En undersøkelse fra Respons Analyse gjort på vegne av SpareBank1 viste at mange nordmenn fortsatt betaler på feriegjelden fra i fjor – ofte i form av kredittkortgjeld med skyhøy rente. Kredittkort er enkelt å bruke, men hvis kreditten ikke betales tilbake i tide kan de gi mye høyere rente enn de fleste andre typer lån.

Sjekk om du egentlig har råd til å ha kredittkort

Hvis du ikke har råd til å betale tilbake ferien raskt, bør du vurdere å bytte ut kredittkortgjelden med et refinansieringslån. Disse lånene har som regel lavere rente, og du kan bestemme nedbetalingstiden selv. Dette betyr også at du kan velge den nedbetalingstiden som er best for deg og økonomien din. Hvor mye har du råd til å betale hver måned? Med vår refinansierings kalkulator kan du se hvor mye ditt månedlige avdrag blir med forskjellige nedbetalingstider. Velg den korteste nedbetalingstiden som økonomien din tåler, siden lenger løpetid betyr at du betaler mer renter. Si at du betalte 25 000 kr for ferien i fjor med kredittkort, og denne gjelden hadde du planlagt å betale ned i løpet av 5 år. Men så kommer ferien i år også, og den betalte du 30 000 kr for. Også denne gjelden vil du betale ned over 5 år, og begge kredittene har en effektiv rente på over 23 %.

I løpet av 6 år betaler du over 89 000 kr for en ferie som i utgangspunktet kostet 55 000 kr. Det er jo over 34 000 kr, bare i renter.  Refinansierer du et slikt lån hos oss, får du en lavere rente, noe som automatisk betyr at du får mindre å betale. Den nøyaktige renten avhenger av en kredittvurdering som blir gjort etter at du har sendt inn søknaden på lånet. Du kan lese mer om hvordan vi behandler en lånesøknad her. Merk deg at utregningen ikke er helt nøyaktig, og at kostnadsforskjeller kan forekomme.

Refinansiering kan gi rom for nye ferieplaner

Refinansierer du fjorårets kredittkortgjeld, og samtidig låner nye 30 000 kr – sitter du igjen med et lån på 51 452 kr og en effektiv rente på 13,55 %. Summen på hele tilbakebetalingen blir da 69 542 kr, i løpet av en 5 års periode. Det vil si at du har spart 20 000 kroner på å refinansiere kreditten. Hvis du sparer trehundre kroner hver måned, kan disse pengene brukes til en flott ferie om noen år, uten at du må betale den på kreditt. Og da kan vi love deg at du kommer til å slappe av enda bedre i løpet av ferien.

Har du mye kredittkortgjeld?

Søk om refinansiering hos Express Bank

Låneeksempel:
Effektiv rente 13,35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Effektiv rente: 8,17 % – 32,26%. Maks løpetid 180 mnd