1. Det blir dyrere

Hvis du ikke betaler en regning innen fristen må du betale rente på forsinkelsen. Forsinkelsesrenten er satt av myndighetene, og du finner den på regjeringen.no. Nåværende forsinkelsesrente er på 8,50 % fra 1.juli 2018. Desto større forfallsummen er, desto høyere er forsinkelsesrenten. I tillegg til forsinkelsesrenten, kan du måtte betale innkrevingskostnader som inkassosalær. I tillegg mottar du gebyr for hver utsendte purring.

2. Du kan ikke ta opp lån

Vil du refinansiere forbruksgjeld, og du har betalingsanmerkning vil du få avslag på søknaden. En betalingsanmerkning betyr at du er en dårlig betaler, og det kan gjøre at du ikke kvalifiserer til å få lån. Heldigivs kan du bli kvitt betalingsanmerkningen kjapt ved å betale inn kravet annmerkingen står på . Betalingsanmerkningen slettes så snart du har betalt kravet. Hvis du vil å få fortgang på dette kan det lønne seg å prate med et kredittopplysningsbyrå. Så snart anmerkningen er slettet blir det enklere for deg å samle all smågjeld og refinansiere alt til ett ryddig lån. Det samme gjelder for boliglån.

3. Det kan bli vanskelig å tegne mobilabonnement

Er du registrert som dårlig betaler kan det være vanskelig å få opprettet ting som nytt mobilabonnement. Mobilselskapene kredittsjekker ofte kundene i forbindelse med nytt abonnement, og her kan en betalingsanmerkning være et stort hinder.

4. Det kan påvirke deg når du søker jobb og i hverdagen

Når du søker jobb kan det være at enkelte arbeidsgivere tar en kredittvurdering av deg som jobbsøker for å se om du har økonomien på stell.  En betalingsanmerkning vil ikke ta seg godt ut hvis du for eksempel søker på en stilling der økonomi står sentralt. Arbeidsgiver kan kun ta en kredittvurdering av deg for de stillingene det er nødvendig, og har ikke lov til å gjøre det på generelt grunnlag.

En betalingsanmerkning kan også gi deg problemer hvis du for eksempel forsøker å leie bolig. Noen utleieselskaper tar en kredittvurdering på eventuelle leietakere, og med en betalingsanmerkning er det naturlig å tenke at du havner bakerst i køen.

5. Det blir verre hvis du unngår problemet

Det dummeste du kan gjøre er å ikke ta tak i problemet. Forsinkelsesrenten øker, og summen du må betale tilbake blir betraktelig større. Etter hvert kan det fort bli flere anmerkninger, og det vil bli enda vanskeligere å betale tilbake. Det lønner seg alltid å spille med åpne kort overfor kreditoren.

Ta tak i saken og snakk med inkassobyrået du har krav hos. De er interessert i å få investeringen sin og ikke i å lage trøbbel for deg. Du kan kanskje bli overrasket over at de er like interessert som deg i å finne en god løsning. Ta ansvar for din egen økonomi og betal alle inkassokrav så snart du kan. Du sparer penger på det og det vil gjøre livet ditt både enklere og mindre stressende.

Trenger du tips til hvordan får kontroll på økonomien? Da kan du lese disse sakene:

Vil du ha hjelp med din økonomi?

Refinansiering kan være løsningen

Låneeksempel: 
Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Effektiv rente: 8,17 % – 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.