Avbetalingskjøp er en form for lån, eller kreditt, og når du bruker det opprettes det en kredittavtale. Før avtalen om avbetaling opprettes gjennomføres det derfor som regel en kredittsjekk. Ved etablering av avtalen tar selger som oftest et etableringsgebyr. I tillegg kommer det renter og ofte andre gebyrer, om du betaler ned hver måned. Dette gjør at kjøp på avbetaling tilsammen blir dyrere enn et tilsvarende kontantkjøp. Desto lenger tid du bruker på å betale, desto mer betaler du i renter og gebyrer.

Utnytt betalingsutsettelse med rentefri periode

På den andre siden tilbyr mange en rentefri periode før rentene på kreditten begynner å løpe. Dette, kombinert med smarte kjøp, kan bety at avbetaling faktisk lønner seg. Du kan ofte få betalingsutsettelse i for eksempel 4, 6 eller 9 måneder, hvor disse månedene da er rentefrie. Dette er for eksempel en fin løsning hvis du har brukt for et produkt du ikke har råd til før jul, men som du vet du har mulighet til å betale tilbake når du får feriepenger i juni. Da kan en 9 måneders rentefri periode være en fin løsning. Du betaler ofte et lite etableringsgebyr for å utsette betalingen, men siden du ikke betaler renter, vil ikke det påløpe noen andre kostnader enn gebyret.

Det som skiller butikkene mest, er nok størrelsen på gebyrene, siden noen har svært høye etableringsgebyrer eller månedsgebyrer. Det er også et stort spenn i lengden på den betalingsfrie eller rentefrie perioden. Noen tilbyr hele ni måneders rentefri periode, mens andre ikke har en slik periode i det hele tatt.

Dette bestemmer hvor dyrt avbetalingskjøpet blir:

 • Hvor mye koster selve innkjøpet?
 • Hvor lang er den rentefrie perioden?
 • Hvor lang er betalingsutsettelsen?
 • Hvor stort er etableringsgebyret?
 • Hva koster månedsgebyrer og fakturagebyrer?
 • Hva er renten på kreditten når den starter opp?

Hvis du kjøper noe på tilbud, som du vet at du kommer til å måtte kjøpe uansett, lønner jo dét seg. Nøkkelen her er å ha et godt budsjett, slik at du vet hva du skal kjøpe, og hvor mye penger du kan bruke. Avbetaling gjør at du kan slå til på gode tilbud, enten det er Black Friday, nyttårssalg eller andre tilbud. Les mer her om hvordan du handler smart på salg.

Spar penger i den betalingfrie perioden

Det billigste alternativet er å betale kreditten innenfor den rentefrie perioden. Sparer du opp penger som du setter til side hver måned – kan du betale hele beløpet når perioden er over, før rentene begynner å løpe. Da slipper du unna med oppstartgebyret, ett betalingsgebyr, og ingen renter. Tvert i mot har du faktisk fått litt renter fra banken din på pengene som har stått på kontoen din i mellomtiden. Hvis du vet at du får feriepenger i mai, kan du også kjøpe på tilbud nå og betale når pengene kommer på konto.

Ser du på hva du sparer på et tilbud, og sammenligner det med hva avbetalingen kommer til å koste, så ser du om det lønner seg. Du kan også ta med noen andre ting i dette regnestykket som ikke er kroner og øre. F.eks. har det en verdi å få noe du trenger med en gang istedenfor å måtte vente. Eller at du kan kjøpe noe som er dyrere, men som har bedre kvalitet og vil vare lenger.

Fordeler ved avbetaling:

 1. Du kan utsette eller dele opp betalingen.
 2. Det gir deg større frihet til å handle det du vil ha, når du vil ha det.
 3. Du får mulighet til å slå til på gode tilbud.
 4. Du får inntil 100 % finansiering på kjøpet.
 5. Du kan kjøpe det produktet du faktisk ønsker deg og ikke et dårligere alternativ.
 6. Du kan kjøpe et produkt med god kvalitet som vil vare lenge.

Betal tilbake raskt

Vårt beste tips er å utnytte betalingsutsettelser hvis du har brukt for et produkt her og nå, som du ikke har råd til før om en stund. Husk at desto lenger du har kreditt utover den rentefrie perioden, desto dyrere blir det. For å gjøre det billigst mulig bør du betale tilbake så raskt som du kan når denne perioden er over. Innsparingen du gjør ved å kjøpe på tilbud bør være større enn utgiften du har på avbetalingen. Eller, hvis ikke, bør det være andre fordeler som veier opp for tilleggsutgiften.

Har du mange kreditter som har gått over i rentebærende periode?

Da kan det lønne seg å refinansiere

Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.