Sent ute med julehandelen igjen?

Er du alltid sent ute med julegaver og julehandelen? Du er ikke alene. Vi har tatt en prat med noen juleshoppere, for å høre deres opplevelser med julegavehandel i siste sekund. Vi gir deg også noen tips til julegaveshopping i siste liten.

Elisabeth, 40

Har du noen gang handlet julegaver i siste liten? Hvis ja, har det endt opp billigere eller dyrere enn planlagt.
Ja, det har skjedd et par ganger, og de gavene ender som oftest opp mye dyrere enn planlagt. Er jeg sent ute, er det ikke alltid jeg finner de tingene jeg i utgangspunktet hadde planlagt å kjøpe. Jeg skulle kjøpe Lego til barna et år, og var på utkikk etter et Legosett i medium størrelse. Dette er jo noe butikkene vanligvis har – men ikke rett før julaften. Jeg endte opp med å kjøpe et Minecraft-legosett til 2500 kr, i stedet for det jeg egentlig skulle kjøpe til 499 kr. Jeg kan trygt si det kjøpet ble mye dyrere enn planlagt, så det lønner seg å ha god tid.

Har du noen gang fått en gave du har tenkt at har vært kjøpt i siste liten?
Ja, jeg har blant annet fått et gavekort som er datert 24. desember, og som har gyldighet til julaften året etter. Det er et ganske tydelig tegn på at gaven er kjøpt i siste liten.

Hva er den verste «i siste liten gaven» du har gitt?
Jeg har ofte endt opp med gaveesker fra typ Cubus og lignende. Disse settene har ofte parfymer og hudkremer som jeg vil tro sjeldent blir brukt. Mange har jo sine faste produkter, så å kjøpe gavesett er både upersonlig og kjedelig. Men har man dårlig tid, så er det en grei løsning. Den beste gaven derimot, er en adventskalender med øl. Jeg kjøpte 24 ølflasker, som kunne åpnes en og en frem mot julaften. En morsom kalender for de som er gamle nok.

Dine beste «handle i siste liten» tips?
Lager du kaker, snacks og gløgg før jul? I så fall anbefaler jeg å lage litt ekstra som du kan putte i noen krukker. Skulle det dukke opp en uventet gave kan du fylle en kurv eller lignende med hjemmelagde godsaker. Skulle du ikke få brukt for gavene, er det også en fin ting å ha med som vertinnegave på et av romjulens mange selskaper. De fleste ingrediensene får du også kjøpt på de fleste matbutikker.

Hva er ditt beste og rimeligste handle/gavetips?
Det beste gavetipset mitt må nok være å gi bort en opplevelse. Jeg setter veldig pris på å få opplevelser selv også. I fjor fikk søsteren min en kosedag med meg og barna i gave. Vi dro på kino etterfulgt av en deilig sushi-middag. En veldig fin gave som alle fikk glede av – det er jo hyggelig å tilbringe tid sammen. Lignende gaver kan være å ta med farmor på middag eller kafé eller å invitere på en treretters middag hjemme.

Gjeng med venner rundt et bord og koser seg. Juletre i forgrunnen

Gi bort en hyggelig middag i julegave! Foto: iStock

Jens, 50

Planlegge julegavekjøp i god tid eller handler julegaver i siste liten?
Jeg handler i siste liten, og er ikke så god på det. Jeg har heldigvis en samboer som tar mye ansvar.

Har du noen gang fått en julegave du har tenkt at har vært kjøpt i siste liten?
Nja.. Gavesett eller gavekort kanskje? Det er en veldig lettvint gave for noen man kanskje ikke kjenner kjempegodt, men som det allikevel er naturlig å gi noe til, eller om man ikke har noen andre idèer. Uansett ingen dårlige gaver!

Hva er den verste «i siste liten» gaven du har gitt.
Jeg kjøpte godteri på bensinstasjonen på vei til julefeiring et år.

