Planlegg

God planlegging er til syvende og sist det aller viktigste. Det gjelder enten det er små eller store oppussingsprosjekter, og enten det er på hytta, hjemme, i båten eller i garasjen. På nettet finnes det mange gratis nettbaserte planleggingsverktøy, både nettsider og programmer du kan laste ned. Plan3D og SketchUp er eksempler på programmer du kan bruke til å lage enkle 3D-skisser av hus eller hytte, for å forenkle planleggingen av oppussing. I tillegg har IKEA også sitt eget program, for innredning og lignende. Dersom det blir for voldsomt å lære seg ny programvare bare for dette kommer man fremdeles langt med penn og papir. Det er viktig å ha en god og realistisk plan for hva du vil få til, og hvor mye penger du skal bruke. Sett opp et budsjett og hold deg til det.

Tenk stort

Det er lett å henge seg opp i masse små detaljer når man tenker ut hva som er drømmehjemmet, men passer alle disse detaljene til huset du allerede har? En minimalistisk stue i passer kanskje ikke til shabby chic-kjøkkenet som ligger i rommet ved siden av. Tenk helhetlig og finn en stil som passer for hele hjemmet. Hvis du skal pusse opp hytta er det viktigste å skape et godt feriehjem. Kos og lunhet kan komme høyt på listen når man skal planlegge. Kanskje skulle du investert i en ny vedovn? Eller kanskje det faktisk er mer isolasjon i veggene som trengs? Pusser du opp hjemme kan man ofte være litt mer pragmatisk. Hjemmet ditt skal så klart få være hjemmekoselig, men det er minst like viktig å gjøre det levelig. Enkelt renhold og praktiske løsninger er noe man setter pris på over tid.

Se også: Fornybare energikilder i boligen

Ikke ignorer kjedelige jobber

Vedlikehold er ofte viktigere enn å skape noe nytt. Det virker kanskje ikke så spennende å male huset i den samme rødfargen som du har gjort i alle år, men det er jo den du liker best, og malingen har begynt å sprekke opp. Ta tak i det! Nye prosjekter er lite verdt hvis huset forfaller rundt dem. Det kan også hende at du bør bruke pengene på noe som er dyrt og kjedelig, men helt nødvendig. Desto lenger du venter med å gjøre nødvendig vedlikehold, desto større blir jobben når du til slutt blir nødt til å ta tak i den. Hvis både det elektriske anlegget og tapeter er klare for utskiftning, bør du jo absolutt prioritere det elektriske! Hvordan står det forresten til på taket, eller i kjelleren? Dersom du trenger litt mer finansiering kan du alltids søke om et forbrukslån. Finn ut hva de store nødvendige oppgavene er, og så kan du heller belønne deg selv med en liten morsom jobb når det er gjort.

Noen store utgiftsposter du bør ha kontroll på:

  • Yttervegger og vinduer, sjekk at alt er tett, at isolasjonsevnen er grei og at malingen ikke har begynt å falle av.
  • Tak, både takstein, taktekket og konstruksjon under.
  • Elektrisk anlegg
  • Våtrom, sjekk for fuktighet og lekkasjer.
  • Tekniske installasjoner som varmtvann, ventilasjon og avløp.

Hva som trengs å gjøres, og hvor ofte, kan variere veldig mye. Det avhenger både av jobben som ble gjort sist og hvor huset eller hytten er i landet. Vær og vind kan variere veldig mye mellom landsdeler og fra sted til sted. Yttervegger bør males ca. hvert femte til tiende år, mens et tak kan holde opp til 60 år. Et godt vedlikeholdt trebygg kan vare i tusen år, selv i norsk klima, se på stavkirkene! Skal du gjøre arbeid på elektrisk anlegg eller vann, er det viktig å bruke godkjente fagfolk som vet hva de driver med. Sparer du penger her kan det bli dyrt i fremtiden. Det samme gjelder for andre deler av jobben også, selv om det er mindre kritisk. Det å leie inn proffer noen dager for å bygge kjøkken eller legge lister, kan faktisk lønne seg fremfor å stå i månedsvis å streve med det selv.

Se også: Fem oppussingstips som kan øke boligens verdi

Tenk langsiktig

Når du skal pusse opp er det veldig lett å velge farger som du liker godt selv, og det er jo i og for seg greit. Det er jo ditt hus som skal pusses opp og du som skal bo der. Men samtidig kan det være lurt å huske på at du skal selge en gang, og da kan det tenkes at lilla fliser på badet trekker prisen ned. Farger og spesielle løsninger som er på moten, er fort umoderne etter noen år. Hvis du vil tenke langsiktig og økonomisk smart, så kan det være lurt å velge litt nøytrale farger og materialer. Med en nøytral bakgrunn kan du heller bruke innredningen til å krydre huset slik at det faller i din smak. Når det er sagt er det ikke verdens største jobb å male om noen rom før man selger heller.

Det aller viktigste etter at du har en god plan, er å ikke ta deg vann over hodet. Utallige oppussingsprosjekter står halvgjort rundt i de tusen hjem, fordi drømmene var større enn gjennomføringsevnen. Det er bedre å gjøre litt bra, enn mye halvveis. Ta ett rom av gangen, og del opp gjøremålene i passe biter. Og ikke glem å gi deg selv en belønning for hver oppgave som er ferdig.

Mye oppussingsgjeld?

Samler du alt i et lån kan du spare mye penger

Låneeksempel:Effektiv rente 13,35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 8,17 % – 32, 26 %. Maks løpetid 180 mnd.