De beste reiserutene til en jordomreise

«Hvor skal turen gå?» Det er ett av de første spørsmålene som dukker opp når man skal planlegge en reise jorda rundt. Planlegging av reiseruten er både noe av det mest spennende ved en jordomreise, men kan samtidig også være noe av det vanskeligste når verden ligger for dine føtter.

Her gir vi deg 3 forslag på de beste reiserutene til en jordomreise, så du kan la deg inspirere til hvor drømmereisen skal føre deg:

Den klassiske jordomreisen

Bangkok – Melbourne – Auckland – Fiji – Honolulu – Los Angeles.

Reis på oppdagelse i flere av verdens kontinenter med denne klassiske reiseruten.

Verdens metropoler

New York City – Sydney – Tokyo – Cape Town – London.

Besøk verdens mest berømte byer og opplev en blanding av moderne og historisk kultur.

Naturens vidundre

Cape Town – Sydney – Queenstown – Rio de Janeiro – Vancouver.

Denne ruten tar deg til noen av verdens mest ikoniske naturskatter og destinasjoner for naturelskere.

Hvor går turen?

Cape Town

Jordomreise på 3, 6 eller 12 måneder?

Reiseruten og lengden på jordomreisen henger tett sammen, og må derfor begge tas med i beregningen når du planlegger turen. Har du bestemt deg for en rute, vil lengden muligens allerede være fastsatt. Motsatt kan en fastsatt reiselengde påvirke hvordan reiseruten kommer til å se ut.

Har du kortere tid til en jordomreise, for eksempel 3 måneder, er det viktig å ta høyde for at du må utnytte de stedene du besøker på en best mulig måte. Har du lengre tid, kan du sette flere destinasjoner på kartet. Det handler om å finne den rette balansen mellom det å utforske destinasjonene og unngå å bli overveldet eller utslitt av konstante endringer.

Sørg derfor for at reiselengden gir deg tilstrekkelig tid til å oppleve steder du besøker. Det er fristende å inkludere mange destinasjoner, men hvis du hele tiden er på farten, kan det føre til reisetrøtthet, og det kan bli vanskelig å nyte hvert sted til det fulle. Inkluder noen hviledager og la det være igjen tid til overraskelser som du oppdager på veien.

Jordomreise til Sydney i Australia

Hva koster en jordomreise?

Det er ingen hemmelighet at prisen på en jordomreise varierer – og at det avhenger av hvor turen går og hvor lenge du skal være borte. Det er derfor lurt å undersøke hvilke muligheter du har i forhold til både flybillett og innkvartering. I tillegg er det helt nødvendig å lage en oversikt over utgiftspostene, så du ikke ender opp med en kjedelig overraskelse som velter hele budsjettet.

Noen av de viktigste utgiftspostene, forbundet med en jordomreise, er:

  • Flybilletter
  • Overnatting
  • Reiseforsikring
  • Aktiviteter
  • Mat og drikke
  • Vaksiner
  • Visum
  • Utstyr
  • Uforutsette utgifter

Flybilletter, overnatting og mat og drikke er noen av de større utgiftene, men samtidig er det også disse som varierer mest. En flybillett jorden rundt kan koste mellom 25.000-45.000 kroner, avhengig av stopp og destinasjoner. Overnatting varierer enda mer, da det avhenger av type innkvartering, og hvilken del av verden du besøker. Hvis du velger å ha et relativt stramt budsjett, kan du gjerne regne mellom 750-1.500 kroner per dag for overnatting når du er på jordomreise.

Ørkenlandskap

Sånn holder du kostnadene nede på reisebudsjettet

For de aller fleste vil en reise jorda rundt være én av de dyreste reisene de kommer til å legge ut på. Derfor er det lurt å være oppmerksom på hvor det er mulig å spare penger i budsjettet. Det kan nemlig være store summer å hente ved å gjøre et grundig forarbeid, før du setter kursen ut i den store verden.

1. Unngå å reise i høysesongen

Reis i lavsesongen, så unngår du de periodene der prisene på flybilletter, overnatting og aktiviteter er på sitt høyeste. Samtidig er det færre turister – det er rene vinn-vinn-situasjonen.

2. Vær fleksibel med avreisedatoer

Noen dager i uka eller tidspunkter på dagen kan ha lavere priser på flybilletter og overnatting. Gjør en grundig research hjemme, og finn hvilket tidspunkt som er best for å unngå dyre datoer.

3. Bruk offentlig transport

Undersøk muligheten for offentlig transport og bruk lokale transportmidler, som busser og tog, i stedet for dyrere alternativer, som taxier. Når du forflytter deg rundt som de lokale, får du i tillegg en mer autentisk opplevelse av reisemålet.

4. Spis lokal mat

Still sulten på lokale spisesteder i stedet for på typiske turistrestauranter. Det er ofte en rimeligere opplevelse og gir deg samtidig muligheten til å prøve ekte lokal mat – så kan du alltid få velkjente retter når du er tilbake i vante omgivelser.

5. Gratis aktiviteter

Undersøk om den valgte destinasjonen har gratis eller billige aktiviteter, som vandreturer, offentlige parker, gratis guidede turer og begivenheter, som festivaler. Det gir deg muligheten til å oppleve reisemålet uten å bruke en haug av penger på dyre aktiviteter.

