Når nettbutikker og butikker bugner over med salgsplakater og gode tilbud, kan man fort se seg blind på tilbudene. Unnskyldningen om at «det var jo på salg» kan du kanskje komme unna med der og da, men på sikt er sjansen for at du sitter igjen med noe du ikke behøver stor.

Trenger du litt hjelp til å unngå salgsplaktene? Eller vil du bare handle smartere når det er salg? Her er fire sjekkpunkter som kan hjelpe deg navigere bedre blant salgsplakatene:

1. Vurder om du trenger å handle på salg

Skal du spare penger, må du faktisk la være å handle – selv om det er salg. Derfor kan det være lurt å sette opp en shoppingliste med tingene du ønsker deg eller trenger med et tilhørende budsjett. På den måten blir det enklere å se om du faktisk har råd eller om du må prioritere bort noe.
Hvis du først skal handle på salg er det lurt å benytte sjansen til å kjøpe ting du kan ha lenge. For eksempel større ting som ski, sofa, TV eller laptop. Når man handler større ting er sjansen mindre for at du ender opp med bomkjøp.

Sjekk hvordan du handler sesongbasert på salg

2. Lønner det seg å kjøpe klær på salg?

Å kjøpe klær på salg er ofte det som frister mest når det er salg, men dette avhenger veldig ofte av trender. Dersom du skal handle klær bør du derfor investere i basisplagg som du kan ha lenge og som ikke går av moten med det første. På den måten unngår du at trendplagg blir hengende i skapet og ta opp plass.

3. Sammenlign priser: sparer du egentlig noe?

Når du har funnet ut hvilke ting du ønsker å handle på salg bør du sjekke prisene på disse varene på sammenligningssider som for eksempel prisjakt.no. Denne type sider sammenligner priser fra flere varehus og butikker, og gir deg enkelt oversikt over det beste tilbudet på varen du er interessert i. Du bør også være oppmerksom på førprisen på varene. Det er nemlig ikke alltid at førprisen på varen er så veldig mye høyere enn salgsprisen. Hvilket betyr at du kanskje ikke sparer så veldig mye på å kjøpe varen.

4. Kan du få rabattkoder eller andre tilbud?

Ofte kan man få ekstra rabatter eller velkomstrabatt hvis man melder seg på nyhetsbrev eller melder seg inn i kundeklubber. Det kan være en idé å sjekke om du kan hente inn noen ekstra prosenter. Vær oppmerksom på at velkomsttilbud ikke alltid kan kombineres med allerede rabatterte varer. Her finner du oversikt over aktive rabattkoder.

En annen fordel er at kundeklubber jevnlig sender ut spesialtilbud til medlemmer, så her kan du på sikt spare litt penger hvis det er en butikk du ofte handler hos. Et godt eksempel på slike kundeklubber kan være Coop, Vita og Apotek 1. Er du Trumf-medlem kan du også få igjen litt ekstra på kjøp du gjør, disse pengene kan for eksempel omgjøres til SAS Eurobonus-poeng. Plutselig har du nok poeng til en weekendtur.

Du kan se våre beste sparetips her

5. Kan du kjøpe det brukt?

Etter Black Friday kommer blåmandag. Det kan bety at du kan finne det du trenger veldig pent brukt på FINN.no eller Tise-appen. Sett opp et autosøk etter det du ønsker deg eller trenger, slik at du får varsel når det du leter etter blir lagt ut. Ofte legger folk det ut til lavere pris og du har mulighet til å prute litt på prisen – men ikke forvent at du alltid får den prisen du ønsker.

Ting det kan lønne seg å kjøpe brukt kan for eksempel være sportsutstyr, klær og leker til barn. Selv om man ønsker å gi barna sine de beste kan det bli dyrt i lengden. Særlig hvis man driver med mange ulike aktivitet og interessen dabber av.

Ikke bare kan du gjøre ett bruktkupp, men du sparer miljøet ved å tenke gjenbruk.

Har du shoppet litt for mye?

Gjør gjeldsposten i budsjettet litt mindre ved å refinansiere.

Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 32.26%. Maks løpetid 180 mnd.