Noen apper gir deg mulighet til å spare til drømmeferien, mens andre apper gir deg muligheten til å sette opp ett konkret budsjett og sparemål. Det finnes med andre ord mange muligheter for få oversikt over økonomien og hvordan man kan spare penger. Her er våre favoritter apper som gir bedre økonomisk kontroll.  Appene hjelper oss å organisere privatøkonomien vår bedre enn noen gang, men det kan også bli uoversiktlig fordi alt går automatisk.

Her er noen tips til hvordan du blir mer bevisst på privatøkonomien din:

Ikke sammenlign din økonomi med andres økonomi

Din økonomi er nettopp det: din. Derfor er det viktig at du tenker på din økonomi når du skal planlegge måneden eller ferien. Det kan virke fristende å bruke kredittkortet for å ta seg råd til en ferie som resten av vennegjengen skal på, men det kan bli tungt i lengden dersom du egentlig ikke har samme forutsetning som vennene dine.

Ha et aktivt forhold til regningskontoen din

En fordel ved å ha satt opp regningskonto med AvtaleGiro og e-faktura er at ting går automatisk og det er lett å få oversikt – både i nettbanken og på mobilen. Men selv om ting går automatisk er det viktig å ta en gjennomgang av regningskontoen et par ganger i året. Kanskje skjer det endringer i økonomien din som krever at du at en gjennomgang? Eller kanskje du lurer på om du fortsatt bruker penger på det du skal? Har regninger fått nye forfallsdatoer? Det kan være lurt å sjekke ståa på regningskontoen en gang per årstid.

Har du satt opp en regningskonto er det lett å sjekke når du er på farten. Enten du har en regningskonto eller vurderer å sette det opp er det viktig at du sjekker opp innimellom at du faktisk setter over nok penger hver måned.

Har du ikke regningskonto? Da bør du lese denne artikkelen

Strømmetjenester er et pengesluk

Strømmetjenester for musikk og film er et lite pengesluk som mange glemmer litt fordi det går automatisk. Prisen ligger på rundt 100 kr for de mest populære strømmetjenestene og ofte har man mellom 2-5 tjenester man varierer mellom. Men det kan være lurt å ta en opprydning i blant – behøver du virkelig Netflix, HBO, Sumo og D-Play? Eller holder det med én av dem? Hvis svaret er ja, så kan du for eksempel inngå en avtale med noen venner, der dere deler på de ulike strømmetjenestene? Det er en billig løsning som gir mye utvalg.

Du kan lese flere sparetips her

Les deg opp på vilkår før du handler på kreditt og avbetaling

Netthandel har gjort at det er lett å handle på avbetaling, og i tillegg er det veldig lett og fristende å skaffe seg kredittkort. Samtidig er det få som faktisk setter seg inn i vilkårene for kredittkortet de skaffer seg. Det gjør at man fort kan ta dårlige økonomiske valg, som kan få store følger.

Det kan virke enkelt og greit å utsette betalingen der og da, men det kan fort bli uoversiktlig. Sett deg inn i vilkårene før du velger å handle på avbetaling, slik at du vet hva du skriver under på. Avbetaling kan være en fin løsning hvis det er noe du må ha som du ikke har råd – for eksempel en ny vaskemaskin eller komfyr, men du bør være forsiktig.

Her er noen råd til deg som lurer på når man bør utsette betalingen.

Har du mange små lån eller mye kredittgjeld?

Har du mange små lån eller kredittkort som gjør det vanskelig å ha oversikt over privatøkonomien? Da bør du sjekke om du kan refinansiere og samle gjelden din til ett lån. Les mer om refinansiering her.

Priseksempel: Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.