1. Prioriter regninger, og avslutt alle unødvendige abonnenter

Det første du må gjøre hvis du har dårlig økonomi, er å kutte alle unødvendige kostnader, slik at du har råd til å betale regningene dine. Kanskje har du en del abonnementer du ikke bruker eller trenger. Det kan være penger å spare på å kutte abonnementer. Treningen kan man gjøre utendørs, og kanskje du ikke trenger Netflix i sommermånedene?

De to desidert viktigste regningene er boutgifter og strøm. Deretter kommer mobilregning, forsikringer og utgifter tilknyttet barn. Har du problemer med å betale disse regningene, bør du ta kontakt med de ulike selskapene for å få en betalingsavtale. Det lønner seg aldri å la regninger gå til inkasso. Hvis en regning først går til inkasso kan kostnadene bli høye. Les mer om hvilke

2. Betal ekstra på lån

Mange boliglån har svært gode betingelser om dagen. Klarer du å opprettholde den samme månedskostnaden som tidligere, kan du spare mye penger. Har du lån med høyere rente enn boliglån, bør du betale ned dette først.

3. Spar når du kan

Har du penger til overs, som du ikke må bruke på regninger eller andre nødvendigheter, bør du spare dem. Å ha en buffer til perioder hvor økonomien er litt dårligere er gull verdt. Synes du det er vanskelig å spare, kan du for eksempel laste ned en spareapp, som gjør sparingen litt lettere. Det finnes flere alternativer som «Dreams», «SPARE» fra DNB og lignende.

4. Ha et budsjett

En gjenganger, men fortsatt like viktig – ha et budsjett. Sett opp et realistisk budsjett hver måned, og hold deg til det. Planlegg hvor mye du kan bruke på hver enkelt post hver måned, og spar det som eventuelt blir til overs på bufferen, som nevnt i punkt 3. Trenger du tips til hvordan du setter opp et budsjett, kan du lese mer om det her.

Se også: Matbudsjett – Den enkle versjonen

5. Selg unna ting du ikke bruker

Har du mange gjenstander du ikke bruker, kan du tjene noen kroner på å selge det videre. Folk er interessert i å kjøpe de utroligste ting, og en annonse på Facebook eller Finn.no, kan være alt som skal til. Du finner mange ulike grupper for kjøp og salg, både på Facebook og andre plattformer. I tillegg til å tjene noen kroner, får du også ryddet opp i det du eier.