Europa har mange julemarked med et bredt utvalg av produkter. I en travel førjulstid er det deilig å koble av og nyte, og hva er vel bedre enn å ta et helgetur til et av Europas mange julemarked? Du trenger ikke å reise langt for å få en forsmak på julen – markedene er bare et par timers flytur unna.

Jul i Tivoli – København

København er et populært reisemål, og desember er intet unntak. Tivoli er den mest kjente juledestinasjonen for oss nordmenn. Mellom 18. november og 31. desember kan du nyte Tivoli i juleprakt. Tivoliområdet er fylt med lys, boder og spennende aktiviteter. Mange av parkens attraksjoner og bygninger er dekket med flere tusen julelys. Jul i Tivoli passer for alle som er glad i julen.

Tivoli i København gir deg julestemning i tillegg til fart og spenning. Foto: iStock

København er et populært reisemål, og desember er intet unntak. Tivoli er den mest kjente juledestinasjonen for oss nordmenn. Mellom 18. november og 31. desember kan du nyte Tivoli i juleprakt. Tivoliområdet er fylt med lys, boder og spennende aktiviteter. Mange av parkens attraksjoner og bygninger er dekket med flere tusen julelys. Jul i Tivoli passer for alle som er glad i julen.

Tivoli har noe for enhver smak. Her kan du kjøre karuseller, pynte kaker, gå på julemarked og spise. Start dagen med en frokost eller lunsj på en av Tivolis kafeer. Deretter kan du prøve en av de mange attraksjonene. Hva med en tur til Honningkakeslottet? Her baker nissene honningkaker, mens barna kan pynte et honningkakehjerte som de kan ta med hjem. Alle karusellene er oppe i desember, så blir du lei av å gå i boder og se på julelys, er det også muligheter for litt fart og spenning. I desember er det også et par julekaruseller, blant annet kan de aller minste barna ta en tur med Nissetoget. Er du interessert i shopping, bør du ta turen til Hjulkøbing Station for en kopp kakao og litt julesnacks. Foran stasjonen ligger togbodene. Her finner du mange ulike gaveideer, så kanskje det er mulighet for å få unna et par julegaver? Hvis julestemningen ikke har kommet enda, finnes det fortsatt håp. Etter mørkets frembrudd er det duket for julelysshow i Kinaområdet. Her lyser 16 000 lys opp himmelen i et forrykende show, og skaper julestemning for alle Tivolis gjester. Etter en lang dag i Tivoli, mangler det vel bare en deilig julemiddag?

Har du noen timer til overs, kan du også ta en tur til julemarkedet på Højbro Plads. Dette er et internasjonalt julemarked med spesialiteter fra mange ulike land. Højbro Plads er et spennende sted å besøke hvis du vil vite litt mer om hvordan andre feirer jul.

Rådhustorget og PiperkoogiMaani i Tallinn

Julemarkedet på Rådhustorget i Tallinn regnes som et av Europas beste. Foto: iStock

Tallinn har mange julemarkeder i gammeldags og tradisjonell stil. Julemarkedet på Rådhustorget i Tallinn regnes som et av Europas beste. Tallinn er også en billig by, så man kan få mye ut av pengene ved å besøke julemarkedene og butikkene her. På markedet finner du alt fra spiselige ting som gløgg og brente mandler til strikkede gensere og lys. Markedet er åpent mellom slutten av november og starten av januar. Tallinn er en av Europas best bevarte middelalderbyer, i tillegg til å være omringet av juletrær og boder, kan du oppleve middelalderarkitekturen på nært hold.

I Tallinn finner du en stor pepperkakeutstilling i perioden 9. desember til 7. januar. Utstillingen har navnet PiparkoogiMaania, eller pepperkakemani om du vil. Her finner du kunstverkene til over 100 kunstnere, og det eneste kravet er at alt må lages av pepperkakedeig. Temaet for årets utstilling er Tallinns arkitektoniske og kunstneriske historie. Det er også mulighet for å spise pepperkaker på kafeen inne i lokalet. Tallinn er et populært reisemål, både på grunn av kulturen, prisene og byens sjarm. Du kan bo på et kvalitetshotell til en relativt billig penge, og på mange av disse hotellene er finnes det også gode spatilbud. Etter en dag med shopping er deg deilig å trekke seg tilbake for et bad og en massasje.

Koselige julemarked i Wien

Wien har mange gode julemarked, et av dem er foran rådhuset i byen. Foto: iStock

I en og en halv måned er Wien omgjort til en fortryllende juleby. Wien er blant de mest kulturelle hovedstedene i Europa, og her kan du oppleve alt fra konserter, fin arkitektur og mange gode spisesteder. I førjulstiden er det også mange bra julemarked. Blant annet finner du et av Europas eldste julemarked på rådhusplassen i byen. Dette er også det største julemarkedet i Wien, med omkring 150 boder med mat og hjemmelagde produkter som julekuler, lys og syltetøy. Det finnes også en skøytebane ved markedet. Om kvelden lyses markedet opp av julelys og juletrær, noe som setter julestemningen for hele markedet.

Et annet, mer voksent marked, er julemarkedet i Spittelberg. Markedet strekker seg langs de trange gatene, og her finner du alt fra eksotiske produkter til lokale varer. Det er store muligheter for å finne et par kule julegaver, og for å smake på østeriske spesialiteter. Foran Schönbrunn-slottet finner også et av de bedre julemarkedene i byen. Markedet byr på mange fristelser som jordbær med sjokolade, kjeks, kaker og alt annet søtt som hører julen til. Gatene i Wien er også pyntet til jul, så hvis du blir lei de overbefolkede julemarkedene, kan man også ta seg en tur i handlegatene i byen. Gågaten Graben, inkludert sidegatene, er et godt alternativ hvis du vil ha julestemning. Gaten er opplyst av store lysekroner.

Julemarked i Norge

Hvis du ikke har mulighet til å reise utenlands, har vi også noen fine julemarked her hjemme i Norge. Jul i Vinterland er et julemarked ved Spikersuppa i Oslo sentrum. Her finner du boder med lokale produkter som syltetøy, sjokolade og lignende, i tillegg til strikkevarer, lys og andre hjemmelagde produkter. Midt på markedet finner du en kafè, som blant annet serverer varm kakao. Kafeen har et snakkende reinsdyr utenfor, så den er lett å kjenne igjen. For de som vil oppleve Oslo ovenfra, er en tur i pariserhjulet en god ide. På toppen har du panoramautsikt over Oslo.

Bergen Julemarked er lokalisert midt på Festplassen i byen. I følge arrangørene skal man klare å finne minst ti spennende julegaver på markedet, samtidig som man får en unik juleopplevelse. Markedet arrangeres mellom 7-23. desember.

På Torvet i Trondheim arrangeres det et årlig julemarked. Markedet er åpent fra 8 – 20. desember, og har 80 utstillere. I tillegg til tradisjonelle boder med håndverk og lokalmat, er julemarkedet i Trondheim også en arena for konserter, teater og matopplevelser.

I Tromsø er det mørkt i hele desember, men byen lyses opp av julelys, konserter og lune kafeer. I hele desember er det ulike aktiviteter som skaper julestemning for alle og enhver.