Når skal du reise?
Tidspunktet du reiser på har mye å si for prisen. Det er som regel alltid dyrere å reise i høysesongen – det vil si fellesferien, skoleferier og andre fridager som de fleste har. Har du mulighet til å reise utenfor høysesong, kan du spare mye penger. Tidlig i juni og fra sluttet av august til oktober er fine tidspunkt for deg som er på jakt etter en solferie. Er du mer interessert i storbyferie kan du spare penger ved å velge ugunstige reisedager – slik som tirsdag til fredag eller søndag til onsdag.
Hvor skal du bo?
Overnatting spiser en stor del av reisebudsjettet, og for å gjøre kostnaden minst mulig bør du tenke over hvor du vil bo, hva du vil bo i og om du har planer om å lage noe mat selv. Har du mulighet til å bo litt utenfor de sentrale områdene er dette ofte billigere. I tillegg kan det lønne seg å leie Airbnb i stedet for å bo på hotell. Selv om prisen kanskje er den samme har du litt større frihet om du velger å bo i Airbnb med kjøkken og annet utstyr. Da kan du lage mye av maten selv, og det kan man spare en del penger på. Vil du bo på hotell kan det lønne seg å se om du kan få frokost inkludert på hotellet, slik at dere slipper å kjøpe alle måltider ute. Husk også å se om det er pris per rom eller pris per person. Vanligvis er prisen oppgitt per rom, men du kan fort få deg en overraskelse om de opererer med priser per person.
Hvor mye koster det å komme seg dit
Selv om reisemålet er billig, er det ikke sikkert totalkostnaden blir det. Transport til og fra reisemålet kan fort bli dyrt, og da spesielt flybilletter. Det hjelper ikke at middagen koster 100 kr hvis flybillettene koster 5000 kr. Om du ikke kjøper pakkereise bør du sjekke opp prisene på fly og hotell før du bestiller. I tillegg bør du ha god oversikt over det beste alternativet til og fra flyplassen, og hvilke transportmuligheter det er på stedet der du er.
Ha budsjettet klar før du bestiller
Sett opp feriebudsjettet på forhånd, slik at du vet hvor mye du skal bruke på fly, bosted, mat og lignende før du begynner å lete etter neste reisemål. Det er bedre å tilpasse reisemålet til budsjettet enn motsatt. Sett opp makspris for fly, hotell, mat og aktiviteter – men husk at et budsjett ikke er en oversikt over hva du må bruke, men hva du kan bruke.
Les også: Sparetips på ferie
Varighet på ferien
Hvor lenge har du råd til å være borte? Her er det flere ting du må veie opp mot hverandre – når er flybillettene billigst og kan du få hotellet billigere ved å bo et visst antall dager? Det er ikke nødvendigvis så mye dyrere å være på ferie enn hjemme hvis du er bevisst på de økonomiske valgene du tar.
Bruk alltid kredittkort
Er du på ferie i utlandet bør du bruke kredittkort, også når du bestiller reisen. Mange kredittkort har reiseforsikring inkludert, og derfor er du ekstra sikret om det skulle skje noe på reisen. Med et kredittkort bruker du heller ikke av dine egne penger, så skulle du bli frastjålet lommeboken er det ikke dine egne penger du mister i utgangspunktet. Det er også lettere å se hvor mye penger du har brukt på ferien.
Spar til ferien før du reiser
Spar penger til ferien før du reiser, selv om du betaler med kredittkort. Skal du få en billigst mulig ferie bør du betale tilbake kredittkortregningen før det renter seg. Sparer du opp penger før du reiser, kan du betale regningen så fort du kommer hjem. Trenger du sparetips, har vi samlet noen enkle tips som kan hjelpe deg på veien.
Har du mye kredittkortgjeld fra tidligere, eller mange forbrukslån som du fortsatt ikke har fått betalt ned kan det være lurt å refinansiere dette i ett samlet lån. Slik får du bedre oversikt og færre gebyrer hver måned. Du kan sende en uforpliktende søknad via hjemmesiden vår, så kan vi se om refinansiering er noe vi kan tilby deg.
Låneeksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.