Hvordan får jeg oversikt over gjelden min?

Hvis du ikke har oversikt over hvor mye penger du skylder, så er det en god ide å få kontroll på det. Ikke bare er det viktig å ha kontroll på avbetalingene dine, men det er også motiverende å se at gjelden din blir mindre og mindre etter hvert som du betaler ned på lånene.

Her får du tre tips til hvordan du enkelt kan få oversikt over din gjeld.

1. Start i gjeldsregisteret – Her får du oversikt over all din usikrede gjeld

Du kan starte med å logge inn i Gjeldsregisteret. Bankene er pliktig til å opplyse gjeldsregisteret om din usikrede gjeld. Derfor er dette et godt sted å begynne, da du enkelt kan skaffe deg oversikt over kredittkort, kreditter og forbrukslån, samt renter og kostnader tilknyttet gjelden.

2. Sjekk kontoutskriften din

Du kan også få oversikt over gjelden din ved å ta en titt på kontoutskriften din. Her får du oversikt over hvem du betaler til og hvor ofte, så fremt du har automatisk trekk. Dette er en mer manuell metode, men det gir deg et mer nøyaktig overblikk over hyppigheten og størrelsen på innbetalingene. Dette krever selvsagt at du har startet å betale ned på gjelden, og at du har automatisk trekk, om du ikke har betalt noe vil det selvsagt ikke synes på din kontoutskrift.

3. Gjeld til familie, venner eller partner – dette teller også

Har du lånt penger fra noen du kjenner, er det viktig at du tar med dette i beregningen. Disse summene er også en del av din totale gjeld, og her finnes det ingen oversikt på nettet. Dette er derfor et arbeid du må gjøre selv.

Bryllupsfesten

Lag en oversikt over din totale gjeld

Når du har samlet inn all informasjon bør du samle det i ett dokument, så du enkelt kan oppdatere dokumentet med beløp og forfallsdatoer. Microsoft Excel er et godt verktøy til å skape oversikt, men om du ikke har tilgang til Excel er Google Sheets et gratis og godt alternativ. Her kan du sette opp tabeller med nødvendig informasjon om din gjeld, og få kalkulert ut restbeløp slik at du kan lage en plan for raskere nedbetaling.

Nedenfor kan du se et eksempel på en oversikt over total gjeld, hvor det er totalt tre lånetilbydere og en total restgjeld på 37 000 kr.

Bank Terminbeløp Restgjeld
Selskap A 500 kr 8000 kr
Selskap B 1000 kr 12000 kr
Selskap C 700 kr 17000 kr
Total 2200 kr 37000 kr

Under «Total» kan du se din totale gjeld, og hvor mye du betaler per måned. Denne tabellen gir deg et enkelt og raskt overblikk over det du har utestående. Legg inn hvem du skylder penger, hvor mye du betaler per måned, og hvor mye du har igjen i gjeld, så er du langt på vei. Bruker du Excel eller Google Sheets er det enkelt å oppdatere, legge til eller fjerne gjeld etter hvert som du betaler ned.

Få kontroll på gjelden

Få kontroll på gjelden

Når du har skaffet deg oversikt over din totale gjeld, bør du lage en plan for hvordan du skal betale den tilbake. Det finnes flere metoder for hvordan man skal nedbetale lånet, men du må velge den som passer best for deg. Du kan fortsette å betale ned på gjelden på samme måte som du har gjort til nå, men det kan være lurt å utforske andre muligheter, slik at du kan unngå noen omkostninger.

Her får du noen metoder og råd til hvordan du kan bli gjeldsfri på den mest effektive og rimelige måten. Det er fordeler og ulemper ved alle metoder, så det er opp til deg å finne løsningen som passer best til din situasjon.

