Nasjonal Turistveg Hardanger og Hardangervidda ligger ganske tett, så det er gode muligheter for å ta disse to veiene på samme reisen.

De fleste har vel hørt om epleblomstringen i Hardanger? Den kan du se langs Nasjonal turistveg Hardanger, hvis du reiser i sesongen selvsagt. Veien består av fire ulike strekninger på til sammen 158 kilometer. Turistvegen ligger ikke ved kysten, men kan likevel by på dramatisk natur med foss og fjord.

Rett i nærheten finner du også Nasjonal turistveg Hardangervidda, som blant annet kan friste med Norges mest kjente foss Vøringsfossen. Her må du belage deg på en 30 minutters fottur fra vegen, så gode sko er viktig. Hardangervidda er det største høyfjellsplatået i Europa, noe som byr på store vidder, fjorder, fjell og daler.

Hva kan du se?

Måbødalen
Her kan du kjøre i det smale dalføre i Måbødalen, som snirkler seg mellom fjell og stein. Den opprinnelige veien sto klar i 1916, og kan oppleves til fots. Den nye veien går gjennom en del tunneler, men det finnes likevel en del utkikkspunkter hvor du kan nyte landskapet. Her finner du også Vøringsfossen, som har et fall på hele 182 meter. Vegen til Vøringsfossen må tas til fots, langs en noe utfordrende strekning. Turen tar derimot bare en time tur/retur, og du vil møte spektakulær natur.

Viddelandskap
Hardangervidda er Norges største nasjonalpark, og Europas største høyfjellsplatå. Vidda strekker seg over hele tre fylker; Buskerud, Telemark og Hordaland. En vidde er et åpent fjellandskap som ofte består av en stor slette, med lite trær – i og med at vidder ligger over tregrensen.

Epleblomstringen i Hardanger
I mai og juni blomstrer frukttrærne i Hardanger. Det er et vakkert syn å se frukttrærne i full blomst langs fjorden. Er været på din side kan man nesten garantere at dette er noe du aldri vil glemme.

Trolltunga
En av Norges mest kjente attraksjoner, Trolltunga, ligger ved Hardangerfjorden. Turen tar omkring 8-12 timer tur/retur, så du bør være vant med å ferdes i fjellet. Det anbefales at du tar turen med en guide. Selv om turen er lang, får du virkelig uttelling for strevet. Trolltunga er nemlig et fantastisk skue, og henger 700 meter over Ringedalsvannet. Tør du å gå helt ut på tuppen?

Se også: Sparetips på ferie

En av Norges mest kjente naturattraksjoner, Vøringsfossen, Nasjonal turistveg Hardangervidda. ©Foto: Jørn Hagen / Statens vegvesenHardangervidda passer perfekt for deg som er glad i en fottur i fjellet. Nasjonal Turistveg Hardangervidda kan kombineres med en fjelltur, og du velger selv varighet. Du kan gå fra hytte til hytte, eller du kan ta en dagstur.

FlatEarth tilbyr flere ulike aktiviteter for deg som vil ha litt ekstra spenning. Du kan velge mellom blant annet elvepadling, breturer og rafting. Man ser naturen på en annen måte når man sitter på vannet og skuer på landskapet. FlatEarth holder til i Eidfjord

Overnatting

Er du et hotellmenneske bør du legge en overnatting til Hotel Ullensvang. Hotellet ligger ved fjordkanten, og du er i nærheten av flere attraksjoner – som Trolltunga. Hotellet har gode badefasiliteter, med både utendørs og innendørs basseng og egen sandstrand. Her kan du nyte late dager, ta en fjelltur eller ta bilen langs nasjonal turistveg Hardanger.

Vil du heller bo ved Hardangervidda, er Finsehytta et godt alternativ. Finsehytta ligger rett ved Hallingskarvet nasjonalpark, og du kan også sykle Rallarvegen. Rallarvegen er en sykkelvei mellom Haugastøl og Flåm.

Reiser du på fottur finnes det mange turisthytter på og omkring Hardangervidda. Du finner alle alternativene ved å gå inn på dnt.no.

Spisesteder

Halne Fjellstugu ligger midt på Hardangervidda. Restaurantens meny gjenspeiler naturen, råvarer fra fjellet og lokale tradisjoner. Her kan du spise spekemat, reinkjøtt og rømme – alt laget av kortreiste råvarer.

Gamlastovo Gårdsrestaurant ligger i Hardanger. Maten som serveres her er i hovedsak produsert på gården eller i nærmiljøet. Her kan du få servert alt fra selskapsmenyer til lunsjretter. Du kan også få servert eplesaft med epler høstet fra egen hage. Et spennende konsept i nydelige omgivelser.

Vil du lese mer om Hardangervidda eller Hardanger, eller vil du oppleve en annen Nasjonal Turistveger? På Nasjonale Turistvegers hjemmesider finner du mer informasjon om vegene.

Se også:

Nasjonal Turistveg Varanger

Les