6. Vurder hostels og Airbnb

Vurder om du kan bo på hostels eller bruke Airbnb, fremfor dyre hoteller. Dette sparer deg ikke kun for penger, men du kan også få muligheten til å møte andre reisende og lokale.

7. Gruppeturer og rabattbilletter

Noen aktiviteter og attraksjoner tilbyr grupperabatter. Del utgiftene med andre reisende, hvis det er mulig, eller søk etter rabattbilletter på internett. Noen byer tilbyr også kjøp av rabattkort som gir adgang til ulike attraksjoner og offentlig transport til redusert pris.

Det finnes flere små knep som sikrer deg bedre økonomi til drømmereisen din – og savner du enda flere, kan du lese mer om hvordan du legger et godt feriebudsjett.

Par går en tur

Spar penger til en reise jorda rundt

Mange drømmer om å sette av flere måneder i kalenderen til en jordomreise, der de kan oppleve andre deler av verden. Prisen kan derimot virke avskrekkende, og for noen betyr det at drømmen aldri går i oppfyllelse.

Heldigvis finnes det mange ting du selv kan gjøre for å skrape sammen penger til å reise jorda rundt. Som med så mange andre ting, handler det om å prioritere. Nedenfor har vi samlet 9 konkrete tips til hvordan du sparer penger til jordomreisen din:

Tips #1: Sett et mål

Når du skal spare opp til en reise, er det lurt å ha et konkret mål å gå etter. Ikke minst når det gjelder en stor tur som en jordomreise. Bestem deg derfor for et spesifikt beløp og et konkret tidspunkt for målet ditt. Det kan for eksempel være at du har et mål om å spare 70.000 kroner på ett år. Når du har et konkret mål, er det enklere å holde fokus og skru opp eller ned på sparemålene i hverdagen.

Tips #2: Sett av penger til en fast bankoverføring

Med en fast bankoverførsel hver måned sikrer du at du ikke bruker pengene på andre ting enn reisen din. Har du ekstra penger til overs en måned, bør du legge disse i potten også. Sjekk kontoen din mot slutten av måneden, og se om det er noe ekstra som kan overføres til feriekontoen din.

Tips #3: Evaluer oppsparingen

Sparer du penger over en lengre periode, kan det være vanskelig å holde oversikt over prosessen. Sørg derfor for å evaluere innsatsen din, for eksempel når du har kommet en tredjedel av veien eller er halvveis. Det gir deg et innblikk i om du bør sette inn mer for å spare opp, eller om du allerede er godt på vei mot drømmereisen jorda rundt.

Tips #4: Ønsk penger eller utstyr til reisen

Det er kanskje ikke så spennende å ønske seg penger i gave. Likevel kan det være en god metode for å få enda større fart på sparingen. Alternativt kan bursdags- og julegaver være en god mulighet til å få utstyret du likevel mangler til turen.

Tips #5: Lei ut boligen din mens du reiser

Tjen penger mens du reiser. Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er faktisk mulig om du er villig til å leie ut boligen din i den perioden du er borte. Vær selvfølgelig påpasselig med å sette deg inn i skattereglene – også er det viktig å huske at pengene først kommer på konto etter eller under reisen din.

Tips #6: Skjær ned på de dårlige vanene

Trenger du virkelig den dyre morgenkaffen fra den lokale kaféen, eller kan du ta med deg kaffe hjemmefra? Kanskje er det på tide å slutte å røyke eller snuse? Når du skal spare til noe så kostbart som en jordomreise er, er det på tide at du går vanene dine etter i sømmene og ser om det er noe du kan kutte ut. Det kan være mange penger å hente, som kan få deg enda nærmere jorda rundt-eventyret ditt.

Tips #7: Vurder andre transportmidler

Dette tipset gjelder ikke for alle, men for noen kan det fint la seg gjøre å la bilen stå og heller hoppe på sykkelen. På den måten får du både mosjon og du sparer penger. Det kan også hende du kan spare penger ved å velge sykkelen i stedet for offentlig transport.

Tips #8: Selg ting du ikke bruker

Det er alltid noen feilkjøp som ender opp i skapet. Eller kanskje du har en liten gullgruve av ting som ligger og samler støv i kjelleren, på loftet eller bakerst i kommoden. Legg det du ikke bruker ut for salg og la andre få glede av tingene. Kanskje vil ikke hver ting gi den store inntjeningen, men da er det viktig å huske at alle monner drar.

Tips #9: Lag et matbudsjett

Det siste tipset handler om mat. Matbudsjettet tar ofte et stort jafs av økonomien for oss nordmenn. Her kan det også være noe å hente, hvis man leter etter tilbud, lager en matplan og skjærer ned på fastfood og restaurantbesøk.

Få gode ideer til å kutte ned på matbudsjettet og hent vårt gratis matplanskjema.

Hvilket kort skal være med på reisen?

Her sammenligner vi korttyper og gir deg gode tips til hvordan du blant annet unngår gebyrer og dårlige vekslingskurser.

Les våre råd til kredittkort i utlandet

13 enkle sparetips i hverdagen

Her gir vi 13 gode tips til hvordan du kan spare penger, uten å leve på et stramt budsjett

LES DE 13 GODE SPARETIPSENE

Mann på flyplassen