Magisk og eksotisk er to ord som beskriver Varanger-vegen godt. De 160 kilometerne mellom Varangerbotn og Hemningsberg gir deg spektakulær natur i form av klipper, myrterreng og bjørkeskog. Merk deg at veien som oftest er stengt mellom november og mai. I Finnmark er det lyst store deler av sommerhalvåret, og du vil oppleve midnattssolen om du reiser mellom mai og juli.

Turistvegen ender i Hamningberg, et lite fiskevær ytterst på Varangerhalvøya, og er et typisk finnmarksmiljø. Fiskeværet er fraflyttet, men husene i området brukes blant annet som sommerhus.

Hva kan du se på turen?

Fuglekikking er veldig populært i dette området, og du kan komme tett på det arktiske fuglelivet. Blant annet sjøfuglen lundefuglen trives godt her oppe. Godt skue av disse fuglene finner du blant annet ved Birding Varanger. Dette er et bygg som er bygget med spesielt fokus på fugletitting.

Finnmark har også en historie med heksebrenning, og det det brent 91 mennesker mellom slutten av 1500-tallet og slutten av 1600-tallet. På Steilneset i Vardø er det satt opp et minnesmonument til minne om personene som ble beskyldt for trolldom, og som ble brent. Monumentet består blant annet av en 100 meter lang minnehall. Her er det hengt opp 91 plakater som forteller om hver av ofrenes skjebne.

Fugletitterskjul på molo ved Vadsø havn, Nasjonal turistveg Varanger. Arkitekt: biotope.no ©Foto: Fredrik Fløgstad / Statens vegvesen

Overnatting

Det er få overnattingssteder langs denne strekningen, men i Vadsø kan du blant annet sove på Vadsø Fjordhotell. Ellers finnes det mange overnattingsmuligheter litt lenger sør, ved Kirkenes. Her har du blant annet Scandic Artic Hotell og Thon Hotel Kirkenes.

Er du interessert i fugler, kan Bird View Apartments på Ekkerøy være noe for deg. Her har du et yrende fugleliv utenfor vinduet, i tillegg til et flott turterreng.

Vadsø Fjordhotell ligger på Vadsøhalvøya og kan by på flott utsikt over havet og sentrum i tettstedet. Også her kan du oppleve fulgelivet Varanger har å by på.

Restauranter og spisesteder

Det er heller ikke et flust av spisesteder langs denne strekningen, men i Kirknes finner du blant annet 69`Nord. Restauranten ligger på Thon Hotel Kirkenes, og ligger derfor ikke langs Nasjonal turistveg Varanger. Et måltid her kan nytes i forkant av reisen, eller etter endt kjøretur. Restaurant 60`Nord tilbyr en sesongvariert meny, som er inspirert av Finnmarks råvarer.

Du kan lese mer om Nasjonale turistveger her