Det kan være mye penger å spare på å refinansiere et boliglån, men det bør ikke gjøres med et forbrukslån. Når du skal refinansiere et boliglån i ny bank bør du søke om et nytt boliglån i den nye banken. Akkurat som ved søknad om andre boliglån, vil banken kreve at alle opplysninger som søknaden krever dokumenteres, slik at de kan vurdere din betalingsevne og risikoen ved å låne deg penger. I det minste må du regne med å måtte dokumentere verdien på boligen – og din inntekt, gjeld og formue. Ved refinansiering vil en verditakst fra takstmann eller en verdivurdering fra eiendomsmegler gi deg den dokumentasjonen på boligens markedsverdi som du trenger. En verdivurdering er billigere enn en verditakst, noen eiendomsmeglere tilbyr faktisk gratis verdivurdering. Noen banker har også sine egne systemer for å bestemme verdien på boligen. Hvis lånesøknaden blir innvilget tar banken kontakt for å avtale signering av den nye avtalen, pantstillelse, oppgjørsskjema og eventuelt andre ting som er relevant for søknaden.

Boligen kan stige i verdi

Hvis boligen har steget i verdi siden du tok opp lånet vil gjeldsgraden være lavere enn den var. Siden boliger som regel stiger i verdi over tid, vil dette til en viss grad skje automatisk.

Men du kan også sørge for at boligen stiger i verdi ved å pusse opp. En måte man kan spare penger på sikt er å ta opp et mindre forbrukslån for å få pusset opp, for deretter å reforhandle betingelsene på boliglånet siden verdien på boligen nå er høyere. Forbrukslån har høy rente sammenlignet med boliglån, men det er nedbetalingstiden på forbrukslånet som har størst betydning for totalkostnaden. Hvis du betaler tilbake forbrukslånet i løpet av kort tid kan et det være et billigere alternativ enn å utvide boliglånet.

Du kan kanskje skaffe deg bedre lånebetingelser hos din nåværende bank uten å måtte refinansiere hos en ny bank. Hvis du mener at boligen din har steget i verdi bør du kontakte banken din for å få vurdert lånebetingelsene dine på nytt. En enkel måte å sjekke om du har en bra rente på lånet ditt er å sammenligne med tilbud fra andre banker i Finansportalen.

Har du gjeld uten sikkerhet? Søk om refinansiering her

Tilbake til oversikten

Låneeksempel: Effektiv rente 11,7%, 200.000 kr o/5 år, kostnad: 60.284 kr, totalt: 260.284 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 4.412,69 kr over 5 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.