Spar penger på julematen
Før jul publiseres det ofte smaks- og pristester på julematen, og her kommer det frem at det dyreste ikke nødvendigvis er det beste. Følg med i tilbudsblader og i butikkene, så vet du hvor du får tak i de beste tilbudene. Ha likevel i bakhodet at det er bøndene i Norge som produserer mye av julematen, og at de også trenger en inntekt for å kunne opprettholde driften. Pass derfor på at du ikke blir for revet med av lave priser.
Butikkene er fulle av marsipangriser, sjokolade og andre julegodterier, men dette er ofte dyre varer – som ofte kommer i store poser med lite innhold. Det er derimot mye rimeligere, og ikke minst morsommere, å lage julegodteriet selv. Lag din egen marsipangris, marsipankuler, sjokolade og kjeks med de smakene du selv vil ha
Lag restemiddag av julemiddagen
En liten oppfordring: Ikke kast mat! I Norge kastes det 335 000 tonn spiselig mat i året, i følge Dagsavisen. Det er 5 tonn hvert tiende minutt. Matsvinn er et alvorlig problem i vår del av verden. Julen er intet unntak. Pass på at du kun kjøper det du trenger, og at du selvsagt spiser opp all maten man har kjøpt. Man kan fint bruke julemiddagen på kreative restemiddager som taco-ribbe.
Spar penger på gaver
Julegaver er ofte en stor utgift i budsjettet, men for å unngå bomkjøp og å bruke unødvendig mye penger, er det et par tips som kan hjelpe deg litt på vei.
- Lag handleliste. Før du drar ut for å handle gaver bør du lage en liste over de du skal kjøpe til, og hva du har tenkt å kjøpe. Planlegging er nøkkelen til en effektiv og rimeligere handel. I tillegg bør du sammenligne prisene på varene, siden de kan variere mye fra butikk til butikk. Prisjakt.no fungerer fint for å sammenligne priser. Du kan for eksempel sette opp et eget budsjett for julegavehandelen.
- Lag gaven selv. Brente mandler på en krukke, julebakst eller hjemmelagde juletrekuler er gaver de fleste har mulighet til å lage. Et juleverksted i førjulstiden er jo i tillegg en hyggelig aktivitet som forhåpentligvis skaper julestemning.
- Gi bort en julemiddag! Vi har et stort overforbruk av mat, og julen er ikke noe unntak. En fin julegave kan for eksempel være å invitere noen over på juletapas. Juletapas er fingermat bestående av mange ulike retter. Det kan være pepperkaker med blåmuggost, ribbewrap, sylte med sennep og lignende. Med en slik gave sparer du både penger, samtidig som du sparer miljøet for matsvinn.
Fyll julestrømpa og adventskalenderen med nyttige ting
Julestrømpa er en tradisjon i mange hjem ogfylles som oftest opp med julegodt og julehefter. Selv om man ikke skal kutte kosen, kan det likevel være en idé å bytte ut noe av godteriet med nyttige ting som sokker og truser, shampoo og balsam. Det er en fin kontrast til alt godteriet, og perfekt julestrømpe til for eksempel studenten i familien. De samme gavene kan også passer perfekt til adventskalenderen. Mangler du fortsatt et par gaver til den, så er forbruksvarer et hett tips.
Skulle du likevel ryke på en kredittkortsmell i jula? Da kan refinansiering være løsningen for deg. Les mer om refinansieringslån her.