1. Trenger du det egentlig?

Før du kjøper noe nytt bør du gå gjennom en sjekkliste for å avgjøre om det er et godt kjøp eller ikke. Still deg selv disse spørsmålene:

  • Er dette noe du trenger?
  • Hvor ofte kommer du til å bruke det?
  • Har du noe lignende fra før av?
  • Hva skal du med det?
  • Hvorfor vil du ha det?

Hvis noen av svarene du får peker i retning av at du ikke burde kjøpe, så kjøper du ikke. Skulle du angre på at du ikke kjøpte eller du finner ut at du trenger det likevel, kan du alltids dra tilbake et par dager senere.

2. Skriv handleliste og hold deg til den

Skriv en handleliste før du reiser til butikken og hold deg til listen. Ikke se på andre varer som du kanskje trenger, da er det fort gjort at du kjøper noe ekstra. Finner du noe annet som du føler du ha, bør du vente et par dager. Da får du tid til å tenke deg om, og avgjørelsen er ikke lenger like forhastet. Hvis du ikke har tenkt på produktet siden du var i butikken, så trenger du det mest sannsynlig ikke.

Lær deg å handle smart med disse tipsene

3. Ikke gå inn i butikker kun for å «kikke»

Er du en impulsshopper kan det å «kikke litt» i butikker fort bli veldig dyrt. Ikke gå innom butikker kun for å se. Det du ikke vet at finnes, føler du heller ikke at du går glipp av. Skulle du likevel bestemme deg for å se litt i butikken, så kan du for eksempel legge igjen lommeboken i bilen, slik at du ikke blir fristet.

4. Husk angreretten

Angrer du på et impulskjøp du har gjort? Husk at du har 14 dagers angrerett på de fleste kjøp og at du kan levere tilbake varen og få pengene tilbake. Varen må være ubrukt når du returnerer den, med mindre butikkene har regler for retur, men som oftest er det et krav om at emballasjen på produktet ikke er brutt og at lapper sitter på.

5. Spar pengene du normalt sett ville brukt på shopping

Handler du ofte på impuls, kan det være en lurt å belønne deg selv hver gang du ikke kjøper noe – med å spare pengene til noe annet. Sett summen varen koster inn på en egen sparekonto. Enten det er en sjokolade eller en ny bukse, så vil du over tid spare opp en god sum penger. Disse pengene kan du bruke på noe du virkelig ønsker deg, ha som en sparebuffer eller bruke til å nedbetale gjeld.

Det føles uansett bedre å bruke pengene på noe du virkelig trenger enn på impulskjøp du mest sannsynlig ikke trenger. Trenger du flere sparetips, så kan du lese denne saken.

Har du handlet mye på kreditt?