Gaver
Du trenger ikke å sprenge budsjettet for å kjøpe julegaver, men når du har det travelt er det fort gjort å kjøpe det «første og beste». Det kan fort bli dyrt. Før du starter julegavehandelen bør du sette opp et budsjett, slik at du får oversikt over hvor mye du faktisk har råd til å handle julegaver for. Sett opp en makspris per person og hold deg til denne grensen. Spør gjerne de du skal handle til om en ønskeliste. Det er lurt å sammenligne prisene på de ulike varene hos ulike butikker. God planlegging er nøkkelen til en vellykket julegavehandel. På den måten vil du med større sannsynlighet sitte igjen med penger når januar kommer også. Husk at de dyreste gavene sjelden er de beste – og at gaver med omtanke ofte blir satt mer pris på.
Lurer du på hvordan du skal sette opp budsjett? Her finner du en enkel forklaring.
Dersom du har stor familie eller en stor vennegjeng kan det bli dyrt å tenke på alle. Gå heller sammen om å spare penger til en opplevelse dere vil ha glede av å gjøre sammen. Er dere interessert i gode matopplevelser, reiser eller aktiviteter er dette ting man kan gå sammen om å gjøre. Bruk penger på noe dere har drømt om – det er verdt mer enn mange små, materielle gaver.
Trenger du tips til hvordan du kan spare penger julen?
Pynten
Er du lei av julepynten din, eller føler du ikke at du har nok pynt til å få julestemningen? Hvis du går fort lei, bør du tenke deg om før du kjøper inn ny pynt. Hvilken type stil og pynt er du ute etter i en lenger periode? Jo oftere du bytter ut pynten, desto dyrere blir det selvsagt – og det er heller ikke bra for miljøet. Planlegg hva du trenger, og reis på loppemarked eller andre steder du kan kjøpe brukt. Du kan finne mange fine pyntegjenstander i god kvalitet!
Maten
Maten er for mange en viktig del av julen. Å samle familie eller venner til et godt måltid, deilig bakst og godterier er et høydepunkt for mange. Mat er kanskje ikke det området man har mest lyst til å spare penger på, men små endringer kan spare deg for mye penger.
- Følg med på tilbudene i ukene før jul. Det meste kan fryses, og tørrvarer varer lenge, så ser du et godt tilbud på noe du vet du trenger, så bør du kjøpe. Ha likevel i bakhodet at du må ha brukt for det du kjøper. VI kjøper altfor mye mat som går rett i søpla, og det er det ingen som tjener på.
- Kjøp billigprodukter. Eldorado, First Price eller Rema 1000 egne produkter er ofte billigere enn merkevarene, og kvaliteten er ofte like god.
- Spleis på maten. Er dere flere som skal ha juleselskap sammen, så kan dere jo spleise? Bli enig om hvem som tar med seg hva, og gjør julefeiringen eller julebordet litt billigere.
Feiringen
Det viktigste for å unngå at julen blir for dyr, er å ha alt klart i god tid, og å ha en plan for hva man skal kjøpe. I tillegg til penger, sparer det deg også for mye unødvendig stress – noe som det blir mye av i julen uansett. Etter julemiddagen blir det ofte mye rester, og det finnes utallige oppskrifter på retter man kan lage av restematen. Da får du spist opp all maten, uten å gå lei. For flere tips til hva du kan lage, se mer på Matprat
Priseksempel: Effektiv rente 17.59%, 30.000 kr o/5 år, kostnad: 12.930,69 kr, totalt: 42.930,69 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 715,51 kr over 5 år. Maksrente: 35.86%. Maks løpetid 60 mnd.