Lofoten

Lofoten er blant Norges, og kanskje verdens, vakreste områder. Her finner du høye fjell, lange, hvite strender og krystallklart vann. Hvis du er opptatt av flott natur og en aktiv ferie, er Lofoten det perfekte reisemålet for deg.

Aktiviteter i Lofoten

Om sommeren og høsten har Lofoten flere områder som egner seg til en fottur. Ta for eksempel den 2,5 time lange turen til Kvalvika. Turen regnes som noe krevende. På veien får du se spektakulær natur, bratte fjell og en hvit strand. Hvis du ønsker en ekstra utfordring, kan du ta et bad i det kalde vannet.

Lofoten tilbyr mange ulike aktiviteter, blant annet golf, ridning og surfing. Sistnevnte er svært populært, og det finnes surfeskoler for de som ønsker å lære seg å surfe. På surfeskolen på Unstad, lærer du å surfe på en av verdens flotteste steder. Unstad Artic Surf er verdens nordligste surfeskole, men dette er også et egnet sted for mer erfarne surfere. På Unstad finner man også sauna, stamp og gode matopplevelser. Ønsker du å overnatte, er det også muligheter for det.

Om vinteren og våren, er det gode muligheter for å stå på ski, delta på Lofotfiske eller å gå på trugetur. Sistnevnte passer fint for deg som ønsker en guidet tur. Tiden for turen avhenger av hvilken operatør du ønsker å reise med, men varigheten er vanligvis på mellom 3-4 timer. Hvis du reiser på denne årstiden bør du pakke med deg varme klær, siden det ofte er surt og kaldt i vinterhalvåret.

Surfing på Unstad i Lofoten. Foto: cabday/Foap/Visitnorway.com

Midnattsol eller nordlys

Uansett når på året du reiser, så vil Lofoten by på naturopplevelser av de sjeldne. I sommerhalvåret kan du oppleve midnattsolen, det vil si at solen så å si aldri går ned. Midnattsolen i Nord-Norge varer i omkring tre måneder, så vil du oppleve sollys hele døgnet bør du ta turen mellom slutten av mai og midten av juli.

I vinterhalvåret er det mørketid, og selv om samtlige timer i døgnet er mørke, kan man i denne perioden skimte nordlys. Nordlyset danser i røde, gule, grønne og blålilla stråler på himmelen i nord, og kan som oftest oppleves mellom 21. september og 21. mars. Det er likevel ingen garanti for å se nordlyset, siden det styres fullt og helt av naturen. Vil du oppleve nordlys, bør du sette av noen dager. Vil du se litt av Lofoten i dagslys, bør du legge turen til februar eller mars. Det er fortsatt gode sjanser for å se nordlys i denne perioden, samtidig som det er litt lengre dager til å utforske hva Lofoten har å by på.

Uttakleiv i Lofoten. Foto: Samuel Taipale/visitnorway.com

Rondane og Dovrefjell

Rondane og Dovrefjell er to separate fjellområder og nasjonalparker i Hedmark og Oppland. Rondane nasjonalpark ble opprettet i 1962, og var den gang Norges første nasjonalpark. Her finner du ti fjell på over 2000 meter, og turmulighetene er mange. Parken kan oppleves til fots og på sykkel, men det er også muligheter for å oppleve fjellandskapet fra hesteryggen. Dersom du foretrekker å ferdes via bil, finner man også en nasjonal turistvei som åler seg frem mellom fjellene. På Nasjonal turistvei Rondane kan du blant annet stoppe på Sohlbergplassen, som er en utkikksplattform med utsikt over sjøene og fjellene i nasjonalparken. Uansett hva du måtte foretrekke, er Rondane og Dovrefjell verdt turen.

Høst i Rondane. Foto: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Rondane

Ved Rondane Nasjonalpark, finner du Brekkeseter. Her kan du bo i gammeldagse hus og hytter, mens du blir servert hjemmelaget mat laget på lokale råvarer. Fra Brekkeseter kan du legge ut på en rekke turer i Rondane nasjonalpark. Blant annet kan du ta sykkelen til Skarseter, via Putten seter og tilbake. Denne turen er ca. 14 km lang, og passer perfekt for deg som ønsker en lett sykkeltur på grusvei. Hvis du ønsker mer utfordring, kan du sykle den gule stien gjennom Haukeliseter til Smuksjøseter og tilbake til Brekkeseter. Denne turen er ca 18 kilometer lang, og krever at du har litt terrengerfaring. Ønsker du detaljert beskrivelse av turene eller flere forslag, kan du besøke Brekkeseters hjemmeside. Brekkeseter leier også ut sykler, hvis du ikke har med din egen.

