Bestem deg først og fremst for hvor mye arbeid du vil bruke på hagen, både for å få den i stand og for vedlikehold senere. Du bør også bestemme deg for hvor mye penger du vil bruke på hagen. Husk at du ikke trenger å kjøpe alt det første året, men hvis du vet at du snart får penger på bok kan også et lite forbrukslån være en løsning. Dernest må du bestemme hvilken stil du vil ha i hagen. Landlig, moderne, naturlig eller romantisk? Passer det det med stilen på huset ditt. Eller stilen på det rommet som vender ut mot hagen? Du trenger faktisk ikke mer enn en terrasse eller en balkong for å sette i gang med fine blomsterkasser og grønnsaker. God hageinspirasjon handler om farger, former og strukturer, og det handler om å lage et behagelig miljø. Spør deg selv:
- Hvem er det som skal bruke hagen?
- Hva skal hagen brukes til, og hvor mye?
- Vil du dyrke dine egne grønnsaker?
- Er det noen spesielle blomster du er veldig glad i?
- Er det kommunale reguleringer du må ta hensyn til?
- Bør du snakke med naboene om det du har tenkt til å gjøre
Hvor mye tid du har lyst til å bruke på hagen er avgjørende for valgene videre. Noen synes hagearbeid er avslappende, mens andre vil helst slippe unna med så lite vedlikehold som mulig. Kanskje noen av buskene og trærne som allerede vokser på tomten kan beholdes og brukes i den nye hagen? På den måten kommer i hvert fall den nye hagen raskt i gang. En naturtomt er utvilsomt den enkleste hagetypen av dem alle. Den kan jo bevares akkurat som den er, dersom dette er en stil du liker. En naturtomt tar også i stor grad vare på seg selv. En kjøkkenhage bør være lett å komme til for vedlikehold og høsting. Legg den nær kjøkkendøren, så øker du sjansen for at grønnsakene blir brukt.
Hva kan du ha i hagen?
Norge er et langstrakt land, og ikke alle planter trives over alt. Det finnes både bøker og nettsider som handler om hvilke planter som passer for dine forhold i din del av Norge, og til ditt bruk. Her kan du også hente mengder av idéer og inspirasjon for hagen. Uansett må plantene du bruker tåle klimaet der du bor. Norge er delt inn i åtte vekstsoner som er avgjørende for hvilke arter som vil trives, og for hvor raskt hagen vil spire og gro. Trekk og dårlige solforhold i deler av hagen kan begrense hva du kan dyrke i denne delen. Omvendt kan en varm lun krok ved huset, gi gode vekstvilkår til planter som ellers ikke hadde vært mulig å ha i klimasonen der du bor. Hvis du skal ha en kjøkkenhage bør den legges til et solrikt sted, siden matplanter vokser og trives best hvis de står i sol mesteparten av dagen.
Her er noen tips for et vellykket bed:
Plassering
Er plasseringen solrik og vendt mot sør eller skyggefull og kjølig? Og er det tørt eller fuktig? Velg planter som passer de forholdene som råder der bedet skal stå.
Grav, rydd og klargjør plassen
Grav opp og luft ut jorden, og fjern alt ugress for å begrense behovet for luking senere.
Bedet
Du kan gjerne ramme inn bedet med kantbånd eller med andre planter som for eksempel lavendel. Da får du et tydelig skille mellom bed og gressplen.
Velg planter
Det finnes mange ulike sorter å velge mellom, enten du skal ha blomster, bærbusker eller grønnsaker. Med litt planlegging får du et bed som gir deg glede fra tidlig vår til sent på høsten.
Bruk hendene
Når jorden er klar, graver du hvert hull stort nok til at røttene til planten du skal sette ned bare akkurat får plass. Bruk hendene varsomt til å trykke til jorden rundt der planten står.
Vanning
Tidlig på våren er det tørt. Husk at plantene spirer, og skyter knopper og derfor trenger særlig mye vann i denne perioden. Den aller beste tiden på døgnet å vanne i hagen er enten sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Da fordamper mindre av vannet enn midt på dagen når det ofte er varmt i solen.
Etter hvert som blomstene visner kan du klippe dem bort. Planten vil da fortsette å vokse og til og med noen ganger få nye blomster. Luk bort ugress som vokser opp mellom plantene dine. Neste vår, når snøen har smeltet bort, klipper du bort alt det døde plantemateriale og gjødsler. Hvis jorden har sunket kan du gjerne fylle på med mer.

Bare det å male gjerdet gir hagen et friskere preg. Foto: iStock
Husk! Det enkleste er ofte det beste
Har du ikke ork til å begynne på en stor oppussing av hagen? Husk at et nymalt gjerde, nyoppussede hagemøbler og et par planter gjør mye for hagen din. Så lenge det ser velstelt ut, trenger man ikke bruke de aller største summene for å gi hagen et løft.
Og så er det eneste som gjenstår å kjøpe noen deilige hagemøbler, så du kan sitte å nye hagen din hele sommeren!
Tatt opp mye forbruksgjeld for å pusse opp i hagen?
Få bedre betingelser ved å refinansiere lånet hos oss
Låneeksempel: Effektiv rente 13, 35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Effektiv rente: 8,17 % – 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.