De fleste vet at kleskoder varierer mye fra sted til sted, og det virker lite overaskende at du må ha på deg langbukser hvis du besøker en moske i Karachi. Men viste du at det i utgangspunktet er ulovlig å spise mat på dagtid, i både Pakistan og mange arabiske land, i løpet av den hellige måneden Ramadan? Da er det viktig å vise respekt til lokale skikker, eller så kan du få trøbbel.

Og dette trenger ikke være en spøk, noen steder kan faktisk en spøk i seg selv bryte loven. Når du er i Thailand for eksempel, må du huske på at de tar kongehuset sitt veldig alvorlig. En humoristisk kommentar om kongehuset kan faktisk virke så fornærmende på en thai at du får problemer med myndighetene. Hvis du tråkker på en pengeseddel kan du også havne i fengsel. Dette er fordi det er bilde av kongen på sedlene, og det å fornærme kongen er strengt forbudt og straffes med lange fengselsstraffer.

Et annet sted i Asia som er berømt for sine strenge regler er Singapore. Her er lovverket så strengt at det kan regnes som pornografi å være naken i sitt eget rom, så lenge rommet har vinduer. Hvis man har vært slurvete med å trekke for gardinene kan man straffes med både bøter og fengsel opp til 3 måneder. Å tygge tyggegummi er også forbudt i Singapore. Her liker de nemlig å holde gatene rene og tyggegummi har vært forbudt i over 20 år. Nikotintyggegummi er riktig nok lov, men bare hvis den er skrevet ut av en lege, så det er jo gode nyheter for reisende som prøver å slutte å røyke.

Et bedre reisemål for deg som skal stumpe røyken er kanskje Bhutan. Der er det forbudt å både kjøpe og selge sigaretter – til og med det å ta med sin egen tobakk inn i landet er smugling og straffes hardt. Blir du tatt i å røyke her kan du få en heftig bot, og hvis du gir bort en posesnus til kompisen din kan du i verste fall ende bak lås og slå.

Men det er ikke bare i Asia man kan tråkke i baret. Det å spytte på gaten er regnet som ganske ulekkert de fleste steder, men i Barcelona er det strengt forbudt og straffes med bøter. I Milano, Italia, er det faktisk forbudt å se sur ut, så er du i dårlig humør der er det bare å ta på seg ditt stiveste smil. Begravelser og besøk på sykehus er riktig nok unntatt fra denne reglen, men husk på å smile igjen når du kommer ut på gaten!

Hjemme best?

Men vi må ikke glemme at Norge også har sine særegenheter. Det gjelder ikke bare for utlendinger i Norge, men også for Nordmenn som ferierer i sitt eget land.

Ville du sett rart på noen som prøver å prute på prisen på Kiwi? Mange utlendinger synes det er nær sagt uforståelig at vi ikke pruter i butikkene her i Norge. Og mens vi snakker om matbutikker, men enn én turist har sperret opp øynene når de har fått vite at pizza Grandiosa er Norges mest selgende matrett!

Norge har faktisk nesten like strenge sosiale normer som Pakistan og Singapore. Dette kom frem i en internasjonal studie publisert i tidsskriftet Science i 2011. Der havnet Norge høyt oppe blant landene med de strengeste sosiale normene. Pakistan havnet helt på topp. Deretter fulgte Malaysia, India, Singapore, Sør-Korea og Norge. I Norge vil du neppe bli arrestert for å bryte disse kodene, men sosial utfrysing er lett å pådra seg. En av stedene du vil legge best merke til dette er på norske campingplasser.

På campingplasser er det mange regler, både skrevne og uskrevne. Og bryter du disse er du heldig hvis du slipper unna med en kald skulder fra naboen. Her må du passe på hvordan du parkerer bilen og hvilken vei vinden blåser når du griller, men aller viktigst er det kanskje å passe på lydnivået. Da snakker vi ikke om å snakke høyt eller å spille støyende musikk. Etter stilletid er det campingstemmen som gjelder. Denne stemmen er flere desibel lavere enn innestemme, vi snakker nærmest om hvisking før det er greit å prate i forteltet på kvelden. Som høylytt spanjol eller Osloværing kan dette virke i overkant sært, men hvis du vil ha en hyggelig campingferie er det bare å innrette seg.

Pass på

Det kan altså vært fort gjort å tråkke i salaten om man ikke er klar over lokale normer og regler når man er på reise. Ofte er grunnen til problemene at man gjør det man synes er naturlig og normalt hjemme hos seg selv. Majoriteten av folk mener jo at det de selv gjør, er det som er mest naturlig. Men det er viktig å huske på at det for eksempel ikke egentlig finnes noen naturlig måte å kle seg på, bare det hver kultur selv anser som riktig. Med sunn fornuft og sosiale antenner kommer man langt.

Men husk at uvitenhet ikke er noen unnskyldning for å bryte loven, så ta på deg smilet i Milano og lange bukser i Karachi – og nyt ferien!