Når bankene skal innvilge nye lån, er det nå forpliktet til å sjekke opp opplysningene i gjeldsregisteret. Reglene  sier at du som kunde ikke vil få innvilget lån dersom du har mer enn fem ganger årsinntekt i samlet gjeld. Gjeldsregisteret hjelper bankene å kunne følge opp på denne reglen, i tillegg til å hjelpe bankene å kvalitetssikre opplysningene som blir gitt i lånesøknaden. Men hva vil dette si for deg som kunde?

1. Du kan få avslag på lånesøknaden din når du søker om ny kreditt

Har du mer enn fem ganger årsinntekt i gjeld, vil du ikke få innvilget nytt lån eller kredittkort. Registeret sikrer at bankene ikke låner ut penger til kunder som ikke er kvalifisert til mer lån. Dette er også en ekstra sikkerhet for deg som kunde, da dette skal bidra til at du kan betjene den gjelden du har. Det nye registeret viser derimot ikke boliglån, eller annen pantsatt gjeld. Dette leder oss også videre til neste punkt på lista:

2. Du bør slette åpne kreditter som ikke er i bruk

Har du et ubrukt kredittkort liggende, bør du slette dette nå. Kredittrammen på kortet regnes nemlig som en del av din totale gjeld, noe som skaper problemer for deg om du ved en senere anledning skulle ønske å søke om nytt lån eller kredittkort. For å avslutte en kreditt eller et kredittkort må du ta kontakt med banken du har fått kreditten gjennom for å si den opp. Du finner oversikt over alle åpne kreditter i gjeldsregisteret.

3. Du kan få bedre oversikt over lånene dine.

Gjeldsregisteret hjelper deg å få oversikt over all gjelden du har, og det kan derfor være en fin mulighet til å rydde opp i økonomien. Har du mange smålån bør du søke om å refinansiere alt i ett lån. Du sparer penger på å refinansiere, samtidig som du får færre regninger å holde styr på. Det er den totale gjelden din som har noe å si når du søker om et lån, men det ser mer ryddig ut om du har et større lån hos en bank, enn mange smålån.

4. Registeret oppdateres daglig

Gjeldsregisteret oppdateres kontinuerlig, så har du sagt opp en kreditt vil dette være synlig i gjeldsregisteret innen kort tid. Er du i ferd med å søke om et nytt lån eller kredittkort, så vil ikke dette forsinke prosessen med veldig mye – såfremt du umiddelbart sletter gjeld og kreditter som ikke er i bruk.

Det finnes tre ulike gjeldsregistre i Norge i dag, Gjeldsregisteret AS, Norsk gjeldsinformasjon  og Experian Gjeldsregister AS. Dine gjeldsopplysninger vil ligge registrert på alle sider. Skal du avslutte et kundeforhold er det viktig at du kontakter det finansforetaket du er kunde i for å si opp. Det er aldri nok å klippe kortet i to.

Vil du spare penger på gjelden din?

Samle usikret gjeld i ett lån