Hva er årsoppgave?

Årsoppgave er en oversikt over alle dine pengebevegelser fra fjoråret. Du får tilsendt årsoppgaver enten per post, i nettbanken din eller på Altinn. Først og først får du årsoppgaver fra fra arbeidsgiver og banken din, men du kan også motta årsoppgaver fra borettslag, forsikringsselskap, barne- og skolefritidsordning.

Sjekk ut skatteetatens fullstendige oversikt over hvem som sender ut årsoppgaver her.

Oppdager du feil i skattemeldingen? Meld fra til avsender

Det er viktig at du sjekke at opplysningene på årsoppgavene er riktige og fullstendige. Informasjonen i årsoppgaven din er nemlig grunnlaget for skattemeldingen din (tidligere kjent som selvangivelse).  Hvis du oppdager feil er det lurt å melde fra til de som har sendt deg årsoppgaven.

Årsoppgavene dine sendes nemlig også til skatteetaten og dersom du ikke retter opp feil er det disse tallene som står på skattemeldingen din. Hvis du er føre var så er du med på å sikre at de får korrekt informasjon og du unngår at det blir forsinkelser med skatteoppgjøret ditt. Er du usikker på hvilke frister som gjelder for endringer av årsoppgaven og skattemeldingen? Her finner du de viktigste datoene.

Sjekk særlig lønn og gjeld

Det kan være lurt å dobbeltsjekke fjorårets lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiveren din. Her kan det fort skje feil dersom du har tilleggsytelser, eller hvis du har hatt flere arbeidsgivere gjennom fjoråret. Det kan også være lurt å dobbeltsjekke årsoppgaven fra banken for å sjekke at beløpet for gjeld, formue og renter er riktig.

Tips: Refinansier smålån og få en ryddigere årsoppgave

Har du mye smålån og kredittkort gjeld hos ulike banker? Da bør du vurdere å samle lånene i et lån – på den måten blir denne posten litt lettere å ha oversikt over til neste års årsoppgave. Her kan du lese mer om refinansiering.

Effektiv rente 13.35%, 100.000 kr o/8 år, kostnad: 59.203,23 kr, totalt: 159.203,23 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 1658,37 kr over 8 år. Maksrente: Maksrente: 26,87%. Maks løpetid 180 mnd.