Trenger lommeboka en pause etter en periode med litt for mye shopping? Eller ønsker du å gjøre noe bra for miljøet ved å gjøre noen grønne grep i hverdagen og hjemmet. For kunne gjennomføre shoppestopp må du bli bevisst over ditt eget forbruk. Har du noen gang tenkt over når du kjøper nye klær, hvor du kjøper de, hvor mye penger du bruker på klær og hvor ofte du bruker klærne før de blir hengende i skapet før de blir gitt bort eller kastet? Når man begynner å summere kan det fort bli store summer som henger i skapet – og mye blir ikke brukt.

Er du en hardbarka moteløve som tenker at dette er helt umulig å gjennomføre? Her er noen tips til hvordan du kan komme deg helskinnet gjennom shoppestopp.

Sett deg realistiske mål med shoppestopp

For noen vil det kanskje virke urealistisk å skulle ha et mål om å ha shoppestopp i seks måneder. Husk at du selv bestemmer lengden på shoppestoppen selv. Derfor er det viktig at man setter seg realistiske mål – ikke minst at du har noe som holder motivasjonen opp for å gjennomføre shoppestoppet, slik at du ikke gir opp når du er halvveis til målet. Er du en impulshopper? Her er noen råd du bør sjekke ut.

Pengene du normalt hadde brukt på klær til en sparekonto og at belønningen er en ferietur eller noen litt dyrere plagg av god kvalitet når shoppestoppen er gjennomført ( Ps. shoppestoppen blir enda mer miljøvennlig hvis du dropper flyturen).

Når skal ha shoppestopp er det derfor lurt lage noen regler i forkant. Det går også an å lage en regel om at hvis du skal shoppe, så må det være et gjenbrukskjøp – enten på loppemarked eller vi apper som Tise eller FINN.no Eller at du må selge ett plagg for å kjøpe et plagg og du får kun kjøpe for det beløpet du selger.

Finn alternativer til shopping

  • Rydd i skapet. Bli flinkere til å grave frem glemte skatter og planlegge neste antrekk. Ta deg tid til å prøve klærne du ikke har brukt på lenge. Det er ofte en god grunn til at du har kjøpt akkurat disse tingene tidligere. Test nye sammensetninger og ta bilder i speilet. Da kan du alltids gå inn på telefonen og se hva du har.
  • Sy om og fiks det som er ødelagt.Det er veldig viktig å ha en velfungerende garderobe. Stryk tingene dine, fiks glidelåser som er ødelagte, ta med skoene dine til en skomaker og reparer dem.
  • Arranger byttekveld. Billigere klær betyr ofte at vi kjøper flere klær, men det er ikke sikkert vi bruker dem mer. En byttekveld med venner kan være løsningen – det er både hyggelig og gøy. Du tar med deg klær og tilbehør til byttekvelden, og får med deg en helt ny garderobe tilbake.
  • Lån klær av andre. Trenger du en fin kjole eller en mørk dress til en spesiell anledning? Spør en venn om de har noe du kan låne. Du har garantert noen venner eller familiemedlemmer som kan låne deg klær til både hverdag og fest.

Har det blitt litt for mye shopping på kreditt? Sjekk ut muligheten for refinansiering av smålån og kredittkortgjeld her.

Unngå butikker og tilbud

For noen kan dette være det vanskeligste av alt. Salgsplakater og tilbud følger oss overalt og det kan være vanskelig å unngå. Når man har shoppestopp må du rett og slett prøve å holde deg unna butikker og nettbutikker. Unngå å gå innom butikker bare for å kikke. Det er så lett å bli fristet.

Skulle du likevel komme over noe du absolutt må ha, går det an å ønske deg dette til bursdagen din.

Låneeksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.