Hvis man ender opp med å kjøpe julegaver i siste liten, hva er ditt beste tips?
Vin til voksne, og godteri til barn. Er du veldig sent ute, så må du bare ta turen innom jernvarehandel – der finner man alltid noe.

Ofte blir julegaver litt dyrere enn man har tenkt. Hva er ditt beste og rimeligste julegavetips?
Jeg lager ofte brente mandler og eggelikør som gave. Både hyggelig og enkelt.

May-Britt, 29

Planlegge julegavekjøp i god tid eller handler julegaver i siste liten?
Litt begge deler. Jeg setter alltid opp lister, men det er likevel noen som må kjøpes tett innpå jul.

Har du noen gang fått en julegave du har tenkt at har vært kjøpt i siste liten?
En gang hadde min fetter «glemt» gaven min hjemme. Vi møttes både 1. og 2. juledag, men det var ikke før butikkene hadde åpnet igjen han kom innom med gaven. Ingen krise, men en morsom historie!

Hva er den verste «i siste liten gaven» du har gitt?
Når jeg var yngre kom en klassevenninne av meg med gave sent på kvelden den 23. desember. Da måtte jeg finne frem noe dusjsåper og ligndene som mamma hadde i skapet – sikkert veldig morsomt å få når du er 11 år.

Hvis man ender opp med å kjøpe julegaver i siste liten, hva er ditt beste tips?
Prøv å lage en eller annen slags form for liste. Det vil hvertfall gjøre det mer effektivt. Anbefaler også at man alltid har et budsjettet i bakhodet. Fort gjort at man bruker for mye fordi man stresser og bare tar det første og beste.

Ofte blir julegaver litt dyrere enn man har tenkt. Hva er ditt beste og rimeligste julegavetips?
Lag gavekort på ulike tjenester, for eksempel barnepass, middag, ta oppvasken eller filmkveld med fulle godteriskåler.

Tips til deg som er sent ute med julehandelen

Her er noen tips som kan hjelpe deg å komme i mål med julehandelen i siste liten. Lurer du på hvordan du kan få en økonomisk julegavehandel kan du lese mer i denne saken. Sjekk ut disse gavetipsene:

Penger eller gavekort

I dag finnes det mange ulike gavekort – alt fra på spesifikke produkter til universalgavekort og du finner de på alt fra nisjébutikker til matvarebutikker. Her er det viktig å tenke på hvem som skal få gavekortet og at du tenker over hva som er aktuelt og kanskje tenke hvor mottakeren av gavekortet handler ofte eller produkter de liker.

Mange nordmenn bruker ikke gavekortene de får fordi det er på feil butikk eller det ikke er relevant. Visste du at i Norge ligger det opptil flere milliarder kroner i ubrukte gavekort? Sånn sett er penger et bedre alternativ, siden det kan brukes på hva som helst, når som helst og hvor som helst.

Gi en julegave som vokser i verdi

Et annet alternativ kan være å gi fond i julegave. Når du gir penger i fond gir du en gave som kan vokse i verdi etterhvert som tiden går. Ta kontakt med den aktuelle banken og undersøk hvordan du kan gi fond i gave.

Mat

Matbutikkene har åpent på julaften, så her kan du kjøpe fine gaver i siste liten. Fyll opp en kurv med mat som du vet mottakeren liker. Det kan også være nødvendigheter som deodorant, tannbørste, tannkrem og lignende i pakken. Dette er ting det er litt kjedelig å bruke penger på selv, og det er en perfekt gave til blant annet studenten i familien.

Gi en middag, filmkveld eller dagstur

Mange setter pris på en middag eller noe lignende etter at julen er over. I tillegg er ikke gaven mer tidkrevende enn et fint kort med hyggelig tekst. Husk at bare fantasien setter grenser på slike personlige gavekort, så du kan gi bort hva som helst.

Les mer om hvordan du får julekosen på budsjett

Låneeksempel: Effektiv rente 11,7%, 200.000 kr o/5 år, kostnad: 60.284 kr, totalt: 260.284 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 4.412,69 kr over 5 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.