Det første du gjør bør alltid være å skaffe deg kontroll over utgifter og inntekter, for så å lage en plan for hvordan skal organisere økonomien din. Kort sagt et budsjett. Å sette opp et budsjett trenger ikke å være så vanskelig. Begynn med noe så enkelt som å skrive ned inntekter og utgifter på et ark, så får du overaskende god oversikt over hva pengene dine går til og hvor mye du har å rutte med. Ved å bruke en mobilapp eller ved å sette opp et excel-ark, kan du gjøre det enda enklere å planlegge eller justere budsjettet for å få ryddigere økonomi.

Sett opp budsjettet og hold deg til det

Uansett hvordan du organiserer budsjettet må alle inntekter og utgifter tas med. Hvis du går i gjennom bankutskriftene dine et års tid bakover får du god oversikt over hva du bruker penger på. Studer de store utgiftspostene og se om du kan finne poster du kan bruke mindre penger på. Vær realistisk når du beregner fremtidig inntekt, og legg inn en buffer for uventede utgifter.

Bankutskrifter sier bare noe om hva du brukte i butikken og ikke hva du brukte pengene på, så det er lurt å ta vare på alle kvitteringer. Ta gjerne bilder av alle kvitteringer og regninger og samle dem i et system på PC-en for å slippe å ta vare på masse papir. Alternativt kan du sette kvitteringene i en perm og skrive ut alle elektroniske fakturaer på papir hvis dette gjør det enklere for deg å holde oversikt. Det viktige her er et system der du samler alt på ett sted. Alle inntekter og utgifter bør logges hver måned og sammenlignes med budsjettet ditt.

Hvis du skal beregne månedlige utgifter for et lån må du regne ut de totale kostnadene og effektiv rente. Den nominelle renten forteller deg bare de rene rentekostnadene, ikke totalkostnaden. Den effektive renten derimot tar i tillegg med alle gebyrer og avgifter, så det er denne du må bruke.

Hvis du har gjeld flere steder?

Refinansiering kan ofte være en god hjelp til å få en ryddig økonomi. Ved å samle all kreditt, smålån og forbrukslån på én regning, gjør du økonomien din mye mer oversiktlig. Hvis du allerede har litt dårlig oversikt over pengebruken din er refinansiering derfor et veldig bra tiltak. Det gjelder særlig hvis du har mange forskjellige smålån eller kredittkortgjeld. Renten på kredittkort kan fort være så høy som 20-30 prosent. Til sammenligning kan du få refinansieringslån hos oss med rente helt ned til 6,49 prosent.

Har du fått betalingsanmerkning?

Refinansiering kan være problematisk å få til hvis du har en betalingsanmerkning. Den gode nyheten er at du kan kreve anmerkningen slettet umiddelbart når den er betalt. Skaffer du deg oversikt, og sparer inn der du kan – har du forhåpentligvis litt til overs som du kan betale tilbake gjeld og ubetalte regninger med. Hvis du vil å få fortgang på slettingen når gjelden er betalt kan det være lurt å ta kontakt med et kredittopplysningsbyrå. Når anmerkningen er slettet kan du samle all den resterende gjelden og refinansiere i ett enkelt lån. Hvis du ikke kan betale ned hele kravet med en gang, og trenger økonomisk hjelp uten sikkerhet bør du ta tak i saken og snakke med inkassobyrået. De er jo interessert i å få pengene sine, og du vil kanskje bli overrasket over hvor løsningsorienterte de er.

Skal du få kontroll på økonomien, må du spare penger

Den aller beste hjelpen til økonomiske problemer er å bruke mindre penger. Ikke kjøp unødvendige varer som brus, godteri og andre ting man har lyst på, men ikke trenger. Kjøp i stedet varer som er på tilbud, slik at du enkelt kan redusere utgiftene dine. Følg med når du vet at du kommer til å få behov for noe, og kjøp det hvis du finner et godt tilbud. For eksempel kan du kjøpe ski på våren når de er billige, heller enn å vente til neste sesong og betale full pris. Å kjøpe i store kvanta kan også lønne seg. Hvis du har et kredittkort med rabattavtale kan du få fordeler ved noen andre innkjøp, sett deg inn i avtalen. Nettsider og apper som Prisjakt gir deg muligheten til kjapt å sammenligne priser på ting og finne det billigste alternativet. Mange butikkjeder har fordelsprogram, som i tillegg til å gi deg rabatter gir de deg oversikt over hva du handler og hvor pengene dine faktisk brukes. I tillegg kan disse programmene gi ekstra gode rabatter på ting du kjøper ofte. Du liker jo å gjøre et røverkjøp, men husk at du aldri må kjøpe mer enn du faktisk trenger.

• Planlegg fremover
• Kjøp på tilbud
• Benytt deg av fordelsavtaler
• Tenk deg om to ganger før du kjøper
• Kjøp i store kvanta
• Bare kjøp det du trenger

Sett i gang!

Enten du bruker et regneark på PC, penn og papir eller andre digitale hjelpemidler og mobilapper, er det mye penger å hente på å sette opp et budsjett og følge med på forbruket ditt. Vær bevist på hva du kjøper, kjøp på tilbud, ikke kjøp ting du ikke trenger og betal regninger før de går til inkasso. Sett i gang i dag, sett opp et enkelt budsjett og se hva som skjer!

Få oversikt over gjelden

Refinansier hos Express Bank

Låneeksempel: Effektiv rente 11,7%, 200.000 kr o/5 år, kostnad: 60.284 kr, totalt: 260.284 kr. Eksemplet forutsetter betaling med AvtaleGiro og at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 4.412,69 kr over 5 år. Maksrente: 26.87%. Maks løpetid 180 mnd.