Trogir i Kroatia

Trogir er en historisk by i Kroatia. Byen er en del av UNESCOs kulturarvliste, og kan derfor by på spennende kultur og historie. Kroatia er et populært ferieland. I høysesongen, mellom mai og september. bør du være forberedt på en del turister. På grunn av det gode klimaet, kan et besøk i Trogir kombineres med en badeferie. Strendene i Kroatia består hovedsakelig av rullestein, men til gjengjeld er vannet krystallklart. Ønsker du flere shoppingmuligheter er Kroatias nest største by, Split, bare noen få kilometer unna.

Trogir er en historisk by i Kroatia. Foto: iStock

Valuta: Kuna og Euro

Prisnivå: Prisnivået i Kroatia er noe lavere enn i Norge.

Reise dit: Det enkleste er å fly til den internasjonale flyplassen i Split. SAS har direkteruter til Split i sommerhalvåret. Fra flyplassen er det bare 3 km til Trogir.

Hotell: I Kroatia finnes det mange leilighetshoteller. Reiser man i starten eller slutten av sesongen, er prisene også lavere. Sesongen varer hovedsakelig fra mai til september.

Hotel Monika er et fire-stjernes hotell i hjertet av Trogir. Hotellet har enkelt design, og er relativt rimelig med priser fra 800 kroner per natt og oppover.

Ønsker du å bo rimeligere kan du bo på Apartmani Trogir. Leilighetshotellet ligger litt utenfor sentrum, men det er likevel kort vei å gå. Priser fra 360 kroner per natt.

Oppleve: Kroatia er et populært ferieland, og i Trogir kan du kombinere sydenferien med en dose kultur og historie. Trogir består av antikke gater, bygg og historiske monumenter. Byen er også i umiddelbar nærhet til en rekke flotte strender, som blant annet på ferieøya ?iovo. Det er broforbindelse mellom gamlebyen i Trogir og øya.

Shopping: I sentrum av byen ligger det rekke suvenirbutikker som selger produkter fra lokale handelsmenn. Her kan du blant annet kjøpe smykker og andre lokale produkter.

Ta også turen innom Trogir Market, også kalt Pazar. Markedet ligger ved inngangen til byen. Her finner du fersk frukt, oljer, syltetøy og mye annet godt.

Spise: Skal du til Kroatia bør du prøve Peka, som er en rett bestående av langtidsstekt blekksprut, kalvekjøtt, kylling eller lam.

På Restaurant Alka serverer de en rekke retter, restauranten har er familiedrevet og har holdt på siden 1966.

Restaurant Capo er en familiedrevet restaurant i gamlebyen i Trogir. Resturanten forteller om vanene og livstilen til fiskemenn og bønder fra Trogir, og har autentiske og gode retter.

Brighton i England

Brighton er kjent som «London by the sea». Byen ligger en time utenfor London, og kan blant annet skryte på seg en lang sandstrand og en pier fylt med morsomme aktiviteter.

Brighton ligger en time sør for London, og kan by på en lang strand og gode bademuligheter. Foto: iStock

Valuta: Pund

Prisnivå: Prisnivået i England er relativt høyt, men i utenfor London er prisene generelt lavere. Husk å sjekke kursen før du reiser.

Reise dit: Brighton er en 50-minutters togtur utenfor London, men flyplassen Gatwick ligger bare 30 min unna. Norwegian har direkteflyvninger til Gatwick. Brighton passer perfekt for deg som ønsker en weekendtur. Den korte avstanden til London, gjør at turen lett kan kombineres med en storbyweekend.

Hotell: Ønsker du å bo fasjonabelt bør du bo på The Grand Brighton Hotel. Prisene ligger på ca. 1600 kroner natten og oppover.

Drakes er et boutique-hotell med priser fra 900 kroner natten og oppover.

Reiser du på budsjett, finnes det en rekke hosteller med priser på godt under 500 kroner natten.

Oppleve: I Brighton kan du finne mange attraksjoner som er verdt et besøk. Ta blant annet turen til Royal Pavilion, som ble bygget som et feriepalass til Kong George IV. Bygget sto ferdig i 1823, og har siden den gang vært en stor del av Brighton. Palasset er bygget i kinesisk og indisk stil.

