Gjelden din kan ikke overstige fem ganger årsinntekt

Din samlede gjeld kan ikke være høyere enn fem ganger årsinntekten din. Det vil si, hvis du tjener 500.000 kr i året, kan din totale gjeld, inklusive boliglån, studielån, forbrukslån etc, ikke være høyere enn 2.500.000 kr. Merk at for kredittkort inkluderes hele kredittrammen, selv om du ikke bruker kortet. Derfor er det viktig å si opp kredittkort som ikke er i bruk. Husk at det ikke er nok å klippe kortet i to – du må ringe banken for å si det opp.

Det legges til grunn at du har råd til renteøkning

Når banken vurderer din evne til å tilbakebetale lånet, legges det til en potensiell renteøkning på 5 prosent på den totale gjelden du har. Også her regnes kredittkort med selv om det ikke er i bruk. Kredittkort har generelt en høy rente, og kan ha en vesentlig betydning for bankens vurdering av en lånesøknad. Denne reglen skal sikre at lånebelastningen ikke blir for høy, og at du har god kontroll på din økonomi.

Løpetiden på lånet kan ikke overstige fem

Det innvilges maksimalt fem års løpetid på forbrukslån, og hovedregelen er at det avtales en fast nedbetaling av lån året.

Samle din eksisterende gjeld i ett lån – refinansieringlån

Så lenge det nye lånet ikke har høyere totalkostnad enn det lånet du skal refinansiere, gjelder ikke begrensningen på løpetid på fem år. Les mer om Refinansiering.