Sett deg inn i kredittkortbruken din

Det første du bør gjøre er å få oversikt over kredittkortbruken din. Se hva du bruker kredittkortet til hver måned – er det noen utgifter som kan kuttes? Det kan trekkes faste trekk fra kredittkortet ditt hver måned, som du kanskje ikke er klar over at du betaler på, som for eksempel strømmetjenester og andre type abonnementer. Får du en god oversikt over hva kredittkortet brukes til, blir det også lettere å betale tilbake og begrense forbruket.

Kredittkort har høy rente, og ofte ingen klar nedbetalingsplan. Så fort du har skaffet deg oversikt, bør du se hvor mye du betaler hver måned. De fleste kredittkort har en minstesum du må betale tilbake hver måned, men dette betjener så vidt rentene. Om du ikke justerer beløpet kan du risikere å sitte med kredittkortgjelden i mange, mange år.

Har du mye kredittkortgjeld, kan et refinansieringslån være løsningen for deg. Med et refinansieringslån kan du samle all kredittkortgjeld i et samlet lån. Renten er ofte bedre enn på et kredittkort, men det vil bli foretatt en kredittvurdering av alle søkere, så renten vil variere. Du kan søke om refinansiering hos Express Bank her.

Ta kontakt med en rådgiver i banken

Sliter du med å selv ta kontroll over økonomien, bør du søke hjelp, for eksempel hos en rådgiver i banken. De kan hjelpe deg å sette opp nedbetalingsplaner, og budsjett slik at du får nedbetalt kredittkort og smågjeld innen rimelig tid.

Det lønner seg å ta tak i problemet før betalinger går til inkasso og du får betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkninger kan få store konsekvenser for deg senere, da du blant annet kan slite med å få mobilabonnement og lignende.

Ikke gå tilbake til gamle vaner/eksen

Selv om du har klart å komme deg ut av kredittkortknipa, kan det være lett å falle tilbake. Men det er sjelden en god ide å gå tilbake til eksen. Du bør alltid bruke denne huskeregelen når det gjelder kredittkort. Kreditt. Kort. Altså – ha kreditt så kort som mulig. Kredittkort har høy rente, ofte så mye som 20 % eller høyere. Betaler du ikke tilbake innen rimelig tid, blir det fort mye dyrere enn hva du i utgangspunktet har brukt – og i lengden sparer du ingenting.

Må du likevel benytte kredittkort i økonomisk trange perioder, bør du huske på at de fleste kredittkort har opptil 45 rentefrie dager. Bruker du kredittkortet smart, kan du utsette betalingen uten at beløpet renter seg. Får du lønning den 10. hver måned, og du trenger en ny vaskemaskin, eller litt ekstra penger til mat en måned, kan du bruke kredittkortet, så lenge du betaler tilbake med engang du får lønn (og før forfallsdato på kredittkortregningen). Les vilkårene på kredittkortet ditt nøye, slik at du ikke havner tilbake i en unødvendig dyr kredittfelle.

Kredittkortene kan skape problemer for deg

Gjeldsregisteret og nye regler for forbrukslån ble lansert i 2019, og dette gjør at kredittkortene dine kan skape ekstra problemer for deg. Det nye regelverket gjelder blant annet for den totale gjelden du har, og kredittrammen på kredittkortet ditt regnes som en del av dette. Derfor er det vikitg at du sier opp kredittkort du ikke bruker før du evt søker om et nytt lån. For å si opp kortet må du kontakte stedet du har fått utsendt kortet fra – det er ikke nok å klippe kortet i to.  Har du mye kredittkortgjeld, kan det også lønne seg å samle alt i ett lån, slik at du blant annet får bedre oversikt. Selv om det er den totalte gjelden som gjelder når du skal få innvilget lån, vil det se ryddigere ut i gjeldsregisteret å ha færre poster.

Har du mange smålån?

Da kan refinansiering være aktuelt for deg

Låneeksempel:
Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.