Når du skal beregne kostnadene ved et lån, må du også ta med i beregningen at du kan trekke fra en del av rentene på skatten. Det er faktisk ikke bare renter og andre kostnader med lånet som bestemmer hvor mye du betaler til slutt.

Du kan trekke fra nesten en tredjedel av rentene på skatten

Det mange ikke vet er at lånet kan bli billigere på grunn av skattetrekk. Tallene som du ser på denne siden er det du betaler for å låne pengene, men du kan trekke fra 27% av rentene som skal betales fra skatten. Det betyr at rentene på lånet i praksis er en tredjedel lavere enn de ser ut som. Dette gjelder dog bare for rentene, og ikke på avdragene og gebyrene som også skal betales. Dette betyr at lån som har høye gebyrer og lavere rente ikke utløser like mye skattetrekk som et tilsvarende lån med lave gebyrer og høyere rente. Fradraget på skatten skal trekkes automatisk. Det er banken som rapporterer inn rentekostnadene dine til skattemyndighetene.

Skattemyndighetene fører disse opplysningene inn på skattemeldingen din, slik at alt du trenger å gjøre er å dobbeltsjekke på skattemeldingen at fradragene har kommet med, resten går automatisk.

Når du ser på kostnadene for forbrukslån kan du altså trekke fra noe av rentene på skatten. Dette gjør at lånet til syvende og sist er billigere enn det ser ut som ved første øyekast. Du kan se en oversikt over ulike fradrag på fradragsveilederen på skatteetaten.no

Søk om refinansieringslån for å samle forbruksgjeld

Tilbake til oversikten

Låneeksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Effektiv rente: 8,44 % – 26,87 %. Maks løpetid 180 mnd.