Brighton Palace Pier er en lang pier, med blant annet karuseller, sklier og en stor spillehall. Den nesten 525 meter lang pieren er verdt et besøk, enten du reiser med eller uten barn. Pieren sto ferdigstilt i 1899. Det er en opplevelse å kjøre karuseller ytterst på pieren og se havet under seg.

I Brighton finner du også verdens eldste akvarium, Sealife Center. Akvariet har vært i drift siden 1872, og inneholder blant annet Englands lengste undervannstunnel, hvor du kan komme tett på blant annet haier.

Shopping: Ta en tur til The Lanes. Her finner du mange spennende butikker som kan inspirere. Selve området er en severdighet i seg selv, med små fargerike hus på rekke og rad. Er du glad i søtsaker bør du ta turen innom Choccywoccydoodah, som selger sjokolade og andre søtsaker. Søtsakene ser ut som små kunstverk, og er verdt turen om du ønsker en søt opplevelse. Trenger du nye briller bør du dra til Frames in the Lanes. Her selger de et bredt utvalg av briller og solbriller man ikke finner noen andre steder i Brighton.

Churchill Square er et moderne kjøpesenter i hjertet av Brighton. Her finner du butikker som Zara, Bershka, Hollister og Miss Selfridge. Trenger du en pause i shoppingen, finnes det mange spisesteder inne på senteret.

Spise: England er blant annet kjent for English Breakfast og Fish and Chips. Disse rettene er en selvfølge når du er i England. Utover dette finnes det flere gode restauranter i Brighton.

Food for Friends er en vegetarrestaurant som tilbyr vegetarretter av høy klasse. Restauranten har vunnet en rekke priser, og har blant annet en plass på The Sunday Times liste over Englands 100 beste restauranter. Restauranten holder til ved 17-18 Prince Albert Street i The Lanes.

English’s of Brighton tilbyr sjømat, og er den eldste fiskerestauranten i Brighton. Restauranten tilbyr alt fra tradisjonsrike fiskeretter, til klassiske retter med en tvist. Restauranten ligger i 29-31 East Street.

Burger Brothers serverer saftige burgere med masse tilbehør. Mange kategoriserer restauranten som byens beste. Du finner Burger Brothers i 97 North Road.

Ljubljana i Slovenia

Ljubljana er ikke bare en av Europas livligste byer, den er også en av de grønneste. Sentrum i byen er så å si bilfritt, og det er derfor perfekt å utforske til fots. Ljubljana er en av Europas minste hovedsteder, med bare 275 000 innbyggere.

Ljubljana i Slovenia er dragens by, og sentrum er så å si bilfritt. Foto: iStock

Valuta: Euro

Prisnivå: Lavt

Reise dit: Det går ingen direktefly til Slovenia fra Norge, men Ryanair og Norwegian flyr til Venezia, Pula eller Zagreb. Fra disse destinasjonene kan du leie en bil, og kjøre over til Ljubljana. Ønsker du å lande i Ljubljana må du mellomlande, og du må regne med litt dyrere flybilletter. Velger du å reise til Ljubljana, bør du sette av litt mer enn en helg, på grunn av reiseveien.

Hotell: Ønsker du å bo luksuriøst midt i byen, er Grand Hotel Union et godt alternativ, med priser fra 1000 kroner per natt.

Oppleve: Den beste måten å oppleve byen på, er til fots. Det finnes gratis guidede fotturer, som tar deg med til de viktigste severdighetene i byen. Etter en guidet tur, bør du også spasere langs elvebredden. Her finner du barer, restauranter og ikke minst et yrende folkeliv. Spis lunsj på en av restaurantene, og nyt det byen har å by på. Siden byen har omkring 275 000 innbyggere, er det en liten hovedstad. Ljubljana gir deg derfor muligheten til en avslappende ferie, hvor alt er i gangavstand og du kan slappe av i byens mange grøntområder.

