1. Sett opp gavebudsjett
Du trenger ikke å sprenge budsjettet for å kjøpe julegaver, men når du har det travelt er det fort gjort å kjøpe det «første og beste». Det kan fort bli dyrt. Før du starter julegavehandelen bør du sette opp et budsjett, slik at du får oversikt over hvor mye du faktsik har råd til å handle julegaver for. Sett opp en makspris per person og hold deg til denne grensen. Spør gjerne de du skal handle til om en ønskeliste. Det er lurt å sammenligne prisene på de ulike varene hos ulike butikker. God planlegging er nøkkelen til en vellykket julegavehandel. På den måten vil du med større sannsynlighet sitte igjen med penger når januar kommer også.
Lurer du på hvordan du skal sette opp budsjett? Her finner du en enkel forklaring.
2. Spleis på opplevelser
Dersom du har stor familie eller en stor vennegjeng kan det bli dyrt å tenke på alle. Gå heller sammen om å spare penger til en bedre middag, en reise eller en aktivitet dere vil ha glede av å gjøre sammen. Trenger du tips til hvordan du kan spare penger julen?
3. Gavekort
Mange setter pris på et gavekort, slik at de kan kjøpe noe de har hatt lyst på i favorittbutikken sin. Skal du kjøpe gavekort bør du ha i bakhodet at enkelte gavekort faktisk koster penger for hver måned du ikke bruker gavekortet. Kjøper du et slikt gavekort bør du gjøre mottaker oppmerksom på det, slik at ikke både du og den du gir gaven til taper penger.
4. Lag noe personlig eller hjemmelaget
Du trenger ikke å traske rundt på kjøpesentre for å finne de beste gavene – hjemmelaget og personlige gaver er en vinner hos de fleste.
Hva med å invitere på en bedre middag? Eller lage sjokoladekonfekt, snekre en fuglekasser og eller lage en fotokalender fra året som gikk? Bare fantasien setter grenser. Ikke minst er det hyggelig å både gi og motta gaver som man har gjort seg flid med.
5. Kjøp noe som garantert vil komme til nytte
Nyttige gaver som håndsåpe, dusjsåpe, håndklær og kluter kan kanskje virke som verdens kjedeligste gave, men mottakeren vil garantert være takknemlig den dagen vedkommende slipper å bruke penger på det. For nyttige og «kjedelige» gaver er gjerne kjedelig å kjøpe også. Kjøper du noe nyttig er du også sikker på at det blir brukt, og det er mer bærekraftig enn om gaven havner i søpla.
Bonustips: Tenk over hvem du kjøper gave til. Du må ikke kjøpe gave til alle. Hva med å sende et koselig julekort? Ofte setter folk mye mer pris på å få et hyggelig og gjennomtenkt kort enn på en dårlig gjennomtenkt gave.
Så gjenstår det bare å si god handel og god jul!
Har du handlet på kreditt?
Refinansier i et samlet lån hos Express Bank
Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 32.26%. Maks løpetid 180 mnd.