1. Betal ned gjeld og kreditt

Har du mye gjeld og kredittkort som har hopet seg opp? Da bør du bruke skattepengene på å betale tilbake noe av den utestående gjelden. Du kan spare noen kroner i renter ved å for eksempel foreta en dobbel innbetaling. Lurer du på hvordan du blir kvitt gjelden raskere? Da bør du lese mer her. Har du mye usikret gjeld kan det lønne seg å samle alt i ett lån. Du kan refinansiere opptil 500.000 kroner hos oss – søk her. 

2. Spar i fond

Sett pengene du får igjen inn i et fond. Dette har ofte høyere avkastning enn det du ville fått på en vanlig sparekonto, men det er også noe mer risiko. Pengene kan øke mye i verdi over tid, men de kan også synke i verdi. Det kan derfor lønne seg å spare langsiktig når du sparer i fond.

3. Bygg opp en buffer

Har du ikke en bufferkonto? Det bør du ha, og anbefalingen er faktisk å ha en bufferkonto på to til tre månedslønner – dvs. mellom 40 000 til 100 000 kr. Bufferen kan være fin å ha de gangene det dukker opp utgifter som du ikke hadde regnet med. Sett av en del av lønnen hver måned, og spar ekstra de månedene du får inn litt ekstra penger, så vil bufferkontoen fylles opp raskt.

4. Boligsparing for ungdom

Er du under 34 år og har ikke fylt opp BSU enda, kan det være en god ide å sette pengene inn der. Du kan spare opptil 300 000 kr i BSU, men det er en begrensing på 25 000 kr i året. Rentene på denne kontoen er også gode, i tillegg til at du får et skattefradrag på 5000 kr ved å fylle kontoen helt opp. Her kan du spare mye penger som kommer godt med den dagen du skal kjøpe deg bolig. Det eneste kravet med kontoen er at pengene må gå til noe boligrelatert – egenkapital, oppussing osv.

5. Pensjon

Uansett hvilken alder du er i, er det lurt å tenke på pensjon. Det er aldri for tidlig å begynne å spare, og du vil være takknemlig den dagen du går av pensjon. Om du velger å spare skattepenger eller en sum hver måned er helt opp til deg, men det kan være en ide å kickstarte sparingen nå som du får litt ekstra. Er du under 34 år, kan det være lurt å prioritere BSU før pensjonssparingen.

6. Bruk pengene på ferie

Det kan være lurt å legge inn skattepengene som en del av feriebudsjettet så du slipper å betale alt med kredittkort. Kredittkort har ofte høy rente, og derfor blir det dyrt om du ikke har mulighet til å betale tilbake med engang. Skattepenger kan derfor være fint å bruke til å spe på litt ekstra for en ellers trang økonomi. Skal du på ferie i sommer? Da bør du reise våre sparetips her.

Få kontroll på gjelden din

Samler du gjelden din i ett lån får du bedre oversikt over økonomien din.

Låneeksempel: Effektiv rente 11,7%, 200.000 kr o/5 år, kostnad: 60.284 kr, totalt: 260.284 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 4.412,69 kr over 5 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.

*Løpetiden avhenger av lånet du skal refinansiere. Ønsker du å refinansiere lån og samtidig få utbetalt et ekstra lån på siden, vil løpetiden bli på 60 mnd.