1. Lavere rente

Med refinansiering av alle kredittlån til ett forbrukslån kan man også lett holde seg oppdatert på rentemarkedet. Det kan jo hende at man betaler mye mer i renter enn man strengt talt trenger. Hvordan vet du det? Renten på kredittkort kan ofte være på 20-30 prosent. Hva din rente blir, avhenger av kredittvurderingen som blir gjort av deg i behandlingen av søknaden. Husk at man bør fokusere på den effektive renten når man sammenligner lån, siden dette inkluderer alle kostnader ved lånet. Besparelsen ved refinansiering er størst det første året, siden rentekostnadene blir lavere etter hvert som lånet blir betalt ned.

Eksempel:

Si at du har et kredittkort med en kreditt på 25 000 kr for vaskemaskinen du kjøpte i fjor. Denne gjelden hadde du planlagt å betale ned i løpet av 5 år. I tillegg har du i år betalt 30 000 kr for årets ferie med kredittkortet. Også denne gjelden vil du betale ned over 5 år, og begge kredittene har en effektiv rente på over 23 %. I løpet av 6 år betaler du over 89 000 kr for noe som i utgangspunktet kostet 55 000 kr. Det er jo over 34 000 kr, bare i renter. Refinansierer du fjorårets kredittkortgjeld, som etter ett år har en restsaldo på 21 452 kroner, og samtidig låner nye 30 000 kr – sitter du igjen med et lån på 51 452 kr og en effektiv rente på 13,55 %. Summen på hele tilbakebetalingen blir da 69 542 kr, i løpet av en 5 års periode. Det vil si at du har spart 20 000 kroner på å refinansiere kreditten.

2. Lavere månedlige utgifter

Ved å refinansiere forbruksgjelden og ta opp ett enkelt lån slipper man også å betale mer enn ett termingebyr i måneden. Færre lån betyr dermed lavere utgifter, ikke bare i form av lavere renter, men også siden det blir færre gebyrer og andre kostnader tilknyttet lånet. Refinansierer du gjelden din i ett lån, er du garantert at totalkostnadene på det nye lånet er lavere enn hva du har i dag. Det kan bety at de månedlige kostnadene kan bli høyere, siden du betaler ned lånet over kortere tid, men totalt sett vil du sitte igjen med mer til overs.

3. Få bedre kontroll over økonomien

Ved å samle kreditt, smålån og forbrukslån på én regning, rydder man opp i økonomien sin og gjør den mer oversiktlig. Hvis man allerede har dårlig oversikt over økonomien er refinansiering et godt tiltak. Det gjelder særlig hvis man har mange smålån og mye kredittkortgjeld. Det første steget til bedre økonomi bør alltid være å skaffe kontroll over både utgiftene og inntektene sine. Få bedre kontroll over økonomien med disse appene på telefonen.

4. Lettere å betale tilbake gjelden

Det er flere fordeler med å samle gjelden enn de første innsparingene. Hvis man har hatt gjeld over lengre tid og ikke klarer å betale den ned, kan det høyst sannsynlig være en fordel å refinansiere. Det kan få store konsekvenser for din økonomi om du for eksempel skulle få en betalingsanmerkning. I motsetning til kredittkort og noen andre typer kreditter, betyr refinansiering vanligvis at man tar opp et nedbetalingslån. Det vil si at kunden mottar en plan for nedbetaling, som banken har satt opp basert på kundens økonomi. Dette skaper forutsigbarhet, og gjør det enklere å disponere pengene riktig. Med en nedbetalingsplan har du en fast sum du må betale hver måned. Gjelden vil derfor reduseres raskere enn en kredittkortgjeld som ikke har noen krav til noe mer enn en minimumsnedbetaling. Det betyr at du unngår unødvendige renter, og du blir gjeldfri raskere.

Ved å følge bankens nedbetalingsplan, får du dermed god kontroll på den månedlige lånekostnaden, og lånets størrelse vil reduseres jevnt. Planen bestemmer hvor lang tid nedbetalingen skal ta, og alt du trenger å gjøre er å betale ett månedlig beløp. Folk flest liker jo å se at gjelden blir mindre over tid, og etter hvert vil man nærme seg en tilværelse som gjeldfri.

5. Du slipper å pantesette eiendeler

De fleste som tilbyr smålån og kreditt tilbyr dem uten sikkerhet. Det vil si at du ikke må pantsette ting som bil eller bolig for å få godkjent lånet. Dette øker risikoen for banken, men risikoen jevnes ut med høyere renter.

God økonomi er viktig for både deg og din hverdag. Har du økonomien i orden er det mindre å stresse med, og det er lettere å trives med tilværelsen. Det kan likevel være perioder hvor god økonomi er vanskelig å opprettholde. Hvis man for eksempel har brukt kreditt fra flere aktører over lengre tid, er det vanskelig å holde oversikten. Refinansiering kan derfor hjelpe deg til å få en ryddigere og bedre økonomi.