Norges sørligste turistvei finner du på Jæren i Rogaland, mens den nordligste ligger helt nord-øst i Norge, nærmere bestemt Varanger i Finnmark. De 16 andre veiene snirkler seg oppover i landet, og de fleste er plassert langs kysten – som for eksempel Helgelandskysten. Det finnes mange flotte hoteller langs turistvegen, men det kan nok lønne seg å ha med et telt – slik at man er sikret en overnattingsplass.
Helgelandskysten er vakker, men den er også lang, så her bør du sette av god tid. Veien starter i Holm i Nordland, og strekker 433 kilometer seg oppover til Godøystraumen i samme fylke. Reiser du om sommeren kan du oppleve den spektakulære midnattssolen, hvor solen aldri går ned. På veien får du oppleve variert natur, både til land og til vanns – strekningen har nemlig hele seks fergeturer.
Hva får du se på turen?
Det er mange ting å se langs denne ruta, blant annet isbreen Svartisen. Svartisen brer seg nedover dalen som et blåaktig isteppe. Breen er Norges nest største, kun slått av Jostedalsbreen i Sogn og Fjordane. Skal du oppleve isbreene bør du gjøre det nå. De smelter nemlig i rekordfart, og i løpet av få år kan de være helt borte. Det er flere bedrifter som tilbyr guidede turer på isbreen. Hvilket selskap som passer best for deg og dine behov kan du finne informasjon om på svartisen.no
Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm, og den finner du et par mil sør for Bodø. Tidevannsstrømmen forekommer omkring fire ganger i døgnet, så for å være sikret en opplevelse utenom det vanlige bør du beregne litt ekstra tid her. På Saltstraumen sine nettsider kan se en tidstabell for når det er tidevannsstrøm.
Storvika ligger vakkert til langs Helgelandskysten. Ta et stopp på rasteplassen her og gå ned til stranden. Stranden er lang og vakker, så sørg for å ha med kamera. Er været på din side vil du få en naturopplevelse du sent vil glemme.
Ureddplassen byr på verdens flotteste toalett ifølge den britiske avisen The Telegraph. Dette er også et historisk minnesmerke. I februar 1943 ble ubåten Uredd senket av en mine i fjorden, og det er reist et minnesmerke på plassen som også er oppkalt etter ubåten. Ureddplassen ligger i havgapet med utsikt mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og havet.
Andre severdigheter er Torghatten, De Syv Søstre og øya Vega som står på UNESCOs verdensarv liste.
Se også: Opplev Nasjonal Turistveg Hardanger og Hardangervidda
Aktiviteter
Dropp bilen til fordel for sykkelen! Helgelandskysten byr på noen flotte sykkelopplevelser, og du kan blant annet dra på øyhopping. Du kan sykle hele strekningen fra Namsos til Bodø, og bestiller du på forhånd kan du også få bagasjen din fraktet fra sted til sted. På sykkel kommer du nærmere naturen, noe som gir deg en helt annen opplevelse enn om du sitter bak rattet på en bil. Turen er beskrevet som en 13-dagers tur, der du sykler mellom 30 og 77 kilometer hver dag. Det er flere steder langs vegen hvor du kan leie sykkel. Skal du kjøre veien på sykkel, kan det være en fordel å ha litt erfaring med lengre sykkelturer fra tidligere.
Blir du lei av sykkelen, beskrives Helgelandskysten som en av Norges beste kajakkområder, og det er mange muligheter for å leie seg en kajakk og ta turen ut på havet. Det er anbefalt å bli med på en guidet tur, slik at du får en unik opplevelse i trygge omgivelser. Har du lite erfaring med kajakkpadling, tilbys det også introduksjonskurs hos noen av turholderne.
Fisking, klatring og vandring i Nasjonalpark og på isbre, står også på aktivitetsplanen – hvis du ønsker. Ved Helgelandskysten finner du Børgefjell, Svartisen og Visten Nasjonalpark, som byr på varierende terreng og ikke minst flotte naturopplevelser.
Hva bør du spise
Helgelandskysten har en nær tilknytning til havet, og dette gjør naturligvis fisk og sjømat til en naturlig del av menyen.
Det kan være dyrt å spise ute hver dag, men det er likevel et par steder det er verdt å få med seg i løpet av turen. Blant disse er Hildurs Urterarium, restauranten som tilbyr gode matopplevelser i sitt eiernes eget hjem. Eierne beskriver selv råvarene på restauranten slik: «På Hildurs er du garantert å få kjøtt fra naboen, vilt fra skogen, fisk fra fjorden og urter fra hagen.» Maten er lokalt produsert og kortreist, og gir derfor en unik opplevelse. Hildurs Urterarium finner du ca. 5 km fra Brønnøysund.
Restaurant Ellen er restauranten på Fru Haugans Hotel er også verdt et besøk. Hotellet er en del av «De historiske hotell og spisesteder». Restauranten ble for første gang åpnet i 1885, og serverer det de selv beskriver som «Artic Fusion» – nordnorske råvarer i retter inspirert fra verdenskjøkkenet. Hotellet og restauranten ligger i Mosjøen sentrum.
Du kan lese mer om Helgelands mange matsteder på Visit Helgeland.
Overnatting
Det finnes mange hotell og campingplasser langs veien, for eksempel Yttervik Camping. Campingplassen ligger idyllisk til ved vannkanten få kilometer sør for Mo i Rana. Her kan man ta med bobilen eller campingbilen sin, eller man kan leie en av campingplassens hytter. Fra denne basen kan du blant annet besøke Svartisen og Polarsirkelen. Er du typen som heller vil bo på hotell, kan blant annet Scandic De Syv Søstre i Sandnessjøen stå på overnattingslisten. Hotellet ligger vegg i vegg med et badeland, så er her det mulighet for flere aktiviteter i løpet av oppholdet.
Skal du reise hele Helgelandskysten, er det nok lurt å planlegge ruten på forhånd og bestille overnattingssteder ut fra denne.
Tips til reisen
Uavhengig av om du tar reisen i bil eller på sykkel, er det et par ting som er essensielle for å få en god opplevelse på tur. Blant annet er gode sko viktig om du for eksempel skulle bestemme deg for å ta en fjelltur. I tillegg bør du pakke variert, men konkret. Ikke pakk mer enn du trenger, men husk at været i Norge kan variere. Det er derfor en fordel å ha klær til all slags vær. Enten du er syklist eller bilist, er det viktig å overholde trafikkreglene, slik at det blir en behagelig reise både for deg og de rundt deg.
Opplev mer
Les flere reisesaker fra Express Bank