Dovrefjell

Litt lenger nord for Rondane finner vi Dovrefjell Nasjonalpark. Dovrefjell er en stor nasjonalpark og fjellområde mellom Østlandet og Trøndelag. Her finner man en rekke skiløyper som passer perfekt til en vintertur på fjellet.

Mellom mai og oktober kan du oppleve viewpoint SNØHETTA. Kun 1,5 kilometer fra bilveien finner du en flott kombinasjon av utsikt og arkitektur. I tillegg er Dovrefjell moskusens rike, så om du ønsker en unik opplevelse kan du la bilen stå og reise på guidet moskussafari. De lokale guidene vet hvor moskusen befinner seg, og det er derfor stor sjanse for at du møter på en moskus på turen, samtidig som du er i trygge omgivelser. En moskus har en sikkerhetsgrense på 200 meter, og kommer du for nærme kan den angripe deg.

Moskus i Dovrefjell. Foto: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Hardangervidda

Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå, og strekker seg over 8600 kvadratkilometer. Her finner du en rekke fotturer både for barn og voksne

Gaustatoppen

I utkanten av Hardangervidda finner du Gaustatoppen med sine 1883 meter over havet. På en klar dag, kan du se 1/6 av Norge. Fjellet er et populært turmål, og turen opp tar 2,5 time fra Stavsro. Merk deg at turen er kategorisert som krevende. Skal du ha med barn, er det en fordel om de er turvante.

Hvis du ikke ønsker å gå eller bare vil gå en vei, finnes det en taubane inne i fjellet, tilsvarende Fløyen i Bergen. Banen tar deg opp til toppen på få minutter. Gaustabanen ble bygget i 1953, men har vært brukt av Forsvaret frem til 2010, da banen ble åpnet for publikum. På det bratteste er banen hele 40 grader, noe som nesten garanterer magesug på nedturen. Gaustabanen er hovedsakelig oppe mellom februar og oktober. Gaustabanen gjør fjelltoppen tilgjengelig for svært mange, og tilbyr derfor naturopplevelser til en stor målgruppe.

Hardangervidda har mange fotturer for folk i alle aldre. Foto: Fotograf Jacobsen/visitrjukan.com

Falkeriset

Falkeriset er en tur som passer folk i alle aldre, og turen egner seg derfor godt som en familietur. Fra Falkeriset har du utsikt over Hardangervidda. Turen er ca. 3 kilometer lang tur/retur. Falkriset har fått navnet sitt etter falkefangsten, som var en viktig næring i området frem til 1700-tallet. Fra parkeringsplassen i Kromvikveien, går det en steintrapp et godt stykke på veien. Det er en fordel om du holder deg på steintrappa, slik at man sparer naturen for slitasje. Sesongen er mellom juni og oktober, i og med at veien er vinterstengt frem til 1. juni. Her kan du nyte norsk natur i rolige omgivelser. Husk at en kopp kakao smaker ekstra godt ute i det fri.

Norge har mye å by på

En ferie i Norge trenger ikke å koste mye. Hvis du ønsker en rimelig ferie kan du sove ut i telt, eller reise på skogstur i nærområdet. Norge har variert vegetasjon og fine turområder. Ønsker du å gå tur i innlandsklima med skog og innsjøer, er Østlandet perfekt for deg. I disse områdene finner du også mektige fjellkjeder, som passer for alle som ønsker en litt mer krevende tur. Også i Finnmark finner du skogsområder, og selv om det kan bli kjølig om vinteren, finnes det blant annet organiserte turer med hundespann. På Vestlandet finner du dype fjorder og høye fjell, her kan du gå på fjellturer, bade i fjordvann og nyte den naturen Vest-Norge har å by på. Lofoten i Nordland kan også by på vakker natur, gode turmuligheter og langstrakte badestrender. Reiser du i vinterhalvåret kan du også oppleve at nordlyset danser på himmelen. Vegetasjonen på Sørlandet er fullt av svaberg, og idylliske byer. Her kan du ta båten langs kysten og ligge på et svaberg til solen forsvinner, iallfall i sommerhalvåret. Norge har noe for enhver smak, og en god turopplevelse koster så lite. Husk å ta med kakao, vann og noe å spise på, slik at du har energi nok til å fullføre turen. Skal du ferdes i fjellet, må du forholde deg til Fjellvettreglene.