du bør også være med på turen, for å være sikker på at det ikke skjer noe galt, og at ingen prøver å lure deg.

Send inn en elektronisk salgsmelding på nett så snart bilen er solgt. Dette er selgers ansvar. Statens vegvesen har en digital løsning som gjør dette enkelt. Som tidligere eier av bilen er du ansvarlig for eventuelle fartsbøter og parkeringsbøter helt til Statens Vegvesen har fått salgsmeldingen.

Ikke gi fra deg nøklene før du har mottatt pengene. Det finnes svindlere der ute, så vær sikker på at pengene er overrakt eller overført før du leverer fra deg bilen.

Husk å si opp forsikringen på bilen og eventuell bombrikke.

Lykke til!