Hvilken spareform bør jeg velge når jeg sparer til barnet?

  • Sparekonto

Sparekonto er en trygg måte å spare pengene på, siden det er liten eller ingen risiko. Samtidig er det ikke her du henter de store summene, da lav risiko også betyr mindre penger å tjene. Likevel en god sparemetode om du skal spare over lengre tid, og ikke har lyst til å ta de største sjansene.

  • Sparing i fond

Vil du spare over tid, kan sparing i fond være en fin måte å spare på. Det finnes mange ulike fond, så hva slags type fond og hva du skal velge er det lurt å lese seg opp om på forhånd. En av fordelene med fond er at du kan få en høyere avkastning på pengene, men det kan også gå andre veien. Fond har altså høyere risiko enn en vanlig sparekonto.

  • Sparing til bolig (BSU-sparing)

BSU er en løsning for de opptil 34 år, der de kan spare opptil 300 000 kr. Man kan spare 25 000 kr i året. DNB har blant annet en BSU-konto der foreldre kan spare på vegne av barna sine frem til de blir 18 år. Rentene på BSU er i de fleste tilfeller på over 3 prosent. Det eneste kravet er at pengene som spares går til noe boligrelatert.

Hvilket navn skal jeg spare i?

Du kan spare i både barnets navn og ditt eget. Det er fordeler og ulemper ved begge deler og dette avhenger av hva du selv synes er best. 

Sparer du i ditt navn, kan dere som foreldre fritt benytte midlene, samtidig som det ikke begrenser muligheten til stipend når barnet skal studere. Det finnes også noen ulemper – blant annet at pengene inngår i boet hvis noe skulle skje. Dette unngår man ved å spare i barnets navn, men her er det viktig å huske på at for stor formue kan redusere stipendet fra Lånekassen.

Skulle du velge å spare i ditt eget navn, er det likevel viktig for barnet å lære seg økonomi, slik at de har et godt grunnlag den dagen de blir voksne. La barna spare litt penger på en egen konto, selv om du sparer hoveddelen i ditt navn.

Hva kan du spare?

Mange foreldre sparer barnetrygden de får hver måned. Den månedlige utbetalingen per barn har vært på 1054 kr. Sparer du opp dette hver måned, vil det etter hvert bli en del penger den dagen barnet ditt fyller 18 år. Sparer du i barnets navn må du være oppmerksom på at når barnets formue er større enn 2 x folketrygdens grunnbeløp (2G) kan fylkesmannen overta forvaltningen av pengene. Dette kan man unngå ved å skrive en gavebrev eller testamentet til barnet. Synes du det blir mye å spare over 1000 kr hver måned, kan du for eksempel sette opp et fast trekk på 200 kr hver måned.

Les også: 14 enkle sparetips

Gimi – Økonomiapp for barn

Appen Gimi passer godt for familier med barn under 18 år. Her kan man legge inn ulike oppgaver som barnet skal gjøre for å få utbetalt lommepenger. Dette gjør forhåpentligvis oppgavene og økonomi mer spennende for barnet, da de sparer opp penger for hver utførte oppgave. Rett og slett en ekstra motivasjon, som også lærer barnet om økonomi.

Les også: Apper som gir deg kontroll over økonomien

Uansett hva som passer best for dere, gjenstår det bare å si god sparing.

Priseksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.