Men hvor er det egentlig best å dra? Ja det kommer jo an på hvem dere er og hva dere har lyst til. Norge har en langstrakt og variert kystlinje, fra rolig idyll i sør til ville landskap rundt Svalbard. Hele veien finner man en mengde gjestehavner for fritidsflåter. De aller fleste havner her til lands har ganske bra standard. Dusj, toalett og vaskemaskin bør være et minimum av hva havnen tilbyr, men opplevelsene rundt vil være så mye, mye mer. Hvis du ikke stiller så høye krav til moderne fasiliteter, eller du vil unngå mas og fjas, kan du finne deg en stille idyll og nyte livet i en uthavn. Uthavnene byr garantert på noe for en hver smak, og disse havnene er som regel mindre overfylte.

Du kan finne farvannsbeskrivelser og mer opplysninger om hvert område i Den norske los. Her er det masse tips for trygge uthavner og andre ankringsplasser. For å få oversikt over aktuelle gjestehavner kan det være greit å kontakte de lokale turistkontorene i området der du har lyst til å reise, siden disse kjenner sitt område best. Redningsselskapets bok Ferie & Gjestehavner, og båtmagasinets årlige oversikt over Norske gjestehavner er også gode kilder. Men her er noen ideer du kan starte med.

Eventyr og vill natur

Nord-Norge byr på fantastiske båt- og seilopplevelser og det er ikke uten grunn at Lofoten har blitt verdensberømt som et eksotisk reisemål. Det er utrolig flott å seile i Nord-Norge og denne landsdelen har etter hvert fått et godt utbygd tilbud av småbåthavner med et bra servicenivå. Diesel- og ferskvannsfylling finner du i de fleste havner, mens bensin og mat ikke alltid er like tilgjengelig alle steder. I nord er avstandene store, og du bør planlegge reiserute og bunkring godt på forhånd. Ekstra eventyrlystene seilere kan ta turen over til Svalbard. Det er en fantastisk fin seiltur som tar ca. 2-3 dager. Mange anbefaler å stoppe på Bjørnøya underveis.

Naturperler og rolig farvann

Hvis du synes det åpne havet er litt for voldsomt kan det lønne seg å holde seg nærmere land, eller rett og slett forsvinne inn i en fjord! Titusenvis av turister besøker fjordene på Vestlandet hvert år, og det er ikke rart! Fra Stavanger og nordover ligger fjordene på rekke og rad. Hver enkelt med sine unike muligheter for spennende opplevelser. Lysefjorden for eksempel gir flotte opplevelser. Her finner du gåturer til verdensberømte fotomuligheter som Kjeragbolten og prekestolen. Nordover finner vi Sogn og Fjordane. Som navnet hinter om har dette fylket mange lange og dype fjorder, som for eksempel Sognefjorden, Norges lengste fjord. Er du i dette området er Geiranger et obligatorisk reisemål, i hvert fall hvis vi skal stole på hvor utenlandske turister reiser.

Hvis du er mindre interessert i turistmål, men bare vil ha flotte opplevelser er utvalget av gjestehavner stort. Modalen innerst i Osterfjorden for eksempel, er fjord-Norge på sitt aller beste. En flott gjestebrygge midt i en naturperle. Bryggen ligger pent til blant sjøhus, og har en sandstrand like i nærheten. Det er kort avstand til både butikker, spisesteder og andre aktiviteter. Selv om det er naturskjønt finnes det også mer siviliserte tilbud, som badebasseng, bowling og caféer. I Modalen finner man fantastiske muligheter for å gå i natur og fjell, som en avveksling til båtlivet.

Storbyferie på vannet

Oslo er også en flott destinasjon for en båtferie. Her kan du kombinere byliv med båtliv. Foto: iStock

Mange forbinder ikke Oslo med båtferie, men hovedstaden har faktisk både en flott kystlinje og gjestehavner helt inne i sentrum. På Herbern Marina på Aker Brygge for eksempel kan du kombinere båtliv og storbyliv blant fiffen. Marinaen ligger helt ytterst på Aker Brygge og har gjesteplasser til båter fra 10 til 200 fot. Marinaen dekker alle vanlige servicebehov. Vi vil jo ikke oppfordre til å blande båtliv og alkohol, men skal du la båten stå noen dager uansett er det ikke mange metere til så mye uteliv og restauranter du bare måtte ønske. I Oslo sentrum finner du ellers alt det storbyen har å by på, med shopping, museer og parker. Lenger ut i Oslofjorden finner du Oscarsborg og Son som begge er verd et besøk hvis du vil ha et avbrekk fra bylivet.

Den rolige ferien

Sørlandet er Norges syden, og her finner du mange muligheter for å slappe av og ta livet med ro. Sørlandet er også flott for å ha med barna på en rolig båtferie. Langs med kysten ligger det gjestehavner med svært høy kvalitet som perler på en snor; Nøtterøy, Tjøme, Risør, Arendal, Kragerø, Kristiansand og Mandal, bare for å nevne noen. Arendal Gjestehavn for eksempel, ligger stille og rolig til, litt utenfor sentrum. Det er ikke mer enn fem minutters gange til Arendal sentrum og idyllisk bebyggelse på Tyholmen eller serveringsstedene rundt Pollen. Arendal oppgraderte havneanlegget kraftig i 2017, blant annet med et flott friluftsbasseng i vannkanten, og kroa i hjertet av gjestehavnen har god mat i hyggelige lokaler. Gjestehavnanlegget er enestående i landssammenheng, og absolutt verdt et besøk. Men man må ikke glemme at Sørlandet også byr på tusenvis av småøyer og bortgjemte perler med sandstrender og bortgjemte fortøyningsplasser.

Det fine med båtferie er jo nettopp friheten. Du bestemmer hvor turen går, og kanskje finner du ett helt eget paradis?