Desember nærmer seg med stormskritt og mange ser frem til høyere lønnsutbetaling grunnet lavere skattetrekk. Pengene er ment for å komme deg til gode før julestria. Og det er mange som benytter de ekstra pengene til julegaver, julemat og andre juleaktiviteter.
Her finner du 5 tips til en økonomisk julehandel
Det mange ikke er klar over er at den delen av skattetrekket man slipper å betale i november eller desember har man allerede betalt. Det vil si at du må skatte like mye uavhengig om du har halv skatt en måned før jul eller ikke. Så vær klar over at dette er halvt skattetrekk og ikke halv skatt.
Når får man halv skatt?
Halv skatt blir vanligvis trukket på desemberlønningen, men mange praktiserer også halv skatt i november. Dette gjelder for eksempel hvis du har lønnsutbetaling sent i måneden. Lurer du på om du har halv skatt i november eller desember? Da bør du spørre de som utbetaler lønnen i din bedrift. Det kan likevel tenkes at lønnsutbetaling mellom 15-30. hver måned tilsier at du vil få i november og lønnsutbetaling mellom 1-15 tilsier at du vil få i desember.
Du bør være forsiktig hvis du har gjort noen av disse tingene i løpet av 2020
1. Du har fått ny jobb eller ny lønn
Har du byttet jobb eller fått lønnsøkning i løpet av året, kan du vurdere å trekke ordinær skatt for å unngå skattesmell neste år. Skatter du for lite, vil du få en skattesmell påfølgende år. Dette gjelder for eksempel hvis du trekker akkurat nok i skatt eller du har fått lønnsøkning i løpet av året. Derfor kan det lønne seg å be arbeidsgiver om å trekke vanlig skatt i desember.
2. Du har solgt aksjer i 2018
Har du solgt aksjer og lignende er også dette noe som kan påvirke økonomien din. Du må skatte 23 prosent på eventuell gevinst på salg av aksjer. Det kan for bli en stor ekstraskatt om du ikke er oppmerksom på dette. Vurder om økonomien din tillater halv skatt eller om du bør betale ordinær skatt alle måneder.
3. Du har lån
Du får fradrag på alle rentene du har betalt i løpet av året. I 2020 har renten derimot gått kraftig ned. Har du belaget deg på å få igjen skatt for rentene på boliglånet eller andre lån der renten har gått ned, bør du derfor tenke deg om før du velger halvt skattetrekk i november/desember. Ligger du på vippen, kan den lave renten gjøre at du faktisk blir skyldig restskatt.
Du kan beregne skatten din på skatteetaten sine nettsider
Slik får du mest ut av halv skatt
Velger du å motta halv skatt, bør du spare pengene smart – om du har mulighet. Det finnes spareløsninger som lønner seg mer enn andre. Her er noen tips til hvordan du kan få mest mulig ut av halvt skattetrekk:
- Fyll opp BSU-kontoen. Er du under 34 år bør du fylle opp BSU-kontoen. BSU har en god rente, og du får i tillegg skattefradrag på maksimalt 5000 kr. Avhengig av rentesatsen kan du altså spare mellom ca. 8000 – 13 000 kr ekstra pr år.
- Sett av penger til pensjon. Du kan også sette inn pengene på en individuell pensjonssparingskonto (IPS), slik at du får spart opp litt ekstra til pensjon.
- Betal ned gjeld. Det kan virke fristende å ta opp forbrukslån hvis man sliter med å få pengene til å strekke til, men dette blir som oftest dyrere i lengden. Derfor er det lurt å prioriter nedbetaling kredittkortgjeld og forbrukslån. Har du boliglån er dette også viktig å betale ned hvis du har mulighet.
Har du mange lån allerede? Da bør du undersøke om du kan samle lånene. Med et refinansieringslån får du en ryddigere, mer oversiktlig økonomi og månedsutgiftene blir lavere. Les mer om refinansieringslån her.
Trenger du flere sparetips? Sjekk ut disse 6 sparetipsene
Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 32.26%. Maks løpetid 180 mnd.