1. Sjekk posten og ha AvtaleGiro eller eFaktura

Det er nemlig mer enn plantene du må huske på å få vannet når du tar sommerferie. Regninger fortsetter å komme jevnt og trutt, og dette gjelder selvsagt om sommeren også. Selv om færreste får regninger i posten i dag, så kan det være en ide å få noen til å sjekke postkassen et par dager i uken – i tilfelle det skulle dukke opp en uventet regning. Ellers bør du sørge for å ha AvtaleGiro eller eFaktura på de regningene hvor det er mulig, slik at summen trekkes automatisk. Se instruksjoner på hvordan du oppretter AvtaleGiro hos oss. Det kan være fort gjort å glemme å betale en regning til forfall når man er på ferie, og tankene er et helt annet sted enn i nettbanken. Glemmer man regningene kan det i verste fall ende med inkasso eller betalingsanmerkning, noe som kan få store konsekvenser for deg.

2. Sett av penger til regninger

Det lønner seg å sette av penger til alle regningene som kommer i juli og august før du reiser på ferie, slik at du er sikker på at du har råd til å betale regningene når du kommer hjem. Sett gjerne opp et budsjett, der du overfører de faste utgiftene til en annen konto. Ikke regn med disse pengene når du setter opp budsjett for ferien. Regn ut hvor mye du skal bruke på mat, aktiviteter, transport og lignende. Feriebudsjettet og det månedlige budsjettet bør ikke forveksles, så sett opp et eget budsjett for summen du har satt av til ferie.

Man kan fort bli revet med på ferie, og det er lett å unne seg litt ekstra. Man spiser ute oftere, kjøper kaffen på kafé, og drar på kostbare aktiviteter. Det er selvsagt helt i orden, men husk at du skal ha penger å leve for også etter at du kommer hjem. Unngå for mange utskeielser fra budsjettet, slik at du har penger helt frem til neste lønning.

3. Reduser strømforbruket

Skal du være bortreist bør du ta en runde i huset før avreise. Slå av varmeovner og annen elektronikk du ikke behøver å ha på eller senk varmen til et minimum. Skal du være bortreist er det ingen grunn til at huset skal måle 22 grader eller at varmekablene på badet skal stå på. Ved å redusere strømforbruket når du er på ferie slipper du en høy, unødvendig strømregning når du kommer hjem.

Se også: Spar penger ved å installere fornybare energikilder i boligen

4. Sjekk abonnementene dine

Si opp eller frys medlemskap og abonnementer mens du er på ferie. Er du bortreist store deler av ferien så lønner det seg å fryse medlemskapet på treningssenteret. Ligger du på stranda i Spania har du ingen nytte av treningssenteret likevel. De fleste sentrene lar deg fryse minst en måned i løpet av året, så her kan du lett spare noen hundrelapp til feriebudsjettet. Det samme gjelder andre abonnementer du ikke har brukt for i ferieperioden.

Se også: 14 enkle sparetips

5. Ha en buffer

Det er alltid en risiko for at det dukker opp en uventet utgift i løpet av ferien, og det passer aldri inn i økonomien. Har du derimot en buffer liggende, så har du alltid litt ekstra på konto om det skulle dukke opp en utgift – uten at det går utover ferien din. Dette gjelder ikke bare i ferien din, det lønner seg alltid å ha en buffer.

Vær bevisst på at det kan dukke opp uforutsette utgifter i ferien, og at regningene uansett må betales, så er du godt på vei.