Elisabeth, Express Bank

Har du noen gang handlet julegaver i siste liten? Hvis ja, har det endt opp billigere eller dyrere enn planlagt.
Ja, det har skjedd et par ganger, og de gavene ender som oftest opp mye dyrere enn planlagt. Er jeg sent ute, er det ikke alltid jeg finner de tingene jeg i utgangspunktet hadde planlagt å kjøpe. Jeg skulle kjøpe Lego til barna et år, og var på utkikk etter et Legosett i medium størrelse. Dette er jo noe butikkene vanligvis har – men ikke rett før julaften. Jeg endte opp med å kjøpe et Minecraft-legosett til 2500 kr, i stedet for det jeg egentlig skulle kjøpe til 499 kr. Jeg kan trygt si det kjøpet ble mye dyrere enn planlagt, så det lønner seg å ha god tid.

Har du noen gang fått en gave du har tenkt at har vært kjøpt i siste liten?
Ja, jeg har blant annet fått et gavekort som er datert 24. desember, og som har gyldighet til julaften året etter. Det er et ganske tydelig tegn på at gaven er kjøpt i siste liten.

Hva er den verste «i siste liten gaven» du har gitt?
Jeg har ofte endt opp med gaveesker fra typ Cubus og lignende. Disse settene har ofte parfymer og hudkremer som jeg vil tro sjeldent blir brukt. Mange har jo sine faste produkter, så å kjøpe gavesett er både upersonlig og kjedelig. Men har man dårlig tid, så er det en grei løsning. Den beste gaven derimot, er en adventskalender med øl. Jeg kjøpte 24 ølflasker, som kunne åpnes en og en frem mot julaften. En morsom kalender for de som er gamle nok.

Dine beste «handle i siste liten» tips?
Lager du kaker, snacks og gløgg før jul? I så fall anbefaler jeg å lage litt ekstra som du kan putte i noen krukker. Skulle det dukke opp en uventet gave kan du fylle en kurv eller lignende med hjemmelagde godsaker. Skulle du ikke få brukt for gavene, er det også en fin ting å ha med som vertinnegave på et av romjulens mange selskaper. De fleste ingrediensene får du også kjøpt på de fleste matbutikker.

Hva er ditt beste og rimeligste handle/gavetips?
Det beste gavetipset mitt må nok være å gi bort en opplevelse. Jeg setter veldig pris på å få opplevelser selv også. I fjor fikk søsteren min en kosedag med meg og barna i gave. Vi dro på kino etterfulgt av en deilig sushi-middag. En veldig fin gave som alle fikk glede av – det er jo hyggelig å tilbringe tid sammen. Lignende gaver kan være å ta med farmor på middag eller kafé eller å invitere på en treretters middag hjemme.

Gjeng med venner rundt et bord og koser seg. Juletre i forgrunnen

Gi bort en hyggelig middag i julegave! Foto: iStock

Paula Kjosås, iProspect

Planlegge julegavekjøp i god tid eller handler julegaver i siste liten?
Jeg begynner planleggingen relativt tidlig for å få en oversikt, men har besluttningsvegring. Noen ganger kjøpes en eller to av gavene tidlig, men jeg må alltid shoppe litt siste uken før jul.

Har du noen gang fått en julegave du har tenkt at har vært kjøpt i siste liten?
Nja.. Gavesett kanskje? Det er en veldig lettvint gave for noen man kanskje ikke kjenner kjempegodt, men som det allikevel er naturlig å gi noe til, eller om man ikke har noen andre idèer. En gang fikk jeg en konvolutt med penger av pappa. Noe jeg vanligvis ikke hadde stusset over hvis ikke det var for at broren min og mamma (!!) fikk samme presang.

Hva er den verste «i siste liten gaven» du har gitt?
Gavesett? Det er jo ikke en dårlig gave i det hele tatt, men det er det jeg tyr til når jeg ikke har tid eller idèer.

Hvis man ender opp med å kjøpe julegaver i siste liten, hva er ditt beste tips?
Prøv å lage en eller annen slags form for liste. Det vil hvertfall gjøre det mer effektivt. Anbefaler også at man alltid har et budsjettet i bakhodet. Fort gjort at man bruker for mye fordi man stresser og bare tar det første og beste.

Ofte blir julegaver litt dyrere enn man har tenkt. Hva er ditt beste og rimeligste julegavetips?
Jeg har både gitt og fått et kort med invitasjon til hjemmelaget middag med vin og dessert osv. Kjempekoselig!

Mikkel Bergum, iProspect

Planlegge julegavekjøp i god tid eller handler julegaver i siste liten?
Jeg er alltid ute i siste liten. Det seneste jeg har vært ute å handlet julegaver er på selve julaften.

Har du noen gang fått en julegave du har tenkt at har vært kjøpt i siste liten?
Ja, det har jeg. Jeg har også opplevd å få gaver som åpenbart er tiltenkt andre enn meg.

Hva er den verste «i siste liten gaven» du har gitt?
Jeg har, dessverre, endt opp med å kjøpe en eske med konfekt på bensinstasjon en gang.

Hvis man ender opp med å kjøpe julegaver i siste liten, hva er ditt beste tips?
Gavekort på kino eller engangs-visa

Ofte blir julegaver litt dyrere enn man har tenkt. Hva er ditt beste og rimeligste julegavetips?
Lag julemarsipan! Det er mye enklere enn man skulle tro.

Tips til deg som er sent ute med julehandelen

Her er noen tips som kan hjelpe deg å komme i mål med julehandelen i siste liten. Lurer du på hvordan du kan få en økonomisk julegavehandel kan du lese mer i denne saken. Sjekk ut disse gavetipsene:

Penger eller gavekort

I dag finnes det mange ulike gavekort – alt fra på spesifikke produkter til universalgavekort og du finner de på alt fra nisjébutikker til matvarebutikker. Her er det viktig å tenke på hvem som skal få gavekortet og at du tenker over hva som er aktuelt og kanskje tenke hvor mottakeren av gavekortet handler ofte eller produkter de liker.

Mange nordmenn bruker ikke gavekortene de får fordi det er på feil butikk eller det ikke er relevant. Visste du at i Norge ligger det opptil flere milliarder kroner i ubrukte gavekort? Sånn sett er penger et bedre alternativ, siden det kan brukes på hva som helst, når som helst og hvor som helst.

Gi en julegave som vokser i verdi

Et annet alternativ kan være å gi fond i julegave. Når du gir penger i fond gir du en gave som kan vokse i verdi etterhvert som tiden går. Ta kontakt med den aktuelle banken og undersøk hvordan du kan gi fond i gave.

Mat

Matbutikkene har åpent på julaften, så her kan du kjøpe fine gaver i siste liten. Fyll opp en kurv med mat som du vet mottakeren liker. Det kan også være nødvendigheter som deodorant, tannbørste, tannkrem og lignende i pakken. Dette er ting det er litt kjedelig å bruke penger på selv, og det er en perfekt gave til blant annet studenten i familien.

Gi en middag, filmkveld eller dagstur

Mange setter pris på en middag eller noe lignende etter at julen er over. I tillegg er ikke gaven mer tidkrevende enn et fint kort med hyggelig tekst. Husk at bare fantasien setter grenser på slike personlige gavekort, så du kan gi bort hva som helst.

Les mer om hvordan du får julekosen på budsjett