Budsjett

På samme måte som det er viktig å ha kontroll over gjelden, er det viktig å ha kontroll på faste inntekter og utgifter. Når du setter opp et budsjett, legger du noen faste rammer for din økonomi, slik at du ikke bruker mer penger enn du har. Det kan også hjelpe deg å få oversikt over kostnader som du kan kutte ned på. Har du for eksempel mange strømmetjenester, kan du se på muligheten for å kutte ut noen av dem. I budsjettet må du sette opp alle utgiftene dine, så du får et samlet overblikk – også for gjelden din.

Les hvordan du lager et godt budsjett

Samle lån i et refinansieringslån

En måte å spare penger på, er å samle all usikret gjeld i ett lån. Det kan spare deg for flere omkostninger, i form av at du får færre gebyrer eller unødvendig høye renter på lånene dine. En annen fordel ved refinansieringslån, er at du får bedre oversikt over gjelden din. Du vil få all gjeld på en regning, og du kan betale inn til en kreditor. Du kan lese mer om samlelån her.

Få bedre oversikt over gjelden din

Flere smålån? Da kan refinansiering av lån være løsningen for deg.

Størst først

Har du tatt opp flere lån, kan det være motiverende å betale ned på det største lånet først. Det vil si at du betaler ned minimumsbeløpet på alle lånene dine, men at du dedikerer det du måtte ha i overskudd til å betale ned det største lånet. For de fleste vil det være en deilig følelse å kunne stryke et lån fra listen.

Hvis du velger denne strategien, bør du velge lånet med høyeste omkostning først. Se på renten og gebyrene på lånet. Det vil være lånet med høyest effektive rente som koster deg mest, og det er dette lånet du vil bli kvitt først.

Snøballmetoden

Snøballmetoden

Sliter du med å komme i gang med nedbetalingene dine? Da kan snøballmetoden være en fin måte i kickstarte det på. Det går ut på at du betaler kreditorene som du skylder det minste beløpet først. Følg denne metoden:

  1. Skriv opp gjeldspostene dine. Legg det laveste beløpet øverst og det største beløpet nederst. Merk deg at det er restgjelden du må sortere etter
  2. Betal ned minimumsbeløpet på alle lånene dine hver måned. Du må betale inn miniumsbeløpet for å ikke bli få inkassokrav.
  3. Basert på budsjettet ditt må du finne ut hvor mye penger du har til overs hver måned. Dette vil være betalingsoverskuddet ditt.
  4. Dette overskuddet skal du bruke til å betale ned gjelden som ligger øverst på listen, altså den minste gjeldsposten. Gjenta dette hver måned, helt til du kan slette den øverste gjeldsposten.
  5. Når du har betalt ned den øverste kreditoren, skal du legge terminomkostningene fra det lånet inn i betalingsoverskuddet.
  6. Bruk ditt økte betalingsoverskudd til å betale den neste kreditoren på listen, da denne nå ligger øverst.
  7. Gjenta prosessen helt til du er gjeldsfri.

Denne metoden gir deg momentum i betalingene dine, og du kan tydelig se at betalingene blir større og større. Denne metoden krever at du har overskudd i budsjettet. Har du ikke overskudd, er denne metoden vanskelig å komme i gang med.

Kontakt dine kreditorer

Det kan være vanskelig å starte nedbetalingen av gjeld. Penger vil alltid være et følsomt tema og du får kanskje litt vondt i magen av å tenke på å kontakte kreditorene dine. Det kan derimot være en smart ting å gjøre, hvis du har ett eller flere lån du betaler ned på. Kreditorene vil ofte hjelpe deg å lage en tilbakebetalingsplan, så du kan få betalt ned gjelden din. De er jo også interessert i å få pengene sine tilbake, så det er i deres beste interesse å hjelpe deg på vei.

Om du har flere kreditorer, så bør du være oppmerksom på at de gjerne vil at du betaler tilbake deres gjeld først. Det er ikke nødvendigvis det beste for din økonomi. Du bør derfor vurdere hvilken metode du ønsker å bruke før du kontakter kreditorene.