For mange er det et must med en tur til utlandet for å komme i julestemning. Desto større by man reiser til, desto mer påkostet og ekstravagant kan julepynten bli. Mange steder kan man la seg drukne i lys, juletrær, pynt, julekaker og ren julestemning. Desto flere muligheter er det for å finne fine julegaver også! Men hva må du vite før du handler i utlandet?
1. Sjekk valutakursen
Hvor skal du reise? Husk at valutakursen kan gi en god rabatt. Etter at Storbritannia stemte for brexit for eksempel, har pundet stadig svekket seg. Det betyr at du får igjen mer for hver krone når du gjør juleshoppingen i London, og nettopp London er en av de mest populære reisemålene for juleshopping. Det lønner seg derimot å sjekke valutakursen før du reiser, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse. Når du betaler med kort i utlandet får du ofte valg om å betale i NOK eller lokal valuta. Hvis du betaler i norske kroner er det faktisk butikken selv som bestemmer kursen. Denne kursen er alltid dyrere enn den du hadde fått hvis du velger å belaste kortet med lokal valuta.
2. Få tilbake penger på merverdiavgift
Hvis du reiser utenfor Skandinavia kan du få igjen momsen på mange varer. Dette betyr ofte en betydelig rabatt. For å få igjen penger må du få med deg de riktige papirene når du handler, og levere disse på rett sted på flyplassen. Før du betaler varen må du opplyse om at du ønsker å bruke tax-free ordningen. Spør samtidig om butikken tar noe gebyr for dette. Kanskje er det lurt å slå sammen flere kjøp ett sted? Noen butikker må se passet ditt for å utstede taxfree skjemaer.
Husk også at varene som du har kjøpt må vises frem på taxfreekontoret på flyplassen for å få refusjon. Noen flyplasser har bare ett slikt kontor, sørg for å finne ut om dette kontoret er plassert før eller etter sikkerhetssjekken. Hvis du har kjøpt noen flotte kokkekniver, og disse må vises frem etter sikkerhetskontrollen, har du en utfordring … Noen steder tilbyr de at du får utbetalt kontanter på stedet, men da får du mindre penger. Velger du å få pengene tilbake på konto kan du få mer, men i noen land med mere snusk, kan det hende du ikke får noe penger i det hele tatt. Sjekk også hvor mye kø du kan forvente på kontoret, og ta med dette i tidsplanen din for avreisedagen så du slipper stress.
3. Ha ekstra bagasje
Reis med to kofferter hvis du kan. Pakk det du trenger for turen i håndbagasjen, så kan du bruke hovedbagasjen til julegavene. Sjekk om du kan få ekstra kolli når du reiser. Noen fordelsprogrammer gir flere kolli, mer vekt og dermed mindre stress.
Hvis du har handlet dyre ting kan det allikevel lønne seg å pakke dem i håndbagasjen. Mange forsikringsselskaper dekker ikke tap av dyre gjenstander som er blitt borte fra innsjekket bagasje. Dette bør du sjekke med ditt forsikringsselskap før du reiser. Pakk alt godt ned før hjemreisen – pakk inn og sikre spesielt alt som er knuselig – og særlig hvis det både er knuselig og inneholder noe flytende! Det er jo ganske kjedelig å komme hjem med alle klærne dekket av olje og glasskår.
4. Husk å fortolle varer
Mange er ikke klar over at det er begrensninger, også for andre varer enn alkohol og tobakk. Er du ute av Norge i mer enn 24 t kan du handle for opp til 6000 kr momsfritt. Er du ute i mindre enn 24 t kan du bare handle for 3000 kr. Hvis du har handlet varer for mer enn dette, eller hvis du er over kvoten på andre ting, må du gå på rødt og fortolle varene. Hvis du er i tvil er det jo bare å gå på rødt og spørre. Husk at alt du har kjøpt kan beslaglegges på grensen, pluss at du kan få en bot, hvis du prøver å snike deg unna.
5. Forsikring
En annen ulempe ved å snike seg unna moms i tollen for varer over 6000 kr i verdi, er hvis du senere får varen stjålet eller ødelagt. Når du prøver å få den erstattet kan forsikringsselskapet ditt faktisk nekte å betale erstatning, hvis du har kjøpt varen i utlandet og du ikke kan dokumentere at du har betalt moms på den.
Så enten du bare skal en svipptur over grensen til Strømstad eller ta noen dager i London vil vi bare ønske deg god tur.
Har du mye kredittkortgjeld?
Da kan det lønne seg å refinansiere alt i ett lån
Låneeksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 32.26%. Maks løpetid 180 mnd.