Den 1. juli ble gjeldsregisteret lansert, og det er en gavepakke for deg som ønsker å få oversikt over økonomi og gjeld. Her finner du all usikret gjeld du måtte ha, det vil si forbrukslån, kredittkort og kreditter du har tatt opp for å kjøpe et produkt. Fra og med 15. mai 2019 kan du kun få innvilget lån den totale gjelden du har ikke overstiger fem ganger årsinntekt. Her regnes også boliglån med, i tillegg til ubrukte kredittrammer. Det leder oss til første steg i opprydningen:

1. Slett kredittkort som ikke er i bruk

Har du kredittkort med åpne, men ubrukte kredittrammer, bør du vurdere å slette disse. Selv om kortet ikke er i bruk, regnes det som en del av gjelden din, og det kan derfor hindre deg i å ta opp lån ved en senere anledning. Si derfor opp alle ubrukte kredittkort ved å ta kontakt med de du har mottatt kortet fra. Det er ikke nok å klippe kortet i to.

2.Samle gjelden din i ett lån

Refinansiering vil si at du samler lånene du har i ett lån. Dette gir deg bedre oversikt, færre forfallsdatoer å forholde deg til og du sparer penger. Hvis du får innvilget et refinansieringslån hos oss, er du garantert at totalkostnaden på lånet er lavere enn hva du har i dag. Den månedlige kostnaden kan derimot øke, da lånet betales ned over kortere tid.

3. Sett opp budsjett

Når du har ryddet opp i gjelden, er det på tide å ta en titt på rutinene dine. Finn ut hva du bruker penger på, og hvor du kan spare inn. De fleste nettbanker har en oversikt over de ulike budsjettpostene. Når du setter opp et budsjett er det viktig at du er realistisk, og ikke setter opp et for strengt budsjett – da er det lettere å sprekke. Vil du ha tips til hvordan du setter opp et godt budsjett kan du lese mer her.

Se også: Typisk matbudsjett for 1, 2 eller 4 personer

4. Begynn å spare

Det er aldri for sent å begynne å spare penger, enten det er til en drøm du har, pensjon eller ny bolig. Hvordan du velger å spare er helt opp til deg, men hvis du liker morsom sparing kan for eksempel appen Dreams være en fin løsning. Her finner du mange ulike spare-hacks som gjør sparing i hverdagen litt lettere. Synes du det er vanskelig å spare, kan også sette opp fast sparing på lønningsdagen, slik at du ikke rekker å bruke pengene på andre ting først. Trenger du flere sparetips, kan du lese mer her.

5. Betal regningene dine i tide, og kvitt deg med eventuell inkasso først

Det å betale regninger innen forfall er svært viktig hvis du vil unngå ekstra kostnader. Går lånet helt til inkasso vil det kunne ha store konsekvenser for deg. Derfor er det viktig at du betaler ned inkassokravene dine så fort du har mulighet. Eventuelle betalingsanmerkninger skal slettes så snart du har betalt kravet.

Rydd opp med refinansiering

Du sparer både tid og penger

Låneeksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.