Ljubljanas bysymbol er en drage, og disse kan du se overalt i byen. En av de mest kjente lokasjonene er Dragebroen som ble bygget i år 1900. Dra ut på en dragesafari, og se hvor mange du klarer å finne.

Shopping: Zoofa selger klær og smykker fra lokale designere, og passer perfekt for deg som ønsker klær som ingen andre har. Kjøpesenteret Galerija Emporium selger klær fra en rekke eksklusive merker. Er du glad i å handle brukt bør du sjekke ut Divas Vintage, som er en av de beste bruktbutikkene i byen.

Spise: Gå for de lokale smakene. Ljubljana kan tilby alt fra slovenske spesialiteter og internasjonale klassikere til eksotiske retter. Et tips er å smake på en av de lokale rettene, kikk gjerne over på nabobordene og se hva de lokale spiser.

Restauranten Gostilna Ledinek ligger litt utenfor byen, på toppen av Ljubljana-områdets mest populære turområde. Her serverer de tradisjonelle slovenske retter, vegetarretter, desserter og hjemmelagde bakverk.

Besøk Marley & Me for å spise god slovensk mat. Her er det ofte lurt å reservere bord på forhånd, da stedet er svært populært.

Spajza er regnes som en av Ljubljanas beste restauranter. Restauranten har en koselig uteservering, og serverer variert og god mat.

Gent i Belgia

Gent er en historisk by i Belgia, og var på 1200-tallet Nord-Europas største by etter Paris. Arkitekturen nytes best ved en spasertur, og nesten hele sentrum er bilfritt.

Gent var en viktig by i middelalderen, og byen har bevart og bygget opp igjen byen i samme arkitektur. Foto: iStock

Valuta: Euro

Prisnivå: Litt lavere enn i Norge.

Reise dit: Fly fra Oslo til Brussel. Du får flybilletter fra 869 kroner tur/retur. Fra Brussel er det cirka 40 minutter med tog til Ghent.

Hotell: Hvis du ønsker et luksuriøst hotell, bør du teste ut Sandton Grand Hotel Reylof. Hotellet er et av det beste hotellene i Ghent, og det ligger i kort avstand til byens historiske sentrum. I tillegg er hotellet blant byens grønneste.

Ønsker du å bo litt billigere, kan du bo på Hotel Astoria. Hotellet har en flott hage, og ligger litt utenfor bykjernen.

Boutique Hotel Onderbergen er et rimelig alternativ for deg som ønsker å bo fint, men billig. Her for du rom for 650 kroner per natt. Hotellet ligger i hjerte av byen, og det er kort vei til alle attraksjoner.

Oppleve: Ghent er preget av en arkitektur fra middelalderen, og deler av byen står på UNESCOs verdensarvliste. En av de vakreste stedene i byen er Graslei, og det er et ypperlig sted for å slappe av i sola. Hvis du ønsker en større kulturell opplevelse bør du besøke Gravensteen, et slott som ble bygget i 1180. I slottet finner du et lugubert museum, med torturredskaper og lignende.

Shopping: Ta turen til Brabantdam, Vlaandernstraat og Zuid for å shoppe klær, bøker og interiør. I Vlaandernstraat finner du eksklusive og luksuriøse butikker. Ghents shoppinggågate er også full av kjedebutikker, for deg som er ute etter litt billigere shopping.

Spise: Hvis du ønsker å oppleve middelalderen, kan du besøke Groot Vleeshuis. Bygget ble bygget på 1400-tallet, og i restauranten serveres det flere belgiske spesialiteter. I tillegg er det muligheter for å kjøpe med seg lokale produkter hjem.

Ghent har flere nabolag med gode restauranter. Besøk blant annet middelaldernabolaget Patershol. Her finner du mange gode restauranter innenfor ulike matsjangre.

Opplev Europa

Europa har mange fine destinasjoner som passer godt til en weekendtur. I dette innlegget har du fått fire tips neste Europatur. Reisemålene finnes i alle prisklasser, så hvor mye penger du ønsker å legge i en weekendtur er opp til deg. Bor du på hostell, kan du få en billig reise, sammenlignet med om du sover på hotell. Husk at du alltid bør ha reiseforsikring når du er på reise.