Regler for bruk av Mastercard i utlandet

Kan man bruke Mastercard i utlandet? Det korte svaret er: Ja. Betingelsene for å bruke Mastercard på reisen avhenger derimot litt av hvilken utgave du har. Den daglige og månedlige beløpsgrensen varierer nemlig, alt etter om du har Mastercard Light, Gold eller Platinum. Beløpsgrensene for kontantuttak med kredittkort i utlandet ligger på mellom 2.000-12.000 kr. per dag og 10.000-200.000 kr. per måned.

Fordeler

Et Mastercard kan være gull verdt på ferietur! Med kortet følger nemlig ofte en reiseforsikring som dekker hvis uhellet skulle være ute. Forsikringen dekker bl.a. hvis du skulle bli syk og må avbestille reisen.

Ulemper

Det er et gebyr for å heve penger med Mastercard i utlandet. Kostnaden kan bestå av et prosentvis uttaksgebyr regnet av uttaksgebyret. Dette gebyret varierer, men ligger i størrelsesorden 0,5 til 1 %. Kostnaden kan også bestå av et fast kronebeløp per uttak. Her er det et minimumsgebyr, som oftest 40 kroner per uttak. Mange kredittkort har begge gebyrtypene.

I tillegg tar banken et valutapåslag på mellom 1,5 og 2 %, alt etter hvilket kort du har.

Les våre sparetips på ferie

Lufthavn

Kan man bruke Mastercard Debit i utlandet?

Ja, man kan også bruke Mastercard Debit i utlandet. Her er gebyret for kontantuttak noe lavere. Til gjengjeld er det ikke alle butikker og restauranter som tar imot denne korttypen.

Regler for bruk av Visa i utlandet

Hvis du planlegger en reise, kan du fint ta med deg Visa debetkort. Det kan du bruke overalt i verden.

Fordeler

Tar du med deg Visa bankkort på reisen, kan du hos de fleste bankene se frem til lavere gebyrer for kontantuttak enn med Mastercard. Mange banker tar ikke annet gebyr enn valutapåslag. Dette varierer fra bank til bank, men ligger mellom 1,75 og 2 %.

Bankene som i tillegg tar gebyr for uttak med kredittkort, veksler mellom et prosentvis gebyr i forhold til uttakssummen og et fastsatt gebyr. Det prosentvise gebyret ligger mellom 0,5 og 1 %, mens det faste gebyret ligger stort sett mellom 30 og 40 kroner. Noen banker tar begge gebyrene.

Har du for vane å ta ut kontanter mange ganger i løpet av ferien, lønner det seg altså normalt å ta med seg Visa bankkort, men her må du se hvilke regler som gjelder for banken din.

Ulemper

Beløpsgrensene for uttak med Visa bankkort er som regel lavere enn for Mastercard. Det betyr at du ikke kan ta ut like mange penger om gangen med denne korttypen. Dette gjelder også for den månedlige beløpsgrensen. Skal du ut på en lengre reise, kan det derfor være lurt å overveie å pakke med et annet betalingskort på turen.

Les også: 4 rimelige måter å få feriefølelse på

Restaurant i utlandet

Kan man bruke Visa Debit i utlandet?

Ja, det kan man. Akkurat som med Mastercard Debit, gjelder det derimot at ikke alle butikker og restauranter i utlandet tar imot denne korttypen.

Hvor mange penger kan man ta med til utlandet?

Hvis du foretrekker å ta med deg kontanter, fremfor å ta ut penger i utlandet, kan du absolutt gjøre det. Når du reiser inn og ut av Norge, har du lov til å ha med deg valuta eller andre betalingsmidler tilsvarende 25.000 norske kroner, uten å måtte deklarere dem.

Har du med deg valuta eller andre betalingsmidler som overstiger 25.000 norske kroner, må du deklarere disse før du reiser. Dette gjøres ved å fylle ut et skjema og er helt gratis.

Hvis du derimot glemmer å deklarere pengene, og du blir tatt, risikerer du å miste 20 % av hele summen.

For mange er altså ikke spørsmålet hvor mange penger man skal ta med til utlandet, men snarere hvor mange penger man trenger på ferie og hvor mange kontanter man har lyst til å ta med.

Kloden

Gode råd til bruk av betalingskort i ferien

Når du bruker Visa debetkort eller Mastercard i utlandet, er det en rekke ting du kan gjøre for å minimere utgiftene dine:

1. Minimer antall uttak

Du blir pålagt et gebyr når du tar ut penger i utlandet – det gjelder uansett hvilken korttype du har tatt med deg. Selv om gebyret per gang kanskje ikke er så høyt, kan det fort bli mye penger som du garantert kunne brukt på noe bedre.

2. Velg alltid lokal valuta

Uansett om du betaler med Mastercard eller Visa bankkort i utlandet, bør du alltid velge den lokale valutaen ved betaling med kortet i butikker og restauranter.

3. Unngå å veksle på flyplassen

Hvis du har dratt av gårde uten lokal valuta, vente med å ta ut penger til du har ankommet overnattingsstedet. Vekslingskursene er som regel mer fordelaktig i byene, fremfor på den lokale flyplassen.

4. Betal med kort i restauranter, supermarkeder m.m.

På de fleste reiser er det lurt å ha med noen kontanter. Men for å unngå mange kontantuttak når du er på ferie, kan det godt betale seg å bruke betalingskort i supermarkeder, på kaféer og restauranter.