Black Friday, eller svartfredag, er en årlig handledag med masse gode tilbud i mange butikker. Tradisjonen kommer fra USA og skjer dagen etter Thanksgiving. I 2019 havner den store tilbudsdagen på den 29. november. Butikkene prøver å få så mye ut av fenomenet som mulig, og Black Friday er i noen tilfeller i ferd med å bli til en Black Week. Men hvordan sørger du for å utnytte fenomenet best mulig for å gjøre en smart handel?

1. Planlegg Black Friday-kjøp i forveien

Vil du spare penger på tilbud må du vite hva du faktisk trenger. Start så tidlig som mulig med å lage lister over ting du trenger eller vet du kommer til å trenge i løpet av det neste året. Finn ut hvilke butikker som har det du ser etter og lag bokmerker i nettleseren din så du enkelt finner dem igjen når du trenger det. Mange av de beste tilbudene er begrenset i tid eller antall. Da er det lurt å ikke måtte bruke verdifull tid på å registrere deg og legge inn betalingsinformasjon. Hvis du tror det er noen nettbutikker hvor det er stor sjanse for at du finner gode tilbud, er det lurt å ha gjort alt dette på forhånd.

Både for Black Friday og andre typer tilbud er det lurt å vite hva varen vanligvis koster. Det er jo ikke sikkert at førprisen på varen er så mye høyere enn tilbudsprisen, og det betyr jo at du ikke sparer så mye heller. Hvis varen vanligvis er dyr i én butikk, kan det jo hende den fremdeles er dyrere der enn i en annen butikk – selv om prisen er blitt redusert. Du kan også sjekke priser på sammenligningssider som for eksempel prisjakt.no. Slike nettsider sammenligner priser fra mange butikker og gir deg god oversikt.

En tid som er lurt å planlegge mot er julen. Hvis du kan gjøre unna mye av julehandelen på tilbud er mye penger spart. Men du kan gjerne se enda lenger fremover også. Hva trenger du neste sommer? Butikkene vil gjerne bli kvitt sommervarer nå på høsten, så her kan tilbudene bli ekstra gode.

2. Ikke kjøp ting du ikke trenger

Når butikker og nettsteder flommer over med gode tilbud, er det lett å bli revet med og se seg blind på lave priser. Der og da virker det som et røverkjøp, men på sikt er det ikke usannsynlig at du blir sittende igjen med ting du ikke egentlig trenger.

Å kjøpe klær på tilbud frister ofte, men hvilke klær du bruker kan være styrt av trender. Kanskje dét at et plagg er på tilbud betyr at butikken tror det er på vei ut av motebildet? Når du skal handle klær på tilbud bør du heller kjøpe basisplagg som du har lenge – og som ikke går av moten. På den måten unngår du at dyre klær blir hengende ubrukt i skapet.

3. Ha oversikt

Du bør ha et budsjett som du følger, og alt du kjøper og planlegger å kjøpe må inn i dette budsjettet. På den måten vet du at du faktisk har råd til å slå til når sjansen byr seg. Dyre innkjøp er viktigere å få på tilbud, da det er på dyre ting du kan spare mest. Hvis det er gode tilbud på dyre varer kan det lønne seg å kjøpe det selv om du ikke har nok penger på bok. Med et forbrukslån, eller ved å bruke avbetaling, kan du spre kostnaden utover året, og det blir lettere å få det til å gå opp med budsjettet. Lån og kreditt koster litt penger, så du må være sikker på at du sparer mer enn du bruker på dette.

Avbetaling på litt dyrere varer kan være en god idé, og mange tilbyr rentefri kreditt i opptil 9 mnd mot et lite etableringsgebyr. Det kan være et fint alternativ om du vet at du får penger på konto om noen måneder, men ikke har de tilgjengelig akkurat nå. Med avbetaling kan du slå til på de gode tilbudene – og betale senere. Har du handlet mye på kreditt tidligere? Da kan du refinansiere alt i et lån hos Express Bank. 

4. Alternativer til Black Friday

Det er mange andre kilder til gode tilbud enn denne handledagen. Meld deg på nyhetsbrev eller kundeklubber for å få varsel om tilbud og spesialtilbud til medlemmer. Eksempler på slike kundeklubber er Coop, Vita og Apotek 1. Som Trumf-medlem kan du også få igjen litt på kjøpene som du gjør.

Etter Black Friday kommer for det mange folk en blåmandag når de skjønner at de har kjøpt noe de ikke trenger. Dermed kan du kanskje finne det du trenger til veldig lave priser ubrukt eller lite brukt på FINN.no eller andre steder. Lagrer du et søk etter det du ønsker deg, så får du et varsel på e-post når det dukker opp. Gode eksempler på varer man kan få billig på den måten er sportsutstyr, klær og leker. I tillegg til å gjøre ett kupp kan du ha god samvittighet for å ha spart miljøet litt.

Altså; kjøp smart, sett opp et budsjett, hold oversikten og hodet kaldt – og ikke kjøp ting du ikke trenger.

Har du mange kreditter eller lån?

Refinansier alt i ett lån hos Express Bank

Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 32.26%. Maks løpetid 180 mnd.