Bø ligger ved kysten av Vesterålen, og har havet som nærmeste nabo. Kommunen har omkring 2600 innbyggere og interessen for å lære om data viste seg å være stor blant de eldre i Bø. På programmet sto blant annet Office-pakken, internettbruk, nettaviser og lignende.

– Det har vært stor interesse for å delta på kurset, forteller biblioteksjef Melissa Solvang, – Vi har til og med hatt venteliste!

Biblioteksjef Melissa Solvang er godt fornøyd med interessen for kuret.

I midten av januar ble det annonsert at Bø folkebibliotek hadde vunnet et todagers datakurs. Det tok ikke lange tid før folk begynte å melde seg på, og i løpet av et par uker var alle plassene fylt opp.

– Vi var litt bekymret for å få nok deltakere i starten, det er jo et lite sted. Så at vi i stedet fikk motsatt problem, med for mange påmeldte var en overraskelse. Men det er selvsagt stas at så mange er interessert når vi får et slik tilbud til Bø, sier Solvang. – Vi hang opp plakater på biblioteket, nærbutikken og Frivilligsentralen, så det er tydelig at folk har sett oppslag og fattet interesse for kurset på denne måten, fortsetter hun.

Veldig bra tiltak

I løpet av to dager, har de 15 deltakerne fått opplæring innen smått og stort av data. Noen av deltakerne har aldri brukt data før, mens andre har en del erfaring fra databruk hjemme. Til tross for dette, klarer kursholder Ulf å få de fleste med seg.

– På slike kurs varierer det veldig hva de ulike kan, men jeg synes de får det til bra. De er interessert i å lære, og følger med på det jeg viser frem, forteller Ulf. Også deltakerne er fornøyd med kurset.

– Det er et kjempeflott tiltak for oss her i Bø. Det er gøy å lære mer om data, og at tilbudet er gratis er jo et ekstra pluss, forteller kursdeltaker Vigdis. – I tillegg er Ulf en god lærer, han er rolig og tar seg tid til å svare på spørsmål. Det er viktig.

Som en av kursdeltakerne påpeker, er gjerne denne generasjonen de som er redd for å trykke på noe feil på datamaskinen.

– Det er viktig å ufarliggjøre det å bruke data. Man kan selvsagt trykke feil, men det er sjeldent det gjør noen skade. Det er viktig å prøve seg frem, forklarer Ulf.

Tilpasset deltakernes behov

Kursinnholdet er variert, men hovedfokuset er på nyttige tips og nettsider man har bruk for i hverdagen, slik som bestilling av billetter, legetimer, hvordan man skriver e-post og lignende. Samtidig har deltakerne hatt mulighet å snakke med kursholder på tomannshånd. På denne måten er kurset best mulig tilpasset deltakernes behov.

– VI håper kurset kan gi deltakerne det grunnlaget de trenger for å kunne bruke dataen mer hjemme. Det er viktig at man tør å prøve hvis man skal lære noe. Kanskje kurset kan fjerne noe av denne usikkerheten, sier Maylin Kristiansen. Hun representerer Express Bank på kurset i Vesterålen.

Kursholder Ulf var godt fornøyd med deltakernes innsats.

Datakurs ga mersmak

Etter kurset var entusiasmen stor hos deltakerne, og alle var enige om at dette var vellykket.

– Jeg har aldri hatt interesse av å lære om data egentlig, men kurset har virkelig hjulpet meg i gang. Nå håper jeg bare på et oppfriskningskurs, fortalte en av deltakerne ivrig etter kurset.

Selv om kurset falt i smak, var det likevel et par ting ekstra man kunne tenke seg å lære. Gjennom to dager er det vanskelig å nå gjennom alt, spesielt når det er 15 deltakere med ulike behov og ønsker.

– Det hadde vært gøy å lære hvordan man kjøper billetter til bussen og slikt på nett, utbryter en annen deltaker.

– Jeg tror vi må vinne flere konkurranser, smiler biblioteksjef Melissa. – Det er mange som har kommet og spurt om vi kan ha flere datakurs, så dette har virkelig falt i smak.

Biblioteket var den andre vinneren i Express Banks Facebook-konkurranse. Grefsenhjemmet i Oslo var førstemann ut.