Det er flere fordeler ved å sette opp en egen regningskonto. Du får fullstendig oversikt over alle utgiftene dine, du unngår å glemme å betale regninger og sannsynligheten for at du får purregebyr og inkassovarsel er minimal. Når du har fått på plass en egen regningskonto får du en mer forutsigbar og behagelig hverdagsøkonomi. Er du av typen som styrer privatøkonomien på mobilen, så er det ekstra fint å vite at du får god oversikt også på mobilen.

Alle bør opprette regningskonto

Regningskonto er rett og slett et veldig smart grep uavhengig av om du bor alene, sammen med kjæresten eller i et bofelleskap. Alle fellesutgifter kan med fordel belastes fra en regningskonto, både faste og mer variable kostnader. Det varierer hvor langt folk går i bruk av regningskonto. Noen oppretter også en egen matkonto, og dette kan være lurt hvis flere i husholdningen handler mat. Setter dere alle inn en lik sum hver uke eller måned, så bruker dere like mye penger på mat, og det er lettere å holde seg til budsjett.

Se også: Gratis måltidsplanlegger

Slik setter du opp regningskonto

  1. Skaff deg oversikt over alle regningene dine. Når du skal lage regningskonto bør du legge inn alle regninger du får gjennom hele året: månedlige, halvårlige og årlige. Del årlige utgifter på 12 og halvårlige på 6 slik at du får et fast månedlig beløp. Legg alle de månedlige utgiftene sammen. Da sitter du igjen med gjennomsnittet for dine månedlige utgifter.
  2. Fast trekk. Sett opp en fast overføring fra brukskontoen din til regningskontoen. Det kan være lurt å ha dette trekket samme dag som lønningsdag, slik at du er garantert penger til regninger hver måned.
  3. Opprett avtalegiro og e-faktura. Ved å gjøre dette blir regningene dine betalt automatisk og du slipper å motta papirfakturaer i posten (disse er det ofte papirgebyr på – slik at det lønner seg ofte å ha de elektronisk). En annen fordel er at du slipper lange KID-nummer, kontonummer, forfallsdato og beløp. Dersom du har AvtaleGiro på kredittkort må du passe på at du ikke bare er minimumsbeløpet som trekkes,

Tips til oppstart av regningskonto

Vær klar over at når du skal komme i gang med regningskontoen har du ikke rukket å opparbeide deg «gjennomsnittsbufferen» før de store regningene kommer. Løsningen kan være å gå over til månedlig betaling hos de som sender deg store regninger få ganger i året. Eventuelt kan det være lurt å starte opp regningskonto når du har litt ekstra å gå på – f.eks når du har fått skattepenger.

Mye usikret gjeld?